Breaking News

Ξεπαγώνουν 16.4 δις για την Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Η ΕΕ χαιρετίζει τον «άνεμο αλλαγής» της Ουγγαρίας και αποδεσμεύει 16,4 δισ. ευρώ για τον νέο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στον νέο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ότι δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ πρόκειται να αποδεσμευτούν, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει μια σειρά από «μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό».

Η απόφαση αποτελεί σημαντική ώθηση για τον Πέτερ Μαγιάρ, ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα για λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά από μια σαρωτική εκλογική νίκη επί του Βίκτορ Όρμπαν.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία του με την ΕΕ ως «ιστορική πρόοδο», ενώ η von der Leyen είπε ότι «μπορούμε ήδη να νιώσουμε έναν ισχυρό άνεμο αλλαγής σε όλη την Ουγγαρία».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι συνολικά 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στη Βουδαπέστη. Η Ουγγαρία ελπίζει ότι τα χρήματα θα βοηθήσουν στην τόνωση της παραπαίουσας οικονομίας της Ουγγαρίας.

Η χρηματοδότηση πάγωσε από την ΕΕ λόγω της ''δημοκρατικής οπισθοδρόμησης'' και καταγγελιών για διαφθορά υπό την διακυβέρνηση του Όρμπαν. Η Ουγγαρία είχε καταστήσει την αποδέσμευση των δισεκατομμυρίων βασική πλατφόρμα για το πολιτικό κόμμα Tisza ενόψει των εκλογών του περασμένου μήνα.

Η φον ντερ Λάιεν επαίνεσε την ομάδα του κόμματος για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με την ΕΕ, κάτι που, όπως είπε, ενέπνευσε εμπιστοσύνη για τα επόμενα βήματα. «Δεν θα ακολουθήσουμε συντομεύσεις, θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα», επέμεινε.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων - 10 δισεκατομμύρια ευρώ - προέρχεται από ένα ταμείο ανάκαμψης από την Covid-19, το οποίο η ομάδα της Ουγγαρίας αγωνίζεται να αποδεσμεύσει πριν από την προθεσμία του Αυγούστου. Η Επιτροπή είχε θέσει το ποσό υπό την προϋπόθεση μιας σειράς «υπερ-ορόσημων», συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και του κράτους δικαίου.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη «ισχυρά σημάδια ότι η Ουγγαρία γυρίζει σελίδα».

Μεταξύ αυτών, είπε ότι η Ουγγαρία εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αναθεωρεί τους νόμους για τις δημόσιες συμβάσεις και στοχεύει στα λεγόμενα trusts δημοσίου συμφέροντος. Υπό τον Όρμπαν, δημόσιοι οργανισμοί όπως νοσοκομεία και πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε trusts που διοικούνται από πιστούς στην κυβέρνηση του.

Επιπλέον, 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ αποδεσμεύονται από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικών υποδομών του μπλοκ των 27 μελών.

Ο Μαγιάρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ είχαν ξεκινήσει μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και ότι είχε ήδη επιτευχθεί συμφωνία που ήταν «πραγματικά, πραγματικά σημαντική για τον ουγγρικό λαό». Είπε ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ ανήλθε στο 13% του συνολικού ουγγρικού προϋπολογισμού.

Ακόμα και πριν από δύο ημέρες δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Μαγιάρ έχει δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ, ενώ ο προκάτοχός του τον κατηγόρησε πριν από τις εκλογές της 12ης Απριλίου ότι είναι μαριονέτα τόσο των Βρυξελλών όσο και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα χρήματα που θα αποδεσμευτούν από την Επιτροπή θα χρηματοδοτήσουν τους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της εκπαίδευσης, εξήγησε ο Μαγιάρ.

Είπε ότι 1,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας, με έμφαση σε ηλιακούς συλλέκτες και αιολικά πάρκα, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για νέα υπεραστικά τρένα.

Κατηγορώντας τον Βίκτορ Όρμπαν ότι λέει συνεχώς ψέματα στον ουγγρικό λαό σχετικά με το γιατί είχαν μπλοκαριστεί τα κονδύλια της ΕΕ, είπε ότι ο πραγματικός λόγος ήταν ότι «η διαφθορά βρισκόταν σε απίστευτο ρυθμό στην Ουγγαρία».

Ο Μαγιάρ είπε ότι υποστήριζε εδώ και καιρό ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα άρχιζαν να ρέουν εάν η Ουγγαρία αποδεχόταν μέτρα κατά της διαφθοράς και κανόνες κατά της ευνοιοκρατίας. «Αυτά τα βήματα σε μόλις λίγες εβδομάδες ήταν αρκετά για να συναφθεί μια πολιτική συμφωνία σχετικά με αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά κονδύλια», είπε.

Ο Όρμπαν παραιτήθηκε από βουλευτής τον περασμένο μήνα, δεσμευόμενος να ανοικοδομήσει το κόμμα του, και το μέλλον του ως προέδρου του κόμματος Fidesz θα αποφασιστεί τον Ιούνιο σε συνέδριο του κόμματος.

Η επιστροφή του στην εξουσία φαίνεται να έχει αποκοπεί. Την περασμένη εβδομάδα, το ουγγρικό κόμμα Tisza υπέβαλε τροπολογία στο ουγγρικό σύνταγμα, ώστε ένας πρωθυπουργός να μπορεί να υπηρετεί το πολύ οκτώ χρόνια. Αυτό θα απέκλειε τον Όρμπαν από οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής στην κορυφή.

Το κόμμα Τίσα κέρδισε με πλειοψηφία δύο τρίτων στις εκλογές του περασμένου μήνα, η οποία του δίνει στην εξουσία για μεταρυθμίσεις  στο σύνταγμα της Ουγγαρίας.

Εν τω μεταξύ, οι Ούγγροι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ξανά στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus με άλλες χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η ΕΕ ανέστειλε τη χρηματοδότηση για περισσότερα από 20 ουγγρικά πανεπιστήμια, επειδή η Βουδαπέστη τα είχε μετατρέψει σε ιδρύματα δημοσίου συμφέροντος υπό πολιτικό έλεγχο.

Πηγή: BBC


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Τουρκία Ρευστοποιεί Αμερικανικά Ομόλογα για να Στηριχθεί η Οικονομία της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Το νέο παιχνίδι ισχύος