Breaking News

Πρόβλημα στις Οικοδομικές Κατασκευές σε όλη την Ελβετία

 


Τα ελβετικά εργοτάξια απειλούνται με κλείσιμο λόγω έλλειψης υλικών

Η ζήτηση για οικοδομικά υλικά εκρήγνυται. Οι προμηθευτές δεν μπορούν να καλύψουν την υψηλή ζήτηση. Τώρα οι τοπικές εταιρείες φοβούνται ακόμη και το πάγωμα των κατασκευών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εταιρείες παραγωγής σταμάτησαν.

Έτσι τώρα τα εργοτάξια δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες  δομικών υλικών.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Παρά την πανδημία, τα περισσότερα εργοτάξια στην Ελβετία παρέμειναν σε λειτουργία πέρυσι. Θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται και να παράγουν κανονικά τα διάφορα οικοδομικά υλικά. Αλλά η παραγωγή γενικών πρώτων υλών σταμάτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι υψικάμινοι για την παραγωγή χάλυβα έκλεισαν. Τώρα η αλυσίδα εφοδιασμού σταματά μιας και τα αποθέματα έχουν σχεδόν τελειώσει.

«Πολλά από τα υλικά αλλά και τις πρώτες ύλες κατασκευής μονωτικών υλικών, δομικών , πρώτες ύλες βαφής κτιρίων αλλά και πολλών άλλων υλικών λείπουν πλέον. Επίσης  αυτά τα υλικά  που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε όλο τον κόσμο για κατασκευές είναι επί του παρόντος σε έλλειψη ή σε χρονικές παραδόσεις που είναι απαγορευτικές για την συνέχιση κατασκευών. Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της Corona ", λέει ο Michael Meuter, εκπρόσωπος της ελβετικής βιομηχανίας ξύλου Lignum, σε συνέντευξη του στην Ελβετική τηλεόραση.

"Η Κίνα και οι ΗΠΑ απορροφούν τα πάντα και αδειάζει η αγορά πρώτων υλών"

Η έλλειψη θα επιδεινωθεί και από το πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν αλλά και την γρήγορη έξοδο της Κίνας από την κρίση. Και στις δύο χώρες οι εταιρείες χτίζουν τώρα σαν τρελές, οπότε υπάρχει αντίστοιχα υψηλή ζήτηση για πρώτες ύλες. "Οι δύο μεγάλοι αγοραστές είναι σαν ηλεκτρικές σκούπες που απορροφούν ότι υπάρχει  στην αγορά", λέει ο Meuter.

Σύμφωνα με την Swiss Master Builders Association, υπάρχουν καθυστερήσεις παράδοσης για προϊόντα των οποίων οι πρώτες ύλες βασίζονται σε χάλυβα και αργό πετρέλαιο. Αυτά περιλαμβάνουν ενισχυμένο σίδηρο ή πλαστικούς σωλήνες και γεωυφάσματα, καθώς και μονωτικό αφρώδες υλικό που χρησιμοποιείται σε επίπεδες στέγες ή στο υπόγειο. Πάνω απ 'όλα, υπάρχει έλλειψη ξύλου, όπου οι τιμές αυξήθηκαν πρόσφατα απότομα. 

Το ξύλο κοστίζει 400 τοις εκατό περισσότερο

Οι τιμές στην παγκόσμια αγορά ξύλου αυξήθηκαν εντός ενός έτους έως και 409,4%. Πρακτικά όλοι οι τύποι ξύλου επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών, είτε έλατο, βελανιδιά ή οξιά, όπως ζητά η κατασκευαστική εταιρεία Implenia κατόπιν αιτήματος εδώ και αρκετό καιρό.

Τι σημαίνει η έλλειψη υλικών για τα εργοτάξια στη χώρα; 

Το παράδειγμα του ξύλου δείχνει την παγκόσμια εξάρτηση. Δεδομένου ότι η Ελβετία μπορεί να καλύψει σχεδόν το ένα τρίτο των απαιτήσεων ξύλου από την εγχώρια παραγωγή, κάτι που είναι σχετικά θετικό, όμως  οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας πρέπει επί του παρόντος να αγοράσουν  απο την παγκόσμια αγορά, σε πολύ υψηλές τιμές.



Πηγή : 20 min


Ακολουθείστε μας στο facebook