Breaking News

Βρείτε δουλειά στην Ελβετία

 


Σ αυτό το  άρθρο θα παραθέσουμε πληροφορίες, στοιχεία και βοηθητικές συμβουλές για τους ακροατές μας – αναγνώστες οι οποίοι σκέφτονται την μετανάστευση στην Ελβετία ως ένα πιθανό προορισμό για την συνέχεια ή και την αρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Θα δούμε χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν για να βρείτε δουλειά στην Ελβετία.

Για να βρει κάποιος δουλειά στην Ελβετία, παραλείποντας τα γνωστά διεθνή sites ευρέσεως θέσεων εργασίας, θα δούμε μερικούς ιστοτόπους και πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας φτιαγμένες από και για την ελβετική αγορά.

Θα ρίξουμε μία ματιά στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην Ελβετία, στους δείκτες που τις χαρακτηρίζουν και γενικά σε ότι θα ήθελε να ξέρει ένας μελλοντικός εργαζόμενος στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα για εργασία στην Ελβετία.

Αρχικά υπάρχουν οι γενικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες συνάπτονται μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενου και ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ τους.

Ειδικότερα στις ατομικές συμβάσεις εργασίας αυτές μπορεί να είναι όπως και στην Ελλάδα ορισμένου ή αορίστου χρόνου εργασίας, προβλέποντας μέσα όλες τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα του εργαζομένου απέναντι στον εργοδότη και το αντίστροφο. Καθώς ο νόμος στην Ελβετία δεν προβλέπει για τις ατομικές συμβάσεις μία συγκεκριμένη μορφή ο εργαζόμενος θα πρέπει να προσέξει να αναφέρονται στη σύμβαση εργασίας  μερικά θεμελιώδη στοιχεία όπως: οι ακριβείς υπηρεσίες που θα προσφέρει, ώρες εργασίας, μέγιστη δοκιμαστική περίοδος οι 3 μήνες, μέρες διακοπών κ.α.

Εδώ σας δίνουμε κάποιους ιστότοπους ευρέσεως εργασίας που μπορείτε να στέλνετε βιογραφικά στα Γερμανικά Γαλλικά ή Ιταλικά. Επίσης υπάρχουν δουλειές και για Αγγλόφωνους οπότε όταν δείτε αγγελίες που δέχονται και Αγγλικά μπορείτε να στείλετε εφόσον μιλάτε την γλώσσα. Το καλύτερο θα είναι να είστε σε θέση να μιλήσετε έστω μία γλώσσα από τις επίσημες τρείς της Ελβετίας (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά).

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αν δεν μιλάτε καθόλου Γερμανικά ή Γαλλικά, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε στην Ελλάδα μαθήματα και ταυτόχρονα να ψάχνετε για εργασία, στις ιστοσελίδες που σας δίνουμε.

ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΧΩΡΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ  - ή μια από τις γλώσσες που μιλάνε εδώ -  να έρθετε στην Ελβετία για να ψάξετε για δουλειά. Είναι πολύ ακριβή η διαμονή στην χώρα. Είναι καλά και τα Αγγλικά αλλά περιορίζεται το εύρος εργασίας.

Μεταφράστε τα πτυχία σας καθώς και ότι άλλο έγγραφο σχετικό με τις γνώσεις σας έχετε, στη γλώσσα που μιλάνε στην περιοχή που σας ενδιαφέρει. Αν μιλάτε ή μαθαίνετε Γαλλικά για παράδειγμα θα πρέπει να αναζητήσετε εργασία στην Γαλλόφωνη Ελβετία, αν μιλάτε ή μαθαίνετε Ιταλικά στην Νότια Ελβετία, και αν μαθαίνετε ή μιλάτε Γερμανικά στην Βόρεια, Ανατολική που είναι οι περισσότεροι Γερμανόφωνοι.

Οι αμοιβές είναι σχετικά υψηλές αν τις συγκρίνετε με άλλες χώρες. Όμως να έχετε υπ όψιν σας ότι το κόστος ζωής στην Ελβετία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.  Έτσι θα πρέπει να υπολογίσετε καλά τα έξοδα που θα σας βαρύνουν κάθε μήνα για την διαμονή σας στην χώρα. Επίσης υπάρχει δυσκολία στην εύρεση κατοικίας πέρα από το ότι οι τιμές των ενοικίων είναι πολύ ακριβές. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και να ψάξετε για δουλειά μετά. Εκτός αν έχετε κάποιον να σας δηλώσει στον τόπο κατοικίας του, εκεί που θα σας φιλοξενήσει. ( υπάρχει η επίσης η δυνατότητα μικρών ξενοδοχείων ή hostel ή συγκατοίκησης, αλλά ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ για να ψάξετε εργασία και να σας προσλάβουν ή να βρείτε αργότερα δωμάτιο - σπίτι. ( και κάποιες άλλες διαδικασίες όπως τραπεζικό λογαριασμό, ασφάλιση, κλπ ) 

Πρώτα λοιπόν εξασφαλίστε συμβόλαιο εργασίας στέλνοντας βιογραφικά. ( Καλό θα είναι το βιογραφικό σας να συνταχθεί από επαγγελματίες που προωθούν προσωπικό σε εταιρείες για να είναι σύμφωνο με τα Ελβετικά πρότυπα βιογραφικών )  Έτσι μπορείτε να στέλνετε σωστά βιογραφικά που θα τα δούνε οι εταιρείες που απευθύνεστε. ( Μπορούμε να σας προτείνουμε  Ελβετούς επαγγελματίες αν δεν έχετε κάποιον )

Σίγουρα δεν μπορούμε να καλύψουμε σε ένα άρθρο, όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για να σας ενημερώσουμε για όλα τα εργασιακά θέματα στην Ελβετία.

Αυτό που θα κάνουμε σε αυτό το άρθρο είναι να σας δώσουμε ιστοσελίδες για να προσπαθήσετε να βρείτε εργασία στην Ελβετία σε περίπτωση που το έχετε σκεφτεί να έρθετε εδώ. Οι γνώσεις, η γλώσσα,  η εξειδίκευση, η τύχη κάποιες φορές, μπορούν να σας αλλάξουν το μέλλον αν είστε αποφασισμένοι να εργαστείτε. Θα βρεθείτε σε ανταγωνιστικά και αυστηρά περιβάλλοντα εργασίας, ωράρια δύσκολα και θα πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή μιας και η Ελβετία είναι από τους πλέον επιθυμητούς τόπους εργασίας με αποτέλεσμα να είναι απαιτητικοί οι εργοδότες μιας και λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά παγκοσμίως για μια θέση.( Αναφερόμαστε σε μεγάλες εταιρείες )

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ και ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.











Η απόκτηση άδειας εργασίας στην Ελβετία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από πού προέρχεστε, τις δεξιότητες που έχετε και τις ποσοστώσεις στις προσλήψεις.

Η Ελβετία διαθέτει ένα διπλό σύστημα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να εργάζονται και να διαμένουν στη χώρα. Το πρώτο αφορά πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και / ή την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), οι οποίοι γενικά επιτρέπεται να έρθουν στην Ελβετία για τρεις μήνες ενώ αναζητούν εργασία. Η περίοδος μπορεί να παραταθεί σε έξι μήνες κατά τη διαδικασία εύρεσης  εργασίας με ειδική βραχυπρόθεσμη άδεια, η οποία εκδίδεται εάν είστε εγγεγραμμένος σε ένα περιφερειακό κέντρο απασχόλησης και έχετε μια καλή πιθανότητα -λόγω κάποιας εξειδίκευσης, πτυχίου ή κάποιου άλλου αποδεικτικού στοιχείου- ώστε να βρείτε την ανάλογη εργασία.

Αυτή η άδεια μπορεί να παραταθεί έως και ένα έτος, εάν προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία ότι αναζητάτε ενεργά εργασία, και υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι έχετε πραγματική πιθανότητα εύρεσης εργασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δικαιούστε άδεια παραμονής μικρής διάρκειας που ισχύει για έξι μήνες υπό την προϋπόθεση ότι έχετε εγγραφεί σε κέντρο απασχόλησης.

Τα μέλη της οικογένειας κατόχου άδειας ΕΕ / ΕΖΕΣ επιτρέπεται να συμμετάσχουν και να διαμένουν αν επιθυμούν στην Ελβετία, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Τα μέλη της οικογένειας περιλαμβάνουν έναν σύζυγο, απογόνους κάτω των 21 ετών ή γονείς και παππούδες, υπό την προϋπόθεση ότι εξαρτώνται οικονομικά από τον κάτοχο της άδειας.

Οι καντονικές αρχές είναι υπεύθυνες για την έκδοση αδειών.

Όπως και για τους υπηκόους ΕΕ / ΕΖΕΣ, οι άδειες εργασίας για υπηκόους τρίτων κρατών μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες και ορίζονται με γράμματα.

L: Άδεια παραμονής μικρής διάρκειας

Αυτή η άδεια μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που εργάζονται στην Ελβετία για συνήθως έως ένα έτος. Συνδέεται με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και μπορεί να επεκταθεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε έως και 24 μήνες εάν ο κάτοχος εργάζεται για τον ίδιο εργοδότη. Επίσης θεωρείται ότι οι βραχυπρόθεσμες διαμονές είναι βασικές και για την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελβετία.(π.χ. φοιτητές)

Β: Αρχική άδεια διαμονής

Αυτή η άδεια διαμονής, κατά κανόνα, δεν υπερβαίνει το ένα έτος την πρώτη φορά που χορηγείται. Κανονικά, η άδεια Β ανανεώνεται από το ένα έτος στο άλλο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν λόγοι για μη επανέκδοση, όπως η εξάρτηση από την κοινωνική πρόνοια. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός αυτών των αδειών, οι οποίες υπόκεινται σε ποσοστώσεις. Περιλαμβάνει περιορισμούς για το πού μπορεί να ζήσει ο κάτοχος (στο καντόνι που εξέδωσε την άδεια) και συνδέεται με τον εργοδότη. Οι φόροι επιβάλλονται απ ευθείας και παρακρατούνται.

 

Γ: Άδεια μόνιμης διαμονής

Αφού διαμείνουν στην Ελβετία για δέκα συνεχή έτη, οι υπήκοοι τρίτων κρατών μπορούν, καταρχήν, να λάβουν άδεια Γ. Οι υπήκοοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά πρέπει να μείνουν για πέντε συνεχή χρόνια. Ο κάτοχος άδειας AC μπορεί να αλλάξει ελεύθερα εργοδότες και να ζήσει σε οποιοδήποτε καντόνι. Οι φόροι δεν επιβάλλονται πλέον απ ευθείας, ο εργαζόμενος φορολογείται τέλος του έτους.

Τα καντόνια είναι υπεύθυνα για την έκδοση αδειών, με την επιφύλαξη ομοσπονδιακής έγκρισης. Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων (πού να υποβάλετε αίτηση, ποια φόρμα συμπλήρωσης, πόσο καιρό διαρκεί κ.λπ.), επικοινωνήστε με το  αρμόδιο γραφείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της διαδικασίας, επισκεφθείτε το επίσημο site της  Κρατικής Γραμματείας Μετανάστευσης.


ellinesradio.gr  το  πρώτο Ελληνικό Ραδιόφωνο των Ελλήνων της Ελβετίας