Breaking News

Γερμανοί που δεν Κάνουν Πίσω με Τίποτα....

 


Αδιόρθωτοι Γερμανοί -Ο διάδοχος της Μέρκελ θέλει η Ευρώπη να επιστρέψει στη λιτότητα

Οι Γερμανοί ξανάρχονται... Με τις ίδιες δογματικές πολιτικές της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της λιτότητας και των «σιδερένιων νόμων» του Μάαστριχτ.

Απόστολος της ολικής επαναφοράς, ο άνθρωπος που μάλλον θα είναι διάδοχος της Μέρκελ και καγκελάριος της Γερμανίας, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Αρμιν Λάσετ.

O νέος ηγέτης Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αυτοσυστήθηκε με μια συνέντευξη-προγραμματική στους χθεσινούς «Financial Times». Με απόλυτη γερμανική καθαρότητα, που αγγίζει την ωμότητα, περιέγραψε τη νέα γερμανική στρατηγική για την επόμενη μέρα της πανδημίας... Η οποία στην ουσία είναι η παλιά, η προ της πανδημίας, μια στρατηγική με σφραγίδα Σόιμπλε, συνδυασμένη με κάποιες πινελιές πραγματισμού και πιο κεντρώου λόγου από τη Μέρκελ.

Τι προαναγγέλλει ο Αρμιν Λάσετ στους «Financial Times»; Στροφή στη «δημοσιονομική ορθοδοξία». Τέλος στο «κράτος-προστάτη», που ανέδειξε η πανδημία. Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης να θεωρηθεί μια «one-off» επιλογή, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων εντός της ΕΕ και περιορισμός των ελλειμμάτων.

«Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα χρέη της, κάτω από τους κανόνες του Μάαστριχτ» λέει, και προσθέτει για όσους δεν κατάλαβαν: «Δεν είναι υπεύθυνη μια χώρα για τα χρέη μιας άλλης χώρας». Αρα, τέλος στην ιδέα της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους.

Οι δημοσιογράφοι των «FT» ξεκινούν την παρουσίαση της συνέντευξης με μια διαπίστωση ειρωνική και σχεδόν βιτριολική, αλλά απολύτως ρεαλιστική: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός έχει αλλάξει αμετάκλητα τον κόσμο και τα πράγματα δεν θα ξαναγίνουν ποτέ ίδια με πριν. Ο Αρμιν Λάσετ δεν είναι ένας από αυτούς».

Τι σημαίνει αυτό το κυνικό πρόγραμμα του Λάσετ για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τις εξελίξεις στην Ευρώπη είναι κάτι το προφανές... Η στρατηγική της Γερμανίας είναι πλέον ευανάγνωστη. Η δημοσιονομική ευελιξία, οι πολιτικές χαλάρωσης, η αύξηση των δημόσιων δαπανών και οι κοινωνικές παροχές είναι μια (κακή) παρένθεση, που πρέπει να κλείσει.

Η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές που βοήθησαν τη Γερμανία να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη είναι πλέον εν εξελίξει, είναι το εύλογο σχόλιο των «Financial Times».

Δυστυχώς και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες θα κληθούν να υποστούν ακόμη μια φορά τον δογματισμό της Γερμανίας, φαίνεται ότι το «πνεύμα των καιρών», που έλεγε ο Νικολό Μακιαβέλι, συντονίζεται με το κόμμα του Λάσετ.

Τον τελευταίο μήνα όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια εντυπωσιακή ανατροπή των τάσεων υπέρ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και σε βάρος των Πρασίνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Europeelects, στις αρχές Μαΐου οι Πράσινοι διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα έναντι της συμμαχίας CDU/CSU (24,4% και 24,3%). Σήμερα, η συμμαχία CDU/CSU έχει ξεφύγει με 27,5% έναντι 20,3% των Πρασίνων.

Οι πιθανότητες για αυτοδυναμία είναι ανύπαρκτες και το πιθανότερο σενάριο προβλέπει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και ίσως τους Πράσινους. Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μια καθαρή νίκη του Χρισταινοδημοκρατικού κόμματος και βλέπουν τον Αρμιν Λάσετ στην καγκελαρία, στη θέση της Άνγκελα Μέρκελ.

Αν επιστρέψει με τόσο σκληρές θέσεις στην Ευρώπη η γερμανική ορθοδοξία, είναι προφανές ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς οι εξελίξεις σε όλες τις χώρες. Ακόμη δυσμενέστερα σε χώρες όπως η δική μας, με τα οξύτατα ζητήματα του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων. Μπορεί κάτι να αλλάξει έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου; Καλού-κακού, ας κάνουμε καμιά ευχή, να μην συνεχιστεί η Γερμανική Αλαζονεία και να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει η Ευρώπη των Ελεύθερων Κρατών και οχι η Νέα Γερμανική Ευρώπη. Μας πάει σε άλλες εποχές αυτός ο συνειρμός.....

 


Πηγή : FT international


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ελβετία Όταν μια Μικρή Χώρα είναι Μεγάλη