Breaking News

Τουρκία Μπούμερανγκ το Τουρκικό Πρόγραμμα DNA του Ερντογάν


Δυσάρεστες εκπλήξεις στην Τουρκία. Μόδα το τεστ από εθνικιστικές τουρκικές οργανώσεις γυρίζει μπούμερανγκ για τους Τούρκους: Κάνουν DNA τεστ κι ανακαλύπτουν ότι είναι Έλληνες

Η εθνικιστική ομάδα «τουρκικό πρόγραμμα DNA», που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους Τούρκους να μάθουν περισσότερα για τη γενεαλογία τους, προσπαθώντας να ενισχύσει την Τουρκική Εθνική Συνείδηση. Όμως αποδείχτηκε λάθος κίνηση επειδή μια άλλη τουρκική ιστοσελίδασελίδα η Ancestry.com  σε ένα tweet που διαγράφηκε τώρα, κοινοποίησε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των τέστ δείχνουν ότι είναι Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και άλλες εθνικότητες και μικρό ποσοστό είναι Τούρκοι. Αμέσως η ομάδα που οργάνωσε και διαφήμισε  το τουρκικό Project DNA ισχυρίστηκε ότι η ιστοσελίδα Ancestry.com «δαιμονοποίησε» τους Τούρκους και πως δεν είναι νόμιμο αυτό.

Οι Τουρκικές Αρχές διέγραψαν ένα tweet της ιστοσελίδας που μιλούσε για τα πραγματικά αποτελέσματα των τεστ  DNA. Επίσης το αρχικό tweet περιελάμβανε στιγμιότυπα από τον ιστότοπο που περιγράφουν πώς αναγκάστηκαν οι Έλληνες του Πόντου να αφομοιωθούν, συμπεριλαμβανομένης της εκμάθησης τουρκικών και της υιοθέτησης του Ισλάμ για να αποκτήσουν καλύτερες ευκαιρίες στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ειδικότερα, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι αναγκάστηκαν να αφομοιωθούν, αρνούμενοι τη χριστιανική τους κληρονομιά αφού αντιμετώπιζαν εθνοκάθαρση υπό την  κυριαρχία των Οθωμανών.

Η επίμονη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την ιστορική δίωξη των μειονοτήτων στα σύνορά της προκαλεί συχνά περισσότερα δεινά για τις ίδιες τις Τουρκικές εθνικιστικές ομάδες που προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο.

Η δημοσιογράφος Uzay Bulut απαντώντας στην ομάδα του τουρκικού Project DNA, έγραψε:

«Γιατί οι Τούρκοι εθνικιστές φοβούνται τόσο πολύ την αλήθεια;

»Διότι αν την αντιμετωπίσουν, τα ψέματα που έχουν επινοήσει θα διαλυθούν στο έδαφος.

»Μέσα από αυτά τα ψέματα, έχει αυξηθεί το μίσος που τους έκανε να διαπράττουν τόσα εγκλήματα εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων, Εβραίων και άλλων».

Ωστόσο, ιστοσελίδες όπως το Ancestry.com έχουν οδηγήσει πολλούς Τούρκους να ανακαλύψουν τη δική τους κληρονομιά και ότι στην πραγματικότητα είναι εξσλαμισμένοι Έλληνες, Αρμένιοι, και άλλοι πληθυσμοί που κατοικούσαν στα εδάφη πολύ πριν εμφανιστούν οι Τούρκοι. 

Σήμερα οι Τούρκοι  μετά από το τεστ DNA που έγινε μόδα στην γειτονική μας χώρα, στη συνέχεια συχνά εξερευνούν τον Χριστιανισμό ξανά, καθώς ψάχνουν τις πραγματικές τους ρίζες και το πολιτιστικό ή θρησκευτικό τους υπόβαθρο.

Ποιοι Τούρκοι; Τα τεστ DNA αποδεικνύουν ότι είναι μιγάδες απόγονοι Ελλήνων, Αρμενίων, κ.α

Η ιστοσελίδα Ahval επιβεβαιώνει -αυτό που γνωρίζουμε- ότι, «Τα τεστ που βασίζονται στο DNA κλονίζουν τις πεποιθήσεις των Τούρκων στην “τουρκικότητα” τους», επειδή αποδεικνύουν ότι δεν είναι «καθαρόαιμοι» Τούρκοι Μογγόλοι προερχόμενοι από την κεντρική Ασία αλλά ένας λαός μιγάδων και σε πολύ μεγάλα ποσοστά απόγονοι Ελλήνων και Αρμενίων.

Τα δημοφιλή τεστ DNA ενοχλούν τους Τούρκους και κλονίζουν την πίστη τους στην «τουρκικότητα», γράφει η Ahval, καθώς ανακαλύπτουν ότι, αντί να είναι άμεσοι απόγονοι των Σελτζούκων και των Οθωμανών, ορδών που εισέβαλαν στην Ανατολία από την Κεντρική Ασία πριν από μια χιλιετία, είναι αντίθετα μέρος του μωσαϊκού των λαών που έχουν ζήσει στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας και μετανάστευσαν εκεί από τα πανάρχαια χρόνια.

Η εθνική ταυτότητα και η δημιουργία της,  υπήρξε ένα σημαντικό ζήτημα στην Τουρκία από τότε που εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία το 1923 από τις στάχτες της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς οι νέοι εθνικιστές κυβερνήτες προσπάθησαν να σφραγίσουν μια καθαρή  εθνική/ τουρκική ταυτότητα στη χώρα.

Μέχρι το 2008, η δυσφήμιση -δηλαδή η αμφισβήτηση- της «τουρκικότητας» τιμωρούνταν με κάθειρξη έως και δύο ετών.

Ο νόμος έχει πλέον αλλάξει και αντικατέστησε τον όρο «τουρκικότητα» με το «τουρκικό έθνος».

Ζητήματα όπως τι απέγιναν οι επιζώντες της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 και η παρουσία χιλιάδων Ελλήνων και Εβραίων, αλλά και εκατομμυρίων Κούρδων πολιτών της νέας Τουρκικής δημοκρατίας, «χάθηκαν» από τις επανειλημμένες αδέξιες απόπειρες αφομοίωσης των μειονοτήτων ή εκδίωξής τους από τη χώρα εντελώς.

Στην Τουρκία πλέον απαγορεύονται τα κιτ τεστ DNA, αλλά πολλοί Τούρκοι στο εξωτερικό τα έχουν χρησιμοποιήσει, στέλνοντας ένα μικρό δείγμα σε ένα εργαστήριο και λαμβάνοντας μια απάντηση για τις εθνικές τους ρίζες, που μερικές φορές ταιριάζουν με απομακρυσμένους συγγενείς σε όλο τον κόσμο που επίσης έκαναν τα ίδια τεστ.

Η Γκιουλ Τζελίκ (Gül Çelik), σχεδιάστρια, είπε ότι έκανε το τεστ πριν από κάποια χρόνια. Είπε ότι το τεστ έδειξε ότι έχει Μογγόλους, Ιταλούς, Εβραίους, Έλληνες και Αρμένιους προγόνους.

Είπε ότι η οικογένειά της, από τη βορειοανατολική επαρχία Μπαϊμπούρτ, αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι έχουν δεσμούς με Αρμενίους, Ιταλούς και Έλληνες.

«Τους είπα ότι το τεστ ήταν επιστημονικό, αλλά δεν ήθελαν καν να ακούσουν», είπε.

Πριν όμως από τη Γενοκτονία, στην οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από λιμοκτονία σε εξοντωτικές πορείες στην έρημο της Συρίας, υπήρχε ένας σχετικά μεγάλος αρμενικός πληθυσμός γύρω από το Μπαϊμπούρτ, που ήταν τότε η οθωμανική επαρχία Ερζουρούμ.


Οι ιστορικοί λένε ότι καθώς οι μαζικές δολοφονίες και οι απελάσεις επιταχύνθηκαν, πολλές νέες Αρμένισσες συνελήφθησαν από ντόπιους Τούρκους και Κούρδους ή παραδόθηκαν από τις οικογένειές τους για να σώσουν τη ζωή τους και ότι στη συνέχεια άλλαξαν τη θρησκεία τους και έκρυψαν τις ρίζες τους.

«Πριν από αυτό το τεστ, πιστεύαμε ότι η Μπαϊμπούρτ είχε μόνο Τούρκους.

»Αλλά οι άνθρωποι παντρεύονται, αλλάζουν θρησκείες εθελοντικά ή με βία, αναμιγνύονται.

»Ίσως η γιαγιά μου το ήξερε, αλλά δεν ήθελε να μιλήσει λόγω της κοινωνικής πίεσης», είπε η Τζελίκ.

Η αντίδραση της οικογένειας της Τζελίκ είναι παρόμοια με πολλών άλλων.

Ένα βιβλίο του 2012 της Φετιχιέ Τζετίν (Fethiye Çetin), δικηγόρου, εξιστορεί πώς ανακάλυψε την κρυφή ταυτότητα της γιαγιάς της και πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τον εξισλαμισμό των μη μουσουλμάνων.

Ένα άλλο βιβλίο με τίτλο «Τα εγγόνια», που έγραψε η Τζετίν με την πανεπιστημιακό Αϊσέ Γκιουλ Αλτινάι (Ayşe Gül Altınay), παρέχει μια συλλογή από σκληρές μαρτυρίες από τα εγγόνια και τα εγγόνια των γνωστών ως ξεχασμένων Αρμενίων.

Σε αντίθεση με τους συγγενείς της, η Τζελίκ χάρηκε με τα αποτελέσματα του τεστ DNA.

«Σε ξένες χώρες είδα ότι οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι, οι Έλληνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Τουρκία πολιτιστικά δεν διαφέρουν πολύ από τους Τούρκους.

»Στην πραγματικότητα είναι παρόμοιοι. Ως εκ τούτου, ήμουν ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα του DNA μου, καθώς δεν είμαι διαφορετικό άτομο», είπε.

Η Τζελίκ, χάρη στο τεστ, ήρθε επίσης σε επαφή με έναν από τους μακρινούς Ιταλούς συγγενείς.

«Είπε την ιστορία των Ιταλών προγόνων μας από το 1600.

»Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 100 άτομα μεταφέρθηκαν στα οθωμανικά εδάφη ως σκλάβοι και έτσι ένας από αυτούς τους 100 ήταν ο πρόγονος μας», είπε.

Η Τζελίκ είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του συζύγου της ήταν εξίσου εκπληκτικά.

«Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι ο σύζυγός μου είναι Εβραίος και από τη γενεαλογία Κοέν.

»Δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο από την οικογένειά του στο παρελθόν.

»Δεν έχει εβραίους συγγενείς. Ανατράφηκε ως μουσουλμάνος», είπε.

Η ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας αντικατοπτρίζεται στην περίπλοκη καταγωγή των σημερινών Τούρκων.

Καθώς η αυτοκρατορία κατέρρευσε, υπήρχαν τεράστιες ροές μουσουλμάνων προσφύγων από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, και μετά την ίδρυση της  Τουρκικής δημοκρατίας το 1923, η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποίησαν ανταλλαγή πληθυσμών, ανταλλάσσοντας περίπου ένα εκατομμύριο Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ανατολίας για εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων που ζούσαν στην Ελλάδα.

Μια γυναίκα που εργάζεται ως καθηγήτρια μαθηματικών στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι η οικογένειά της ήταν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας.

Η γυναίκα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι το τεστ DNA της έδειξε έναν μακρινό ξάδελφο στον Ισημερινό.

«Έλεγξα αργότερα και έμαθα ότι ο πατέρας του ήταν από τη Μόσχα.

»Ήξερα ότι ο ξάδερφος του πατέρα μου είχε μεταναστεύσει στη Μόσχα.

»Εκεί παντρεύτηκε μία Ρωσίδα και με τα παιδιά τους μετακόμισαν αργότερα στον Ισημερινό», είπε.

Η μαθηματικός είπε ότι τα τεστ έδειξαν ότι είναι 40% Ελληνίδα και 20% Αρμένισσα.

«Είμαστε κοινωνία απογόνων μιας μεγάλης αυτοκρατορίας», είπε.

Μια έκθεση στο περιοδικό Annals of Human Genetics το 2012 έδειξε ότι η καταγωγή όσων ζούσαν στην Τουρκία ήταν 38% ευρωπαϊκή, 35% μεσανατολίτικη, 18% από τη Νότια Ασία και μόνο 9% από την Κεντρική Ασία(προέλευση των Τούρκων).

Ωστόσο, τα τεστ DNA μερικές φορές προκαλούν ακόμη πιο εκπληκτικά αποτελέσματα.

Η Αζλί Μουζντέ (Aslı Muzde) έκανε το τεστ σε μια προσπάθεια να μάθει εάν είχε γενετικά προδιάθεση για καρκίνο.

«Για την εθνικότητα, έμαθα ότι ήμουν 73% της Κεντρικής Ασίας. Οι άλλες καταγωγές με εξέπληξαν.

»Επειδή έμαθα ότι είχα ιταλικό και ελληνικό αίμα, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν να μάθω ότι έχω 1 έως 2% αίμα Αμερικανών ιθαγενών», είπε.

Η οικογένεια της Muzde αντέδρασε επίσης αρνητικά στα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά η μητέρα της έδειξε κάποιο ενδιαφέρον αφού έμαθε ότι το τεστ ακολούθησε τη μητρική γραμμή.

«Γνώρισα τον ξάδερφό μου τρίτου βαθμού», είπε η Μουζντέ για την ξαφνική ανακάλυψη ενός συγγενή που ζει στη Γερμανία.

«Υποθέτω ότι όταν ο προπάππος μου ήρθε από την Ελλάδα, ήρθαν ως τρία αδέλφια, αλλά έχασαν ένα.

»Αυτός ο ξάδερφος είναι το εγγόνι αυτού του χαμένου αδελφού», είπε.

Σημείωση: Επειδή εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν τα τεστ DNA, βάσει των δεδομένων που αποθηκεύονται δεν εντοπίζεται πλέον μόνο καταγωγή αλλά και άγνωστοι (ή γνωστοί) συγγενείς.

Τα τεστ DNA, που ανακαλύπτει κανείς την καταγωγή του, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Μάλιστα είναι της μόδας εκείνοι που τα κάνουν να φτιάχνουν βίντεο με τις αντιδράσεις τους και να τα αναρτούν στο διαδίκτυο.

 Ο πραγματικός «χαμός» γίνεται με τους Τούρκους, οι οποίοι όταν κάνουν το τεστ συνήθως

ανακαλύπτουν ότι δεν είναι Τούρκοι, αλλά είτε απόγονοι εξισλαμισμένων Ελλήνων, ή Αρμενίων, είτε μιγάδες.

Τα τεστ που τα «σπάνε» είναι βεβαίως εκείνα που οι Τούρκοι ανακαλύπτουν ότι είναι Έλληνες.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μια νεαρή και όμορφη Τουρκάλα που ζει στο εξωτερικό, η Τζαλέ Καρασλάν (Jale Karaaslan), έπαθε την πλάκα της ζωής της όταν ανακάλυψε ότι είναι 46,2% Ελληνίδα.

 


Η αντίδρασή της «τι Ελληνίδα;» είναι στο 03.45 του βίντεο.

Στο υπόλοιπο, η νεαρή Τουρκάλα είναι 16,7% από Μικρά Ασία και Ιράν, 13,4% Ιταλίδα, 12% από τη βόρεια Αφρική και το μογγολικό DNA, από τις τουρκικές φυλές της κεντρικής Ασίας, είναι μόλις 11,7%.

Στο συνολικό της άθροισμα είναι Ευρωπαία 63,2% και Ασιάτισσα 24,8%.

Οι έρευνες DNA έχουν αποδείξει ότι οι σημερινοί Τούρκοι στην πλειονότητά τους είναι ελληνικής, αρμενικής και ιρανικής καταγωγής.

Αυτό φαίνεται εξάλλου και από τα πρόσωπά τους. Στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά η μικρασιατικά.

Οι «καθαρόαιμοι» Τούρκοι, που ζουν στην κεντρική Ασία και στη δυτική Κίνα, έχουν σκιστά μάτια ως μογγολική φυλή που είναι.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων