Breaking News

Βοήθεια Στην Σάμο μας Επείγον


 Όπως ίσως οι περισσότεροι γνωρίζετε την Παρασκευή 30/10 έπληξε το νησί της Σάμου ένας σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις 7 Ρίχτερ). Το θλιβερότερο όλων ήταν ότι ο σεισμός στοίχησε τη ζωή δυο παιδιών, 15 ετών η Κλαίρη και 17 ετών ο Άρης, όταν τα καταπλάκωσε τοίχος κτηρίου, τα παιδιά είχαν μόλις σχολάσει αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πολλές κατοικίες υπέστησαν βλάβες και άλλες κρίθηκαν, από κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βρίσκονται στο νησί, μη κατοικήσιμα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μείνουν άστεγοι. Με τη φροντίδα των δήμων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, των Εθελοντών Πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας του νησιού κάτοικοι από συνοικίες όπου υπάρχουν επισφαλή κτήρια εκκενώνονται και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία του νησιού.

54 ενοριακοί ναοί και 3 μονές έχουν υποστεί ζημιές κάποιοι εξ αυτών ανεπανόρθωτες όπως ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρλοβάσου. Κλιμάκια της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές προσπαθούν να διασώσουν τα κειμήλια της εκκλησιαστικής και λατρευτικής παράδοσης του νησιού.

Πολλά από τα σχολεία του νησιού έχουν επίσης υποστεί ζημιές. Το ευτύχημα είναι ότι την ώρα του σεισμού τα περισσότερα παιδιά είχαν σχολάσει και δεν βρίσκονταν εντός των αιθουσών διδασκαλίας. Τα σχολεία στο νησί της Σάμου θα παραμείνουν κλειστά έως τις 20/11 για λόγους ασφαλείας.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έχουν επίσης πληγές από το σεισμό.

Τα 6 συνολικά παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν από τη σεισμική δόνηση έπληξαν τα παράλια του νησιού και δεκάδες επιχειρήσεις υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές σε πάγιο εξοπλισμό αλλά και εμπορεύματα καθώς πλημμύρησαν από τα θαλάσσια νερά.

Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έχουν κινητοποιηθεί και παράσχει βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης και ιματισμό με αποτέλεσμα, όπως πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί μετά από επικοινωνία μου με τον αντιδήμαρχο ανατολικής Σάμου κύριο Γιώργο Διονυσίου, οι ανάγκες των κατοίκων να έχουν καλυφθεί προς ώρας σε αυτόν τον τομέα.

Η έκκληση όμως του νησιού για οικονομική ενίσχυση παραμένει καθώς οι πληγές που έχει ανοίξει ο σεισμός είναι πολλές και μεγάλες.

Ένα νησί ολόκληρο προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του, κομμάτια της προσωπικής ζωής και του μόχθου μιας ολόκληρης ζωής των κατοίκων, κομμάτια της πολιτιστικής του κληρονομιάς, κομμάτια της θρησκευτικής του κληρονομιάς κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί και υπάρχουν φόβοι για έναν μετασεισμό της τάξεων των 6 Ρίχτερ.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, εν μέσω πανδημίας με τον covid-19 και με μεγάλα προβλήματα με το μεταναστευτικό… να μην παραλείψω και τα διπλωματικά προβλήματα με τη γείτονα χώρα ένα νησί πονάει, μα παλεύει υπερήφανα και χρειάζεται τη στήριξη και τη βοήθειά μας.

Συγχωρέστε μου τη μακρά ανάρτηση αλλά … σας μιλάω για έναν τόπο που στα μάτια μου έχει πρόσωπα γνώριμα, σοκάκια που έχω περπατήσει αμέτρητες φορές, έναν τόπο που ξέρω τον ήχο της φωνής του, τις μυρωδιές του. Σας ευχαριστώ.

Οι τρόποι που μπορείτε να παράσχετε οικονομική στήριξη στο νησί:

https://prayforsamos.gr Για το Δήμο Ανατολικής Σάμου

https://prayforsamos.com Για το Δήμο Δυτικής Σάμου

ευγενική χορηγία του The iArk Digital & Social Media Agency

Τραπεζικοί Λογαριασμοί:

Piraeus Bank

Municipality of Eastern Samos

GR0301727080005708052763291

BIC: PIRBGRAA

National Bank of Greece

Municipality of Western Samos

Purpose: “Samos Earthquake Emergency”

Account number: 369/003582-39

IBAN: GR 4301103690000036900358239

Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών

ΟΙ ΛΑΒΩΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ...

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΒΑΝ: GR5601104010000040154520072

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΙΒΑΝ: GR4601727080005708022539451



Ακολουθείστε μας στο facebook