Breaking News

Ελβετία Πρόταση έξτρα Φορολογίας σε Υπερπλούσιους


Η νέα φορολογική πρόταση πάει για δημοψήφισμα στις 26 Σεπτεμβρίου. Ζητάει επιπλέον φόρο επί των κερδών κεφαλαίου και στοχεύει στην πλούσια ελίτ του 1%  της Ελβετίας

Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Ελβετοί πολίτες θα ψηφίσουν τη λεγόμενη «πρωτοβουλία 99%» που έχει ως στόχο τη φορολόγηση των εσόδων που απορρέουν από κεφάλαια, δηλαδή μερίσματα, μετοχές, τόκους πλούτου και ενοίκια, περισσότερο απο την κανονική φορολόγηση. Θα αντιδράσει η θιγόμενη υπερπλούσια πλευρά? Οι ‘’αριστεροί’’Ελβετοί μιλάνε για μια έστω καθυστερημένη ανακατανομή του πλούτου

Η πρωτοβουλία 99%, που ξεκίνησε από τους Νέους Σοσιαλιστές, θέλει τα κεφαλαιακά έσοδα πάνω από ένα ορισμένο ποσό (οι Νέοι Σοσιαλιστές μιλούν για 100.000 CHF) να ανέρχονται μιάμιση φορά επιπλέον κατά τον υπολογισμό των φόρων. Υποστηρίζουν ότι η φορολογία σήμερα δεν είναι δίκαιη κι ότι είναι φανερά πλέον ανεπαρκής

Αυτή η νέα ‘’αριστερή’’ πρόταση για νέο φόρο σε μετοχές, μερίσματα, ενοίκια και περιουσιακά στοιχεία επιδιώκει να καταπολεμήσει την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα στην Ελβετική κοινωνία.

Η πρωτοβουλία «99%» των αριστερών Νέων Σοσιαλιστών είναι μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης των ανισοτήτων στην κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Αυτή η πρόταση έρχεται να συνεισφέρει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελβετών που εξαρτώνται από το εισόδημα τους προερχομένου από εργασία και όχι από επιχειρηματικά ή κεφαλαιακά εισοδήματα.

Η πρωτοβουλία πρόκειται να τεθεί σε ένα ακόμη δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο στις 26 Σεπτεμβρίου παράλληλα με την πρόταση να επιτραπεί ο γάμος ομοφυλοφίλων στην Ελβετία.

Είναι το τρίτο δημοψήφισμα  για φέτος και το δικαίωμα αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι  του συστήματος Άμεσης Δημοκρατίας της Ελβετίας.

Τι διακυβεύεται;

Η νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θέλει να αυξήσει τον φόρο επί των εσόδων κεφαλαίου σε εθνικό και καντονικό επίπεδο - δηλαδή μερίσματα, μετοχές, τόκους πλούτου και ενοίκια - κατά συντελεστή 1,5 σε σχέση με τον κανονικό φόρο εισοδήματος.

Κέρδη κάτω από 100.000 CHF (108.500 $) δεν υπόκεινται σε υψηλότερο επίπεδο φορολογίας. Οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης και το εισόδημα από αυτοαπασχολούμενες δραστηριότητες θα εξαιρούνται επίσης.

Τα νέα έσοδα για τις εθνικές και καντονικές αρχές- που υπολογίζονται από τους ακτιβιστές σε 10 δισεκατομμύρια CHF ετησίως- θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης για τους μεσαίους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες αλλά και για την γενικότερη ευημερία των Ελβετών, σύμφωνα με την προτεινόμενη συνταγματική τροποποίηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα καθοριστούν από το Ελβετικό κοινοβούλιο άν ψηφιστεί θετικά η πρόταση.

Η Ελβετία δεν έχει επί του παρόντος καμία εθνική εισφορά για τα κεφαλαιακά κέρδη, αλλά πολλά καντόνια, τα οποία έχουν ευρεία αυτονομία σε φορολογικά ζητήματα, επιβάλλουν στους κατόχους χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κάποιον φόρο περιουσίας, συνήθως πολύ χαμηλό.



Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα για αυτή την πρωτοβουλία;

Οι ακτιβιστές της πρωτοβουλίας 99% υποστηρίζουν ότι μια φορολογική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, καθώς περίπου το 43% των περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία βρίσκονται στις τσέπες μόνο του 1% του πληθυσμού.

Αυτό αφήνει το άλλο 99% του πληθυσμού να μοιραστεί τον υπόλοιπο - εξ ου και το όνομα της πρωτοβουλίας.

Επίσης ισχυρίζονται ότι η πρότασή τους είναι ένα θετικό βήμα με στόχο περισσότερη κοινωνική ισότητα. Εάν γίνει αποδεκτό από τους ψηφοφόρους, θα ωφελήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, κυρίως μέσω υψηλότερων μισθών, βελτιωμένων προσφορών φροντίδας των παιδιών και περαιτέρω εκπαίδευσης, καθώς και χαμηλότερων ασφαλίστρων υγείας.

Η επιτροπή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας υποστηρίζει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιακών στοιχείων έχουν λάβει αρκετές μειώσεις των φορολογικών τους λογαριασμών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό περιλαμβάνει φόρο περιουσίας που μειώθηκε κατά το ήμισυ, περιορισμό των εταιρικών φόρων και τέλη χαρτοσήμου (φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών) και τα τέλη της εθνικής εισφοράς επί του κεφαλαίου και ενός φόρου κληρονομιάς σε πολλά από τα 26 καντόνια της χώρας.


Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα κατά

Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις δεν είναι tτου παρόντος, θα βλάψουν την οικονομία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελβετίας και θα αποτύχουν να αναδιανείμουν τον πλούτο. Οι δυνητικοί οικονομικοί αντίκτυποι της πρωτοβουλίας είναι αδύνατον να προβλεφθούν και ίσως είναι μη αναστρέψιμοι, υποστηρίζουν.

Η κυβέρνηση είπε ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν είναι δραματικό στην Ελβετία σε σύγκριση με άλλες χώρες καθώς το τρέχον σύστημα φόρων και παροχών κοινωνικής ασφάλισης δημιουργεί μια ισορροπημένη κατανομή του πλούτου.

Η Ελβετική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων (Economiesuisse) έχει προειδοποιήσει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα πληρώσουν το τίμημα εάν η αυτή πρωτοβουλία ψηφιστεί από τον Ελβετικό λαό.

Σε παρόμοιο πνεύμα, τα κύρια πολιτικά κόμματα από τα δεξιά προς το  κέντρο λένε ότι η διαρροή επενδύσεων και η έλλειψη καινοτομίας λόγω υψηλότερων φόρων θα μπορούσαν να αναγκάσουν το κλείσιμο πολλών οικογενειακών εταιρειών που ήδη έχουν υποφέρει από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19.

 

Πηγή : Swiss Review

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ελβετία και Εγγυήσεις Συντάξεων για Επόμενη Γενιά


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διώξτε 7 κιλά σε 10 μέρες







                    Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ 12.09.2021 με τον Αντώνη Παπαντωνίου. 

                                         Κάθε Κυριακή 5.οο μ.μ. (6 ώρα Ελλάδας)