Breaking News

Ελβετία μεγάλη Άνοδος Επενδυτικών Κεφαλαίων και Επενδύσεων


Τα επενδυτικά κεφάλαια ''τρέχουν'' στην Ελβετία

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελβετία αυξήθηκαν πέρυσι παρά την πανδημία Covid-19. Ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 25% φτάνοντας στην επενδυτική κλίμακα τον βαθμό  91, τον υψηλότερο βαθμό από το 2011, αψηφώντας την μείωση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό έβαλε την Ελβετία 14η μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (από τις 17 το 2019), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από τους συμβούλους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Υπηρεσίας στις Βρυξέλλες.


«Αυτή η ευχάριστη εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην αυξημένη αφοσίωση των γερμανικών εταιρειών σε εμάς. Ο αριθμός των επενδυτικών έργων από γερμανικές εταιρείες σχεδόν διπλασιάστηκε το 2020 », δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Michael Messerli, συνεργάτης και επικεφαλής στρατηγικής και συναλλαγών στην εταιρεία οικονομικών αναλυτών και συμβούλων EY της Ελβετίας.

Οι εταιρείες των ΗΠΑ παρέμειναν στη δεύτερη θέση. Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον των Βρετανών επενδυτών φαίνεται να έχει μειωθεί. «Και είναι αξιοσημείωτο ότι για άλλη μια φορά ελάχιστες επενδύσεις παρατηρήθηκαν στην Ελβετία από τη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία», είπε.

Ορισμένες άλλες μεσαίες οικονομίες όπως η Πολωνία, η Τουρκία και η Αυστρία προσέλκυσαν επίσης περισσότερα επενδυτικά σχέδια από ξένες εταιρείες πέρυσι από το 2019.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων από ξένους επενδυτές μειώθηκε κατά 13% το 2020, πρόσθεσε η EY. Συνολικά 5.788 επενδυτικά σχέδια ανακοινώθηκαν από ξένους επενδυτές.

Ελβετικές επενδύσεις στο εξωτερικό

Με 256 επενδυτικά σχέδια, η κατάθεση κεφαλαίων ελβετικών εταιρειών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 2020 ήταν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (258).

Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες αλλαγές: η Γερμανία κέρδισε ως επενδυτικός προορισμός, ενώ ο αριθμός των έργων στη Γαλλία μειώθηκε σημαντικά - έτσι η Γερμανία αντικατέστησε τη Γαλλία ως τον πιο δημοφιλή επενδυτικό προορισμό για τις ελβετικές εταιρείες. Η Ισπανία και η Βρετανία ακολουθούν περίπου στο ένα τρίτο των επενδυτικών σχεδίων των Ελβετικών εταιρειών.


Συνολικά, στο πλαίσιο των σημαντικών περιορισμών στη δημόσια και οικονομική ζωή λόγω του Covid-19, οι εταιρίες οικονομικών συμβούλων – αναλυτών, δήλωσαν ότι ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Όμως παρόλα αυτά διαψεύσθηκαν από την πραγματικότητα, εκπλήσσοντας θετικά την Ελβετική κυβέρνηση για τις  επιλογές της όσον αφορά την πανδημία.

«Την άνοιξη του 2020, η πανδημία του covid 19 οδήγησε σε ένα είδος παράλυσης και οικονομικού σοκ σε όλη την Ευρώπη, σε μαζικά μέτρα λιτότητας και σε προσωρινή διακοπή πολλών επενδυτικών σχεδίων», δήλωσε ο Μεσέρλι.

«Αλλά η οικονομία είχε ήδη ξεκινήσει πάλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε πολλά μέρη, και σε ορισμένες περιπτώσεις το έκανε ακόμη εκπληκτικά γρήγορα έτσι το επενδυτικό περιβάλλον ειδικά στην Ελβετία, βελτιώθηκε ξανά».

Έτσι η Ελβετία βγαίνει σχεδόν αλώβητη από μία κρίση που ξεκίνησε με τον κορονοϊό αλλά εξελίχθηκε σε οικονομική δυσπραγία δημιουργώντας χρέη και πολλά προβλήματα σε αρκετές χώρες.



Πηγή: swiss info



 Επίσης εδώ: Το πρώτο Κοινοβούλιο Προσφύγων στη Βέρνη