Breaking News

Ελβετία και Αντίποινα από Ευρωπαϊκή Ένωση


Ο Ελβετός πρόεδρος προειδοποιεί για τα ''μέτρα αντιποίνων'' της Ε.Ε.  λόγω της απόρριψης της συμφωνίας.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμωρήσει την Ελβετία μετά την αποτυχία συμφωνίας και το πάγωμα των συνομιλιών για το μέλλον των διμερών σχέσεων, προειδοποίησε ο Ελβετός πρόεδρος.

«Η ΕΕ θα βλάψει τον εαυτό της τορπιλίζοντας τις εμπορικές σχέσεις με έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς της εταίρους», δήλωσε ο Guy Parmelin στην εφημερίδα NZZ am Sonntag την Κυριακή.

Η  Ελβετία τερμάτισε μια επταετή προσπάθεια να καταρτίσει μια γενική συνθήκη για να αντικαταστήσει τις περισσότερες από 120 διμερείς συμφωνίες που έχουν ρυθμίσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Παρμελίν, ο οποίος είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών εκτός από το να υπηρετεί φέτος ως πρόεδρος της Ελβετίας, προσπάθησε να καθησυχάσει  τους Ελβετούς όσον αφορά τον φόβο της αβεβαιότητας, λέγοντας ότι οι καταρρέουσες συνομιλίες είχαν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη ‘’σαφήνεια’’ για το τι θέλουν και τι δεν θέλουν οι Ελβετοί πολίτες.

«Αν συνεχίζαμε να διαπραγματευόμαστε, χωρίς ουσιαστικά καμία προοπτική επιτυχίας, θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη περίοδο αβεβαιότητας για την χώρα μας. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή η συμφωνία με αυτούς τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατή », είπε.

Σαν ‘’αντίποινα’’ η  Ε.Ε. έχει ήδη απαγορεύσει στο ελβετικό χρηματιστήριο να διαπραγματεύεται μετοχές της Ε.Ε.  Επίσης αρχίζει έντονα να αντιδρά πλέον για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ελβετίας στο ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe και το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Επίσης από  δηλώσεις Ευρωπαίων αρμοδίων σε εμπορικά και οικονομικά θέματα φαίνεται ότι η Ελβετία θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, όπως μια ένωση ηλεκτρικής ενέργειας, και μια νέα σιδηροδρομική σύνδεση που ζήτησε η Ελβετία το προηγούμενο έτος .

Η Ελβετία αντέδρασε, εμποδίζοντας τη διαπραγμάτευση μετοχών της Ελβετικής εταιρείας στα χρηματιστήρια της Ε.Ε. και παρακρατώντας μια πληρωμή 1 δισεκατομμυρίου CHF (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στο ταμείο συνοχής της ΕΕ.


Ο Παρμελίν είπε ότι η διαδικασία της ‘’εκδίκησης’’ της Ε.Ε. προς την Ελβετία, πρέπει να τελειώσει. Η απομάκρυνση της Ελβετίας από το πρόγραμμα έρευνας «Ορίζοντας» θα «αποδυνάμωνε την Ευρώπη ως τόπο έρευνας σε σύγκριση με την Ασία και τις ΗΠΑ. Ο εκβιασμός και ο αποκλεισμός της χώρας από την κοινή έρευνα δεν εξυπηρετεί κανέναν."

 «Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό, δεν ωφελεί τον πληθυσμό, ούτε εδώ ούτε στην ΕΕ. Δεν μπορείτε να φέρεστε σε κάποιον με εκβιασμό ή εκφοβισμό, εάν θέλετε να καταλήξετε σε μια κοινή λύση και ψάχνετε μια win-win κατάσταση μέσω μιας συμφωνίας. "

Η ελβετική πολιτική θα επικεντρωθεί τώρα στην εξεύρεση τρόπων ενημέρωσης των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών για την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

 

 

 

Πηγή: Watson news

 

Ακολουθείστε μας στο facebook