Breaking News

Ελβετία Υπερβολική Καθυστέρηση για Εμβόλια

 


Οι ελβετικές αρχές κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν υπερβολικά  τους εμβολιασμούς για τον ιό Covid

Η Ελβετία έχει επικριθεί για τη «διστακτική» στρατηγική αγοράς εμβολίων και την αργή διάθεση εμβολίων.

«Η Ελβετία κινείται  στρατηγικά και έχει παραγγείλει μόνο από πιθανούς κατασκευαστές ένα κλάσμα του εμβολίου που πραγματικά χρειάζεται», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας (FOPH) Andreas Faller στην εφημερίδα SonntagsZeitung στις 3 Ιανουαρίου.

«Η Ελβετία θα έπρεπε να είχε αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη  για τον κίνδυνο του ιού Covid παραγγέλνοντας επαρκή ποσότητα από κάθε κατασκευαστή για ολόκληρο τον πληθυσμό. Οι άνθρωποι πεθαίνουν, η οικονομία καταστρέφεται, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Είναι ακατανόητο ότι ο FOPH ήταν τόσο διστακτικός στην αγορά του εμβολίου. "

Ο στόχος της ελβετικής κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός έξι εκατομμυρίων ανθρώπων έως το καλοκαίρι, που σημαίνει έως και 70.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Έντεκα από τα 26 καντόνια της χώρας είχαν ήδη αρχίσει να χορηγούντο εμβόλιο μέχρι τα τέλη του 2020. Μια άλλη παρτίδα εμβολίων, θα παραληφθούν στην Ζυρίχη - της μεγαλύτερης περιοχής στην Ελβετία -  και ξεκινούν την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Η Ελβετία έχει δεσμεύσει 15,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές. Μέχρι στιγμής έχει λάβει μια αρχική παρτίδα 107.000 εμβολίων Covid-19. 250.000 ακόμη θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο. Οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 23 Δεκεμβρίου με καντόνια να προβάλλουν τις  εκστρατείες εμβολιασμού τους .

Ο Rudolf Minsch, επικεφαλής οικονομολόγος στην επιρροή του ομίλου επιχειρηματικών συμφερόντων  É EconomieSuisse, επίσης σχολίασε  την αργή διάθεση εμβολίων και τον πιθανό αντίκτυπό της στην οικονομία.

«Η Ελβετία έχει το δεύτερο πιο ακριβό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Αν δεν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό μέχρι το καλοκαίρι, δεν το καταλαβαίνω καθόλου », είπε στην εφημερίδα NZZ am Sonntag .

Καθυστερήσεις «ασυγχώρητες»

Ακόμη ένα άρθρο σε Κυριακάτικη εφημερίδα  ήταν πολύ επικριτικό για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

«Διάφορα καντόνια βρίσκονται ακόμη στα προπαρασκευαστικά στάδια μιας εκστρατείας εμβολιασμού που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, το απαραίτητο σύστημα εγγραφής - μιλάμε για τυπικό λογισμικό - δεν είναι διαθέσιμο παντού. Αυτό είναι ασυγχώρητο », έγραψε.

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στην εφημερίδα SonntagsBlick Sunday, ο πρόεδρος της Ελβετίας Guy Parmelin παραδέχτηκε λάθη στη διαχείριση της πανδημίας.

 

«Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, υποτιμήσαμε την κατάσταση», παραδέχθηκε στο άρθρο της Κυριακάτικης εφημερίδας.

Είπε ότι ο συντονισμός και η κατανόηση μεταξύ των ομοσπονδιακών αρχών και των καντονιών δεν ήταν πάντα βέλτιστες. «Δεν ήταν και δεν είναι πάντα εύκολο», είπε.

«Τα μέτρα για τον Covid  που ελήφθησαν ήταν πάντοτε στάθμιση των συμφερόντων μεταξύ της υγείας, της οικονομίας και της στάσης του πληθυσμού. Δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο, "πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η SonntagsBlick ανέφερε ότι το ποσοστό των ατόμων που επιθυμούν να εμβολιαστούν στην Ελβετία είχε αυξηθεί από 41% σε 50%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τρεις από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι δεν ήθελε να εμβολιαστούν επί του παρόντος και περίπου το 20% ήταν ακόμη αναποφάσιστοι.

Μεταξύ αυτών άνω των 50, σχεδόν το 60% δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν. Μεταξύ 15 έως 49 ετών, μόνο το 40% είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Ενώ περίπου το 56% των ανδρών είναι ανοιχτό σε εμβολιασμό Covid, μόνο το 43% των γυναικών είναι προετοιμασμένο, σύμφωνα με την έκθεση.

 

 

 

Πηγή : swiss info ch

 

Ακολουθείστε μας στο facebook