Breaking News

Έβρος σε πλήρη Ετοιμότητα Όλοι


evros-se-pliri-etoimotita-oloi
Εβρος: Σε πλήρη ετοιμότητα στρατός και κάτοικοι μετά την ένταση στο Αιγαίο
Σε επιφυλακή οι Ενοπλες Δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα - Παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων
Σε συναγερμό έχουν τεθεί από το μεσημέρι της Τρίτης, 21 Ιουλίου, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου. Αμέσως το υπουργείο Εθνικής Αμύνης έδωσε εντολή να τεθούν σε γενική επιφυλακή οι Ενοπλες Δυνάμεις και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το 85% του ελληνικού στόλου βρισκόταν στο σημείο, από όπου παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό γεωτρύπανο Ορούτς Ρέις βρίσκεται ανοιχτά της Αττάλειας, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες.
Και παρά το γεγονός ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, 22 Ιουλίου, υπήρξαν πληροφορίες ότι τα τουρκικά πλοία αλλάζουν ρότα και κινούνται προς τα τουρκικά παράλια, άμεσα αυτές διαψεύστηκαν από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο έκανε σαφές ότι τα τουρκικά πλοία παραμένουν στο Αιγαίο και είναι αμετάβλητη η θέση τους.
Εκτός, όμως, από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στο Αιγαίο και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων, σε «κόκκινο συναγερμό» έχουν τεθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις και στον Εβρο. Κάτοικοι και στρατιωτικοί βλέπουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Μανή για το OPEN TV, με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις και ο στρατός έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή, έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ενέργεια της γειτονικής χώρας.
«Οι Ενοπλες Δυνάμεις, πάντοτε, σε οποιαδήποτε κρίση ήταν και είναι έτοιμες να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Ετσι γίνεται και τώρα, αθόρυβα είναι πανέτοιμες», αναφέρει στο OPEN TV ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Παύλος Στεφανίδης.
Ολα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται μέσα στα στρατόπεδα, έτοιμα να μεταβούν στους χώρους διασποράς εφόσον προκύψει τέτοια διαταγή. «Μόλις ακούσαμε για την τουρκική NAVTEX σήμανε συναγερμός στον στρατό και εμείς οι πολίτες είμαστε σε εγρήγορση», σημειώνει στο Ανοιχτό Κανάλι ο πρόεδρος της Κοινότητας Φερρών, Αθανάσιος Πεμούσης.
Εφεδροι αξιωματικοί σε ολόκληρη τη Θράκη είναι σε ετοιμότητα. «Σίγουρα, παρακολουθούν τις κινήσεις τους και γι' αυτό υπάρχει ένα θερμό καλοκαίρι», αναφέρει ο πρόεδρος έφεδρων αξιωματικών Κομοτηνής, Θανάσης Τσαρδακλής και προσθέτει: «Εδώ στη Θράκη εμείς ως σύνδεσμος αλλά και όλοι οι έφεδροι παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα».
Εθνοφύλακες σε όλη τη συνοριογραμμή έχουν ειδοποιηθεί και είναι σε εγρήγορση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού. Οπως έκανε πριν από τέσσερις μήνες όταν βοήθησαν στρατό και αστυνομία να απομακρύνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ωθούμενοι από τουρκικές δυνάμεις επιχείρησαν να μπουν στον Εβρο. «Συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή, όπως είμαστε τόσους μήνες και δεν χαλαρώνουμε», αναφέρει ο ταμίας συλλόγου Ψαράδων Αινήσιου Δέλτα.
ΓΕΕΘΑ: Τα τουρκικά πολεμικά παραμένουν στο Αιγαίο
«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη», σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία «έβγαλε» από το μεσημέρι της Τρίτης στο Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες που έφτασαν στον Τύπο νωρίτερα ανέφεραν ότι τα τουρκικά πλοία που απέπλευσαν την Τρίτη από τα λιμάνια της Τουρκίας, άλλαξαν ρότα και κατευθύνονται σταδιακά προς τις τουρκικές ακτές.




Πηγή: Εφημερίδα Έθνος