Breaking News

Ελβετία Είναι οι υψηλοί μισθοί Πραγματικότητα?

 


Οι υψηλοί μισθοί δεν είναι αυτό που φαίνονται στην Ελβετία

Εάν είστε άντρας τραπεζίτης, Ελβετός διπλωμάτης ή ξένος Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελβετία, είναι πιθανό να ζείτε αρκετά άνετα με μισθό έξι έως επτά ατόμων. Αλλά για πολλούς άλλους, οι υψηλοί μισθοί στην Ελβετία δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται.

Με μέσο μισθό 6.538 CHF (6.750 $) ανά μήνα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελβετία θεωρείται ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη στον κόσμο, για εργασία. Ο μέσος μισθός σε πολλά επαγγέλματα είναι υψηλότερος από αυτόν που έχουν άλλες χώρες. Για παράδειγμα, ένας προσχολικός δάσκαλος στην Ελβετία βγάζει CHF 4.900 σε σύγκριση με περίπου 2.400 CHF στις ΗΠΑ. 

Ένας πωλητής κερδίζει περίπου 4.500 CHF και ένας εκπαιδευμένος κτίστης με εμπειρία άνω των τεσσάρων ετών κερδίζει 5.500 CHF το μήνα. Σε άλλες χώρες, αυτές οι θέσεις εργασίας μπορεί να κερδίζουν λίγο περισσότερο από τον ελάχιστο μισθό.

Αλλά, αφαιρέστε τις υποχρεωτικές εισφορές στις συντάξεις και την ασφάλιση ανεργίας και ένα άλλο 20% του ακαθάριστου εισοδήματος για ενοίκια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, και ο μισθός δεν φαντάζει και τόσο υψηλός. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, οι φόροι και η ασφάλιση υγείας δεν αφαιρούνται αυτόματα από τους μισθούς στην Ελβετία. 

Αν υπολογίσετε σε αυτό το άθροισμα, τα έξοδα μεταφοράς που εξαντλούν κατά μέσο όρο το 8% του ακαθάριστου εισοδήματος, μερικά από τα πιο ακριβά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο, φαγητό, ποτό και αναψυχή στο λεγόμενο «νησί με υψηλούς μισθούς», τότε ο μισθός φαίνεται ακόμη πιο μέτριος . Τα νοικοκυριά με ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα κάτω των 5.000 CHF δεν μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα σύμφωνα με τα Ελβετικά στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. 

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι μισθοί είναι σταθεροί ενώ το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, με ιδιαίτερα τρομερές συνέπειες για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους. Περίπου 320.000 θέσεις εργασίας - περίπου 12% των εργαζομένων - θεωρούνται χαμηλόμισθοι.

«Τα ασφάλιστρα και γενικά τα κόστη ασφάλισης υγείας αυξάνονται, ενώ οι μισθοί αυξάνονται μέτρια. Γι 'αυτό οι καιροί γίνονται πιο δύσκολοι για την ελβετική κατώτερη και μεσαία τάξη », λέει ο καθηγητής Robert Fluder από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Οι γυναίκες και οι ξένοι εργαζόμενοι βρίσκονται συχνότερα σε θέσεις εργασίας με χαμηλό μισθό. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μισές από όλες τις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας γίνονται από αλλοδαπούς κατοίκους Ελβετίας και περίπου το ίδιο ποσοστό υπάρχει σε εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους.

Σε μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα συχνά αναγκάζονται να ξοδέψουν πολύ περισσότερα από ό, τι είναι απαραίτητο, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Ακόμα και οι άνθρωποι στην κατηγορία χαμηλού μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από τον μέσο όρο μισθών και αμοιβών.

 «Τα άτομα με χαμηλό εισόδημα βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση στην Ελβετία», εξηγεί ο Andrea Schmid-Fischer, πρόεδρος της οργάνωσης καταναλωτών Budget Advice Switzerland.

Αυτό δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί, όμως προσπαθούμε για κάτι καλύτερο στους εργαζόμενους της Ελβετίας παρόλο που η πανδημία έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην διανομή και απόκτηση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων στην χώρα μας. Ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι καλύτερο για όλους τους χαμηλά αμοιβόμενους εφόσον ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού.

 

Πηγή: swiss info

 

Ακολουθείστε το ellinesradio.gr στο facebook