Breaking News

Γερμανία Απόρριψη για την Αύξηση του Ορίου Συνταξιοδότησης


Γερμανία: Απορρίφθηκε κατευθείαν η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68

Αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 67 στα 68 πρότεινε επιτροπή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που υποστηρίζει ότι διαφορετικά θα δημιουργηθούν ελλείμματα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, και με το βλέμμα στις γενικές εκλογές στη χώρα το φθινόπωρο, η πρόταση απορρίφθηκε και από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες.

Στην πρότασή της η επιτροπή υποστηρίζει ότι τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να είναι αντίστοιχα με το προσδόκιμο ζωής στη χώρα, συνεπώς όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2042 θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας τους. Να σημειωθεί ότι το 2007, και παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, είχε αυξηθεί ξανά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, απόφαση που θα εφαρμοστεί σε όσους συνταξιοδοτηθούν το 2029. Έκτοτε υπήρξαν ξανά εκκλήσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά δεν είχε υπάρξει κάποια σαφής πρόταση.

Βέβαια, σημαντικός λόγος για να απορριφθεί η πρόταση ήταν και οι εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, με τα μεγάλα κόμματα να μην επιθυμούν να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία ένα τόσο μεγάλο θέμα που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις και πιθανότατα απώλεια ψήφων.

Ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Ουμπέρτους Χάιλ, που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, υποστήριξε ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης «είναι ο λάθος δρόμος», ενώ η βουλευτής του κόμματος Κάτια Μαστ τόνισε ότι «θα προκαλέσει κοινωνικό διχασμό» και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να συναινέσουν σ' αυτό.

Αλλά και βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης δεν δείχνουν να συμφωνούν με την ιδέα. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Χριστιανοκοινωνιστών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, «απορρίπτουμε αύξηση των ορίων ηλικίας».

 

Πηγή: DW



Επίσης διαβάστε: Μεγάλη Άνοδος στις Νέες Επενδύσεις. Νέα κεφάλαια στην Ελβετία παρόλη την πανδημία.