Ads 468x60px

Labels

Οι μαγικές λέξεις


www.ellinesradio.gr


οι μαγικές λέξειςΕίναι κάτι μέρες….ξυπνάς το πρωϊ και σκέφτεσαι , τι θα κάνεις , πίνεις κι ένα καφέ –μπορεί και δυό οι πιο θεριακλήδες - οι καπνιστές ανάβουν το πρώτο τσιγάρο, βήχουν κιόλας, γκούχου γκούχου, πάς πλένεσαι , φτύνεις κιόλας στο νεροχύτη, μπορεί να σου ξεφύγει και καμμιά δυνατή, κατουρηματάκι και ξεκινάς να σχεδιάζεις πως θα αρχίσεις τη μέρα σου, να πας στη δουλειά σου, να βάλεις ένα πρόγραμμα, όπως όλοι ή έστω οι περισσότεροι.

Ελα που ο Θεός γελάει μαζί σου όμως έτσι και πείς τη λέξη πρόγραμμα. Γιατί ρε αλάνι ή γοργόνα, που με διαβάζεις, πρέπει να πείς τη μαγική λέξη….αν δεν την πείς , δεν φέρει καμμία ευθύνη το κατάστημα , άπαξ και απομακρυνθείς από το ταμείο.
Αλλαγές δεν γίνονται δεκταί , και κομμένη από την αρχή.
Τι σε πειράζει ρε να σηκωθείς, το πρωί, να κάνεις το σταυρό σου πρώτα απ όλα, αν είσαι Χριστιανός, αλλά και να μην είσαι, να πείς κι ένα παρακαλώ στο Θεούλη τον Αρχιντερβίση και Αρχικουμανταδόρο του Σύμπαντος ?
Θα σου πέσει η τσουτσούρα μήπως ? η το βυζί ? για τις δίδες και κυρίες …..
Είναι να είσαι μαγκίτης και μαγκιόρα ρε σεις....κι όχι γιαλαντζί ντερβίσης σαλονόμαγκας οι άρρενες και δηθενόκοτες τα θήλεα όντα.
Να παραδέχεσαι ότι υπάρχει Κάτι ανώτερο κι άσε τους παπάδες κάθε θρησκείας, να το λένε όπως γουστάρουν. Πρέπει να πιστεύεις ρε, να σέβεσαι.
Άλλος το λέει Μωάμεθ , άλλος Γιαχβέ , άλλος Θεό , ο παράλλος μπήγει ένα πάσαλο στη μέση του πουθενά χορεύει γύρω γύρω και το αποκαλεί Θεο – Μανίτου ή όπως γουστάρει ο καθένας.
Κι εσύ , κι εγώ , σηκώνεσαι το πρωί σαν το κτήνος και λές καφέ, αντί να πείς ευχαριστώ για την μέρα Θεέ μου και παρακαλώ για την συνέχεια της.
Ετσι λοιπόν ο μάγκας μας ας τον πούμε Σάκη . – άκου Σάκη , κοίτα τι κάνει η άγνοια φίλε μου -
Κι ας πούμε ότι είναι και φραγκάτος και βολεμενουά ανθυποτυπάκος με ιστορία στον γυναικείο τομέα εννιά σειρές - η υπόλοιπη σελίδα κενή - όταν ήταν νέος . Στους υπόλοιπους τομείς, βάλτου ένα πέντε με άριστα το δέκα, να περάσει την τάξη, γιατί είναι και βαρετός. Ασε που είναι και θυμωμένος με την καθαριότητα ( είναι κάτι μέρες που μυρίζει σα βρεγμένος σκύλος )
Τώρα, στα πενήντα και κάτι, με επιπλέον Φου Που Α εικοστρία τοις εκατό, άρχισε τις γεροντομαγκιές τύπου ΄΄ξέρεις ποιος είμαι εγω ? ‘’ και ‘’ τι να μας πείς απ τη ζωή σου κι εσύ ‘’ κάτι τέτοια δήθεν αντρικά , βλακώδη και περιφρονητικά , που τα ακούς συνήθως από ανθρωπάκια.
Αν έχεις αξία , περιεχόμενο, αυτοπεποίθηση –όποιος και να σαι – δεν έχεις ανάγκη από τέτοιου είδους αυτοεπιβεβαίωση.
Χώρια που οι άλλοι γελάνε μαζί σου όταν φεύγεις από την παρέα. Να συνενοούμαστε.
-Ετσι ?
-Λογικά μιλάς θείο…
-Μπράβο και μη με ξαναπείς θείο, θα φάς ανάποδη.
-Μπαρδόν θεί….εεε …..συγνώμη πώς να σε πώ ?
-Να με λες κύριε
-Μάλιστα κύρ τέτοιε μου.
-Ααα εσύ την ζητάς την φάπα ….
Ετσι λοιπόν ο Σάκης μας, νομίζει ότι είναι ΄΄κάποιος΄΄ , οτι έχει ενα 'ειδικό βάρος' στην πιάτσα . Δικαίωμα του , όπως κι η ψήφος. Το 'κάποιος' είναι τίτλος τιμής μαγκάκια και μας τον δίνει η κοινωνία, το κράτος, ο στρατός, οι γυναίκες , ότι έχει σχέση με το ξεχωριστό, ότι έχει σχέση με την συμπεριφορά μας προς τους συνανθρώπους μας. ΄Ολα μετράνε, και τα κρυφά και τα φανερά που κάνεις.
Δε πα να νομίζεις ότι εισαι ο Αβραάμ η ο Ισαάκ ? Παίρνεις τον βαθμό σου από το καλντερίμι , από την αγορά, απο το παζάρι,, απο τους φίλους, απο τους εχθρούς, από ολους ρε αδελφέ – αν δεν καταλαβαίνεις - .
Η πιάτσα ξέρει ότι είσαι Σάκη , κάτι μεταξύ τίποτα και παραλίγο λίγο, αλλά ψευτοκερνάς, ξέρεις και να λές και ψεματάκια , βγάζεις και τίποτα διαφημήσεις στην Ασφάλεια, οπότε έχει βγεί απαγορευτικό στη φάπα και στο κράξιμο, λόγοι κρατικού συμφέροντος και μην τον πειράζετε ,τον χρειαζόμαστε τον ανθρωπάκο.
Από δουλίτσα όταν δούλευε , ήταν χαμηλοϋπάλληλος στο Τελωνείο, απόφοιτος τετάρτη Δημοτικού, πρόσληψη απευθείας , μέσο ένας θείος μεγαλοτρακαδόρος και κομματάρχης παλιός του Κέντρου .
-όμορφα ?
-βέεεεβαια....βέεεεεβαια....
-σούτ, σιωπή δηλαδή τώρα, συνεχίζω και δώσε βάση να μαθαίνεις να σκέφτεσαι , πάντα πρίν και όχι μετά.
Ετσι λοιπόν, βολεύτηκε ο Σάκης στον κρατικό μηχανισμό.....
Ομως , μεταξύ μας ρε σείς, να μη τον βγάλουμε τώρα και στη λοταρία τον άνθρωπο…αλλά να, κάτι με λαθραία τσιγάρα ακούστηκαν, κάτι με φορτίο ποτά κοντραμπάντα… τέτοια, μπορεί και κακοήθειες να ούμε.
Με αυτά και με άλλα περνούσε ο καιρός , μια μέρα βροχή , μιάμιση μέρα ήλιος, ξημέρωνε, νύχτωνε, ζωή μισή , κάθε μήνα έπεφτε μισθουλάκος έτσι κι έτσι , μετά παχυλή σύνταξη , να και εφάπαξ χοντρό, να και κάτι τα παλιά τα κλεμμένα, φυλαγμένα για ώρα ανάγκης – οι κακοήθειες να ούμε – νάτος και κοκορένιος στα πενήντα κάτι, παραεξήντα , για να είμαστε πιο ακριβείς.
Ελα όμως που ο χρόνος είναι κατά των πενήντα σύν Φου Που Α ανθρώπων….. Πήγε κι ο δικός μας – ο Σάκης ρε, ξύπνα – λόγω χάλια οδοντοστοιχίας στο γιατρό. Άρχισαν να τον πονάνε ταυτόχρονα μπορεί και έξι χαυλιόδοντες, συγνώμη δόντια ήθελα να πώ, τα δυο ήταν φρονιμίτες πίσω.
- Α κύριε Σάκη θα σας μαλώσω…
- Γιατί κύριε οδοντόγιατρε ?
-Παραμελείτε τα δόντια σας , παραμελείτε την υγεία σας…Χάλια όλα , δεν σώζεται τίποτα.
Είχε και να τα πλύνει κανα δυό δεκαετίες…. μη ρωτάς , καλύτερα.
- Τι κάνουμε τώρα ?
- Τώρα αναγκαστικά, θα πάμε σε τεχνητή οδοντοστοιχία, αγαπητέ κύριε Σάκη….
-Δηλαδής ?
-Τα φυτευτά δεν θα κρατήσουν στην ηλικία σας….
-Δηλαδής ? Πες το στα κανονικά της λιανικής, ρε χρυσέ μου….
-Δηλαδή μασέλα κύρ Σάκη…..
Κοίτα φίλε μου πώς μπορείς ,από κύριος Σάκης να γίνεις κυρ Σάκης ή μπαρμπα Σάκης, στο δευτερόλεπτο.
-Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ? Υπάρχει άλλη λύση ? Είπε ο πλέον κυρ μπαρμπα Σάκης απογοητευμένος.
- Φοβάμαι πως όχι. Στ αλήθεια, δεν φοβόταν ο γιατρός σε καμμία περίπτωση, αλλά έπρεπε να δείξει λυπημένος κι αυτός. Πώς θα στα πάρει τα μπικικίνια αλλιώς ?
- Μην ανησυχείς , θα σου κάνω τέλεια δουλειά , ούτε θα φαίνονται ότι δεν είναι δικά σου.
- Αν είναι έτσι….
Πέρασαν μέρες σαράντα και τέσσερις , η μασέλα πλέον είχε κομπλάρει ακριβώς - όπως ο συμπλέκτης με τις ταχύτητες στ αμάξι - στην στοματική κοιλότητα του κυρ Σάκη , χλάπ , χλούπ , χλάπ, έτρωγε κανονικά, ρεύονταν δυνατά, έβαζε και μια κόλα τα βράδυα να κολλάει να μην του φεύγει και ξεφτιλιστεί, την βούρτσιζε κιόλας….
Μεγαλεία δηλαδή και θαύμαζε ο Σάκης την κατασκευή της μασέλας…κοίτα φίλε μου , τα πλαστικά δόντια είναι τα καλύτερα…Τόσα χρόνια τι τα ήθελα τα άλλα ?
Μόνο κείνη η γυναίκα του τώρα πια, τον είχε σιχαθεί εντελώς….την έβαζε κιόλας τη μασέλα στο ποτήρι εκεί στο κομοδίνο, δίπλα στη μασέλα κοιμότανε αυτός, δίπλα απ αυτόν η γυναίκα του.
Κάνα δυό φορές, που σηκώθηκε νύχτα η γυναίκα να πάει προς νερού της , ανάβοντας το φώς και τον είδε να ροχαλίζει χωρίς δόντια, αηδίασε την πρώτη , αναγούλιασε την δεύτερη , άρχισε να το συνηθίζει και απέφευγε να κοιτάζει προς τα κεί.
Ο μπάρμπα Σάκης , στα μάτια της ξέπεσε τόσο , που ούτε να τον φτύσει δεν ήθελε η γυναίκα , αλλά που να ψάχνει καινούριο Σάκη , το ξανασκέφτηκε, έξυπνη ήταν , από την Καστοριά ήταν, έκανε πίσω και άλλαζε πλευρό.
Την πρόσεχε την μασέλα του ο κυρ Σάκης όσο τίποτε άλλο. Αν πρόσεχε έτσι τα δικά του τα δόντια τότε, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα σήμερα…
Το στυλάκι του έξω , ίσως και λόγω της μασέλας , - του εδωσε σεξ απήλ βλέπεις - σαν να έγινε πιο εριστικό, πιο έντονο. Σε κάθε συζήτηση, αν επέμενες σε κάτι και διαφωνούσες, θα μάλωνες με τον Σάκη μας. Και ποιός να έχει τέτοια όρεξη για γροθιές, σε τέτοιες ηλικίες.....
Κάνανε πάσο λοιπόν, οι φίλοι του και οι γνωστοί , τον ξέρανε κιόλας…μουρμουρίζανε όταν έφευγε , του ρίχνανε και δεκατέσσερα κιλά βρισίδι και ήταν όλοι ευχαριστημένοι. -μαζί κι ο Σάκης-
Κι ήρθε και ξημέρωσε ρε μάγκα, η μέρα, μια Κυριακή, από τις πολλές, που πάλι δεν είπε τίς μαγικές λέξεις το πρωί ο Σάκης, ο γιαλαντζί λεβέντης και καραμπουζουκλής.
Ας είναι όμως ρε συ…. ήρθε το μεσημεράκι…τον πιάσαν και τα μεράκια , λέει της κυρα Σάκαινας.
-Μη μαγειρεύεις σήμερα μωρή.
- Γιατί Σάκη μου ? το Σάκη μου έσταζε μέλι….Γάτα η Καστοριανή , κατάλαβε ότι έχει έξοδο και ξέσκασμα από τη μιζέρια.
-Ο Σάκης αποφάσισε σήμερα φαγητό έξω. Μιλούσε στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του , όπως ο Μέγας Ναπολέων…είδες τι κάνει μια μασέλα, φίλος ?…..
- Ότι πείς εσυ Σάκη μου. Ότι πείς . Μες την χαρά της η γυναίκα και όλο το δίκιο δικό της.
Ξέρεις τι θα πει να ανέχεσαι τον κάθε Σάκη εικοσιοκτώ χρόνια ? Μεγάλη δουλειά και πας και για βραβείο της ουνέσκο αν θές.
Δύο και δέκα ντάν , μετά από καφέ και μπισκότα στο καφέ Ηλιόσπορος, σκάει Σάκης ασσορτί με Σάκαινα ντυμένοι σένια, στο ουζερί – ταβέρνα – ψησταριά ο Ψύλλος. Μαγαζί κεντρικά , πλακόστρωτος δρόμος, μηχανάκια, φασαρία , αυτοκίνητα, κόρνες, πάλι φασαρία, ευτυχώς λείπουν τα κρισκράφτ, και το μπίτς βόλλευ, για να μη πάς σπίτι σου εκνευρισμένος, κόσμος φούλ, ενδιαφέρον μηδέν.
Ετσι λοιπόν , πέρα δώθε μαμάδες με καρότσια και μέσα μωρά , κοριτσόπουλα πέντε πέντε μαζί να λοξοκοιτάνε, αγοροπιτσιρικαρία βόλτες χωρίς λόγο, με ύφος και μαγκιά, μεσόκοποι μπαρμπάδες με τα χέρια πίσω συνοδεία με το έτερο ήμισυ, κάτι παππούδες σε περιπολία κοιτάζαν δεξιά αριστερά, κάτι Σομαλοί που πουλάνε πλαστικές, λαδί χρώμα , κουκουβάγιες.
Πιο κεί πεντέξι σκυλιά του παζαριού, δίπλα σε ένα καρότσι με σουβλάκια που κάπνιζε, έναν σκύλο απ αυτά μάλλον τον λέγανε Φλόξ, το άλλο μπορεί και Αρτεμη ή Υβόννη ή Φούλα . - για τα άλλα δεν είμαι και σίγουρος, οπότε να μη γράφω ανακρίβειες - περιμέναν υπομονετικά, να πέσει κανένα κομμάτι κρέας να το πιάσουνε.
Κανένας ποντικός, όχι πολύ μεγάλος, περνούσε σφαίρα καμμιά φορά, ανάμεσα από όλον αυτόν τον πολύχρωμο , πολύβουο βαλκανικό πίνακα….Τσιρίζαν τότε οι γυναίκες και τα κοριτσόπουλα, σταυροκοπιούνταν οι πιο παλιές, κλαίγαν τα παιδιά , κατουρούσαν τα μωρά στις πάνες ,λερώναν και τα καρότσια μερικές φορές ..
- Γειά σας, καλημέρα σας, μοίραζε δωρεάν χαμόγελα και καλημέρες και άλλες τέτοιες ψευτοευγένειες η Σάκαινα, καμάρωνε ο Σάκης , χαμογελούσε κιόλας αστραφτερά, όλα τέλεια…..
- Παρακαλώ από δώ, περάστε , καθίστε ….. γκαρσόνι, μαύρη μπλούζα μοτορχέντ φωτό , παντελόνι κοτλέ ύφασμα μπλέ , γούστο κάτω απ την βάση, χοντρούλης, κουρεμένος με υποψία τσουλουφιού ελαφρά αριστερά, γελαστό πρόσωπο, μάτια μελί μικρά σαν κουμπότρυπες, σαν λίγο ωχρός , μιλημένος απ τα αφεντικό να χαμογελάει με δουλοπρέπεια.
Στρογγυλοκάθεται ο Σάκης …
-ααααααααχχχχχχχ πιαστήκανε οι γάμπες μου . Τι ήθελα το σκαμπώ στο καφέ ? ( εμ τι το ήθελες ντε ? )
-πονάς Σάκη μου , η Σάκαινα από δίπλα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον….
-δεν έπρεπε να καθήσω στο σκαμπώ γυναίκα….
- δεν πειράζει , θα ξεκουραστείς εδώ Σάκη μου….
Πλησιάζει σχεδόν χοροπηδηχτά ο σερβιτόρος για την παραγγελία.
-παρακαλώ να σας φέρω κατάλογο ?
-όχι. Μονολεκτικός η Σάκης μας.
- μπριτζιόλα χοίρινη μερίδες δύο , πατάτες τηγανητές μία, σαλάτα εποχής μία, τύρος φέτα μία.
-μα δεν θέλω μπριζόλα Σάκη μου…..εγώ…
- σιωπή και τρώς.
-…………….
-Υδωρ. Δύο τα καθαρά. Συνεχίζει σε άπταιστη καθαρεύουσα, ο μπαρμπα Σάκης και κοιτάζοντας με απορία την γυναίκα του. Τι ? δεν φτάνουν ? Πες ότι έχεις και παράπονο…
-………….. Σιγή η γυνή…
Καθαρά πράγματα , η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα , καλά τα λεγε ο πάτερ τότε στο γάμο…..που κακό χρόνο νάχει ο τραγόπαπας, σκεφτόταν η γυναίκα , αλλά δε μπορούσε να πεί και κάτι..
Εξυπηρετικότατος ο μοτορχεντάς με τη μπλούζα, τους έφερε την παραγγελία, μπερεκέτια πράγματα, λοξοκοιτούσε κι η Σάκαινα να δεί αν την κόβει και κανένας αρσενικός με λίγη κοιλίτσα…πως…να μη ξέρουμε τι πιάνουμε στο χρηματιστήριο ? Αύριο μεθαύριο δεν ξέρεις τι γίνεται , τα τινάζει ο Σάκης μας… τόσα γίνονται, να μην έχουμε και το νου μας , στον επόμενο?
Πώς να γίνει ρε κύριε ? Μην την αδικούμε . Η Σάκαινα είναι δεν είναι πενήντα , δεν μας αφορά αν την λένε Καίτη ή Φρόσω, αλλά είναι από κείνες που αν την δείς ντυμένη με ταγέρ, με ψηλοτάκουνα και κοντή φούστα , ξεροκαταπίνεις….δεν είναι και για τέταρτη σειρά γαλαρία….να λέμε αλήθειες τώρα , και πολύ του πάει του κυρ Σάκη μας…αλλά κάνουμε πως δεν βλέπουμε τι νομίζεις ?...…πίσω μου σ έχω σατανά…….Το αφήνουμε.
Κοίτα τώρα να δείς γιατί πρέπει φίλος , να είσαι σωστός με τον Αρχικουμανταδόρο του Σύμπαντος και να λές και καμιά μαγική λέξη, ρε νερόβραστε , καμιά φορά.

Ξεκινάει να δαγκώσει ο μπάρμπα Σάκης την μπριτζιόλα την χοίρινη ,που είναι στεγνή και σκληρή κι ας έχει ρίξει δεκάξι λεμόνια χυμό ο ψητάς – ο μάλλον από ισλαμική χώρα ψητάς ,δεν ξέρουν από χοίρινα αυτοί -.
Και είναι η μπριτζιόλα αδελφέ , σαν το πέλμα του ιπποπόταμου που έχει να βραχεί δώδεκα μέρες.
Κάνει να δαγκώσει ο Σάκης, καρφώνεται η μασέλα στην μπριτζιόλα… πάει να βρίσει η Σάκης μας , και του φεύγει η μασέλα μαζί με το κρέας…πέφτει το πιάτο κάτω, τσάγκαρ ,τσούγκαρ , πέφτουνε και τα ποτήρια , σπάνε, γυαλιά εδώ, πατάτες πιο κεί, ο τύρος ακόμη πιο κεί, πετάγεται ο σκύλος που τον λέγανε μάλλον Φλόξ και καραδοκούσε γιατί τον ειδοποίησε ο Θεός , οτι θα γίνει κάτι με αυτόν τον μυστήριο μπάρμπα……
Γκράκα, γκρούκα, καρέκλες που τραβιούνται , τρέχει κι Φούλα το σκυλί σύζυγος, μάλλον του Φλόξ ,πίσω από τον Φλόξ να πάρει μερίδιο…..φασαρία , φωνές , ένα μαλιακατσό…βράστα.
Τρέχει ο Φλόξ με ενενήντα, μέσ στον κόσμο κρατώντας στο στόμα την μπριζόλα, με καρφωμένη την μασέλα επάνω, αναστάτωση, χαμός, ξεκαρδίζονται οι πιτσιρικάδες κι ο μπάρμπας ο Σάκης , να τον κυνηγάει από πίσω…. Και μια Φούλα -σκύλα σύζυγος του Φλόξ- πιο πίσω….
-θθθθθττοοοοφφφφ – που να πείς στοπ – χωρίς δόντια….
θθθθθιιιααθθφφφττεε τοοονν – ούτε πιάστε τον μπορείς να πείς-
Χάθηκε ο σκύλος ο Φλόξ, μαζί του κι η σκύλα η Φούλα με την μπριτζιόλα και την μασέλα καρφωμένη επάνω της.
Γέλασε, και γελάει ακόμη όταν το θυμάται, όλο το πλακόστρωτο , όλη η πλατεία , μια γελοιοποίηση που δεν ξανάγινε ποτέ….
Κι όταν γύρισε εξαντλημένος στο τραπέζι …είχε φύγει κι η Σάκαινα….άγνωστο για πού…δεν την ξαναείδε κανείς......
Για αυτό σου λέω ευλογημένε, πές και κανένα ‘’ σε ευχαριστώ Θεέ μου ΄΄ και κανένα ‘’σε παρακαλώ Θεέ μου ‘’ ρε χαρτοτύλιχτε τύπε.
Άϊντε να σε δώ πως θα τα πείς τώρα, χωρίς δόντια…...
Κι όχι τίποτα άλλο , που να βρείς και καινούρια Σάκενα....


Κ.Κ.    23/ 06/ 2015
 

Translate here please