Breaking News

Τούρκοι και πάλι Τούρκοι Πρόβλημα ξανά


tourkoi-kai-pali-tourkoi-provlima-ksana
Νέα τουρκική πρόκληση: "Η Ε.Ε. αντί να στηρίζει τυφλά Ελλάδα και Κύπρο να δείξει κοινή λογική" <Συμβουλεύει η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ένωση.....>
Διατηρεί τους οξείς τόνους στη ρητορική της η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Χαμί Ακσόι να επιτίθεται στην E.E. με αφορμή την ομόφωνη καταδίκη των ΥΠΕΞ της Ένωσης για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε τη δήλωση των Ευρωπαίων «στείρο» και επαναλαμβανόμενο λόγο, που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.
«Η λογική αυτή αδιαφορεί για τις καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας και παραμένει υπό την ομηρεία των άδικων και παράνομων αξιώσεων της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου”. Η προσέγγιση αυτή δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Μάλιστα, ο Χαμί Ακσόι εξαπολύει «πυρά» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Έχοντας αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη στη μάχη με τον νέο κορωνοϊό, είναι ενδιαφέρον που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει άνευ όρων στήριξη σε ό,τι αφορά την “Ελληνική Κύπρο”» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, και συνέχισε:
«Αντί να στηρίζει τυφλά την Ελλάδα και την “Ελληνική Κύπρο”, η Ε.Ε. πρέπει να δείξει κοινή λογική και να δράσει με βάση τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” αλλά και το διεθνές δίκαιο. Όπως πάντα, επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε δίκαιο διάλογο».
Ομόφωνη καταδίκη της Ε.Ε.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε χθες ομόφωνα τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο αλλά και την εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας.
«Με τη σημερινή Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας» υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Κοινή Δήλωση εκτός από αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, αποτελεί αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε περαιτέρω πως έρχεται δε να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη χώρα μας προ λίγων ημερών.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της σημερινής Κοινής Δήλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η ΕΕ έρχεται να επαναλάβει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου.
Εκτός από τη ρητή και κατηγορηματική καταδίκη της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή υπό το φως των γνωστών θέσεων της ΕΕ καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή. Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ και ότι προσβλέπουν στη συνέχιση της εποικοδομητικής αυτής σχέσης και με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες τα καθήκοντά της.
Πέραν των ανωτέρω, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες της Ένωσης στην ευρύτερη γειτονία της προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και τα αποτελέσματα της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
«Η απόφαση των αρχηγών κυβερνήσεων για οικονομική ενίσχυση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε, πέραν της έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ, τη στρατηγική σημασία και την προνομιακή σχέση της περιοχής αυτής με την Ένωση» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Επισήμανε μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, μια νέα τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του των Βαλκανίων και γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κοινωνικο-οικονομική κανονικότητα, με τη συνδρομή βέβαια της ΕΕ, μετά την πρωτοφανή περίοδο αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αξιολογήθηκε η συνεισφορά μέσω του προγράμματος «Team Europe», η συνδρομή της ΕΕ σε συναφείς διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η αερομεταφορά επείγουσας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις πιο ευάλωτες χώρες, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα ενισχύσει τις στρατηγικές σχέσεις της με τις χώρες της Νοτίου Γειτονίας.
Τέλος, ο κ. Δένδιας δεν παράλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη αποτελεσματικής δράσης της επιχείρησης IRINI για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, «που αποτελεί μείζονα συνδρομή στη δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την ειρήνευση στη Λιβύη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, στη νότια δηλαδή ευρωπαϊκή γειτονία».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην προπαρασκευαστική σύνοδο, μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).