Breaking News

Πολύ Υψηλές Συντάξεις λένε τώρα οι Ελβετοί

 


Οι συντάξεις της Ελβετίας είναι πολύ υψηλές;

Το ελβετικό συνταξιοδοτικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει λένε ειδικοί. Ταυτόχρονα, οι Ελβετοί συνταξιούχοι λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η χώρα πρέπει να μπεί σε πρόγραμμα ελέγχου πραγματικότητας; Αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι ασφαλιστικών ταμείων στην Ελβετία.

Οι Ελβετοί είναι μια χώρα ευτυχισμένων συνταξιούχων. Μια μελέτη από το UBS ( International Pension Gap Index) διαπίστωσε ότι στην Ελβετία (σε σύγκριση με άλλες 12 χώρες), οι υψηλές συντάξεις σημαίνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα για τα γηρατειά τους - και αυτό είναι σε μια χώρα που έχει το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο-.

Οποιοσδήποτε στην Ελβετία που ήταν υπάλληλος πλήρους απασχόλησης για ολόκληρη την επαγγελματική του ζωή μπορεί να προσβλέπει σε μια άνετη σύνταξη.

Η Ελβετία διαθέτει ένα εξελιγμένο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε τρία σκέλη ή πυλώνες.

Η κρατική σύνταξη γήρατος παρέχει μια βασική ελάχιστη σύνταξη για όλους, αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Το δεύτερο είναι οτι οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να ανήκουν σε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο που χρηματοδοτείται από εργοδότη, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το υπάρχον βιοτικό τους επίπεδο μετά τη συνταξιοδότηση.

Το τρίτο σκέλος είναι η εθελοντική εξοικονόμηση από ιδιώτες, η οποία ενθαρρύνεται από φοροαπαλλαγές.


Διάδοση του κινδύνου

"Η Ελβετία υπήρξε πάντοτε μοντέλο για άλλες χώρες με τα τρία σκέλη της ασφάλειας γήρατος", λέει ο Thomas Gächter, καθηγητής νομικής ασφάλισης στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

"Το μοντέλο είναι υπέροχο σαν σκέψη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί πρακτικά, ποτέ." Η κυβέρνηση επενδύει πολύ λίγα στην πρώτη πτυχή, επισημαίνει, έτσι ώστε η βασική σύνταξη γήρατος να μην επιτρέπει πλέον σε κανέναν στην Ελβετία να επιβιώσει αξιοπρεπώς.

Το δεύτερο σκέλος, τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, παρακωλύεται συνεχώς από τα χαμηλά επιτόκια: εάν το επενδυμένο κεφάλαιο φέρνει λίγα στον τρόπο των αποδόσεων, δεν είναι δυνατή η πληρωμή των υποσχεθέντων συντάξεων. Υπάρχουν κενά χρηματοδότησης.

Οι δημογραφικές εξελίξεις κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο, ειδικά όσον αφορά τη βασική σύνταξη της κυβέρνησης.

Μια μεγάλη γενιά baby-boomers πλησιάζει πλέον σε ηλικία συνταξιοδότησης. Η πλειοψηφία των Ελβετών λαμβάνει τώρα πρόωρη συνταξιοδότηση και το προσδόκιμο ζωής είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο . "Έτσι, η ωρολογιακή βόμβα άρχισε την αντίστροφη μέτρηση", καταλήγει ο Gächter.

Φτάνει όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά σε πολλές βιομηχανικές χώρες.

"Άλλες χώρες θα χτυπηθούν πρώτα", αναμένει ο Gächter. Χάρη στα τρία ανεξάρτητα χρηματοδοτούμενα σκέλη- πυλώνες, η Ελβετία έχει διασπορά κινδύνου για τον ασφαλιζόμενο και το Ταμείο του, κάτι το οποίο η Gächter θεωρεί πλεονέκτημα. Αλλά ακόμη και στην Ελβετία θα υπάρξουν προβλήματα τελικά.

Ποιο είναι το ποσοστό μετατροπής;

Ο όρος ποσοστό μετατροπής σημαίνει το ποσοστό με το οποίο το επενδυμένο κεφάλαιο υπολογίζεται ως ετήσια σύνταξη - δεδομένων των στατιστικών στοιχείων του προσδόκιμου ζωής και των αναμενόμενων εσόδων από τόκους επί του κεφαλαίου (απόδοση της επένδυσης στις κεφαλαιαγορές). Εάν για παράδειγμα ένα άτομο έχει εξοικονομήσει κεφάλαιο 100.000 CHF, με ποσοστό μετατροπής 6,8%, το άτομο αυτό λαμβάνει ετήσια σύνταξη 6,800 CHF. Οι αλλαγές στο ποσοστό μετατροπών επηρεάζουν μόνο τις μελλοντικές συντάξεις

Οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές

Τα πρώτα μαύρα σύννεφα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πάνω από την Ελβετία που πρίν λίγα χρόνια φερόταν  ως  «παράδεισος συνταξιούχων». Ορισμένα από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν μειώσει το ποσοστό μετατροπής τους, που σημαίνει μειωμένες συντάξεις για τις μελλοντικές γενιές

Απαιτούνται τέτοια διορθωτικά μέτρα, διότι τα τελευταία χρόνια τα συνταξιοδοτικά ταμεία πληρώνουν με μη βιώσιμο ρυθμό - και οι τρέχουσες συντάξεις δεν μπορούν να αλλάξουν. "Για πολλά χρόνια, τα ποσοστά μετατροπής που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ υψηλά", λέει ο Gächter.

"Μία γενιά - οι πιο πρόσφατες ομάδες που αποσύρονται - θα κερδίζουν περισσότερα για το υπόλοιπο της ζωής τους από ό, τι έχουν πληρώσει"


Η Generation X θα είναι η χαμένη γενιά, λέει.

"οι επόμενοι θα έχουν πληρώσει πολλά, αλλά δεν θα πάρουν τόσα πίσω. Έχουν βοηθήσει στη χρηματοδότηση των συντάξεων της παλαιότερης γενιάς."

Ζητεί μεταβλητές συντάξεις

Στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, υπάρχει ακόμη μια ακούσια αναδιανομή που περιλαμβάνει εκατομμύρια φράγκα από τον ενεργούς ασφαλιζόμενους (εργαζόμενους) και τους εργοδότες έως τους σημερινούς συνταξιούχους. Κατά μέσο όρο, αυτό υπερβαίνει τα 7 δισεκατομμύρια CHF ετησίως, ή περίπου το 25% των συντάξεων. Σε αυτό το συνταξιοδοτικό σύστημα συνεισφοράς, σε αντίθεση με τη σύνταξη γήρατος της κυβέρνησης, η πραγματικότητα πλέον, επιβάλλει πως δεν πρέπει να υπάρχει αναδιανομή χρημάτων.

Από τον Απρίλιο, η επιτροπή έχει τη συλλογή υπογραφών για μια πρωτοβουλία ανθρώπων που ονομάζεται ‘’Παλαιοί ασφαλιζόμενοι’’ και σύνθημα το  ‘’Κρατήστε το δίκαιο για τη μεταρρύθμιση που είναι για όλες τις γενιές’’.

Ξεκίνησε από τον συνταξιούχο Josef Bachmann. Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος ιδιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου.

Η πρωτοβουλία απαιτεί μεταβλητές αποζημιώσεις συνταξιοδοτικών ταμείων ανάλογα με την απόδοση της επένδυσης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται αναδιανομή από τους εργαζομένους στην επόμενη γενιά συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει: εάν τα πράγματα πάνε καλά στο χρηματιστήριο, λαμβάνετε υψηλότερη σύνταξη - εάν τα πράγματα πάνε άσχημα, παίρνετε μειωμένο ποσό.

Επίσης, ο υπολογισμός θα βασίζεται δημογραφικά αλλά και στο κόστος ζωής της πόλης που διαμένει ο συνταξιούχος. Οι ήδη συνταξιούχοι θα μπορούσαν να δουν τις συντάξεις τους μειωμένες - και για την Ελβετία, αυτό θα ήταν κάτι εντελώς καινούριο. "Η βασική ιδέα των μεταβλητών συντάξεων είναι η αποδοχή ότι οι συντάξεις δεν μπορούν να καθοριστούν εκ των προτέρων", λέει ο Bachmann.

Η σταθερή σύνταξη οδηγεί πάντα σε αναδιανομή, με τις νεότερες γενιές να παίρνουν την καρτέλα. "Αυτή η αδικία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου φωνάζει από μόνη της  για κάτι που πρέπει να γίνει."

Οι ηλικιωμένοι τελικά κυβερνούν;

Η πρωτοβουλία έχει λίγο μειονέκτημα: σε εθνικές ψηφοφορίες αυτού του είδους, συνήθως περισσότεροι ηλικιωμένοι ψηφίζουν από τους νέους - όχι μόνο λόγω δημογραφικών στοιχείων, αλλά και χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων μεταξύ των νέων.

Ο Bachmann παραμένει αισιόδοξος, ωστόσο: "Η πρόταση έχει μια καλή πιθανότητα να μεταφερθεί, εάν πολλοί άνθρωποι την ψηφίσουν. Οι ηλικιωμένοι έχουν καθαρό μυαλό και μεγάλη καρδιά. Αυτό είναι κάτι που μας ενισχύει για να προσπαθήσουμε το καλύτερο και πιο δίκαιο για τους επόμενους’’.

 

Πηγή : swis info

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλετε να αλλάξετε κάτι στην Ελβετία?