Breaking News

Ελβετία και Απόκρυψη Δισεκατομμυρίων Παγκοσμίως


 Η Ελβετία ευθύνεται για απώλειες 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων από  φοροδιαφυγή παγκοσμίως

Η Ελβετία επωφελείται της φορολογικής  απόκρυψης από εταιρείες και ιδιώτες σε περίπου 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια (11,9 δισεκατομμύρια CHF) σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια κατάταξη φορολογικών παραδείσων και  χωρών ‘’διευκόλυνσης’’.  Ωστόσο, χάνει επίσης έσοδα 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με μια  ανάλυση από το Δίκτυο Δίκαιης  Φορολογίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον δείκτη Corporate Tax Haven, ο οποίος καταγράφει πόσο έντονα τα φορολογικά και χρηματοοικονομικά συστήματα μιας χώρας επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν κέρδη από τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Η πέμπτη κατάταξη τοποθετεί την Ελβετία σε αυτό που η ΜΚΟ αναφέρεται ως «Άξονας Φοροαποφυγής» μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο (με το δίκτυο των Υπερπόντιων Εδαφών και των χωρών επιρροής του ), τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Οι πέντε κορυφαίες χώρες στη λίστα ‘’φοροελαφρύνσεων’’ είναι υπεύθυνες για τις μισές  από τις  καταχρήσεις φορολογίας επιχειρήσεων, που συμβαίνουν παγκοσμίως.


«Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου στερούν τον υπόλοιπο κόσμο από 166 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο εταιρειών κάθε χρόνο, επιτρέποντας στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από ό, τι έπρεπε», δήλωσε η Liz Nelson, διευθύντρια φορολογικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ανάλυση της που αφορά την φορολογική δικαιοσύνη παγκόσμια, σε δελτίο τύπου στα Ελβετικά μέσα  ενημέρωσης.

Μόνο η Ελβετία ευθύνεται για το 5,1% των παγκόσμιων απωλειών φορολογίας για την χρονιά που μας πέρασε.  Όπως αναφέρεται στο SonntagsZeitung, από τα 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 10,95 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το αποτέλεσμα των πολυεθνικών εταιρειών που μεταφέρουν κέρδη στην Ελβετία για να πληρώσουν χαμηλότερους φόρους. Άλλα 1,89 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από πλούσιους ιδιώτες που μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ελβετία για φορολογικούς λόγους.

Οι χώρες της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη φοροδιαφυγή στην Ελβετία, όπως το Μπουρούντι, η Ρουάντα και η Γκάνα.

Άλλη πλευρά του νομίσματος

Η Ελβετία όμως, είναι επίσης θύμα εταιρικής φορολογικής κατάχρησης. Χάνει περίπου 5,68 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως αποτέλεσμα της φοροαποφυγής. Αυτό ισοδυναμεί με τους μισθούς  74.699 νοσοκόμων, σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Φορολογικής Απόκρυψης.

Περίπου 881 εκατομμύρια δολάρια οφείλονται σε εταιρική φορολογική απόκρυψη, αλλά το μερίδιο του λέοντος (περίπου 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι αποτέλεσμα πλούτου που δημιουργείται από  μεταφορές  κεφαλαίων σε άλλους φορολογικούς παραδείσους εκτός Ελβετίας. Οι κύριοι δικαιούχοι των κεφαλαίων αυτών άρα και  υπεύθυνοι των οικονομικών ζημιών της Ελβετίας είναι οι Κάτω Χώρες (33,2%), το Λουξεμβούργο και οι ΗΠΑ.


Η κατάταξη και οι αριθμοί βασίζονται σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε  τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία διαπίστωσε ότι ο κόσμος χάνει 427 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο ετησίως από τη διεθνή φορολογική απόκρυψη. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 9,2% των προϋπολογισμών υγείας σε μικρές χώρες ή 34 εκατομμύρια ετήσιους μισθούς νοσοκόμων κάθε χρόνο.

Υπό το φως των ευρημάτων, οι παρατηρητές και διάφοροι  κρατικοί φορείς αδύναμων οικονομικά χωρών,  ζητούν  τη θέσπιση νέων κανόνων στον ΟΗΕ αντί ενός «μικρού παγκόσμιου club πλούσιων χωρών πίσω από κλειστές πόρτες», στοχεύοντας στις πολιτικές συζητήσεις για τη φορολογική αποφυγή  που πραγματοποιούνται στον Οργανισμό Οικονομικής  Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σημάδια προόδου

Η χώρα έχει βελτιωθεί σε ορισμένους τομείς. Η Ελβετία είναι στους 5 πρώτους του χρηματοοικονομικού απορρήτου στον κόσμο. Από το 2011  για πρώτη φορά  η Ελβετία δεν κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς το χρηματοοικονομικό απόρρητο.  Η έκθεση σημειώνει ότι αυτή η μείωση σημαίνει λιγότερα περιθώρια για «ξέπλυμα χρήματος, για φοροδιαφυγή και  υπέρογκες  συγκεντρώσεις παράνομου και αφορολόγητου πλούτου ».

Υπήρξαν επίσης κινήσεις για τον τερματισμό των εταιρικών φόρων. Το 2019, η Ελβετία ψήφισε υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης των  εταιρειών  που περιελάμβανε την κατάργηση της  προνομιακής  μεταχείρισης για πολυεθνικές εταιρείες

Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης  τόνισαν  επίσης τις βελτιώσεις στη φοροαποφυγή πλούσιων ιδιωτών. Για δεκαετίες, τα καντόνια θα ανταγωνίζονταν για να προτιμηθούν από  τους πλούσιους ιδιώτες, προσφέροντας τους   χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Παραμένουν τεράστιες διαφορές στους φορολογικούς συντελεστές ανάμεσα στα καντόνια. Για παράδειγμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι μια τετραμελής οικογένεια με ακαθάριστο εισόδημα 100.000 CHF πληρώνει 8.830 CHF σε φόρους στη Βέρνη σε σύγκριση με μόνο 870 CHF στο Zug.


Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά σε δεκαετίες, οι πλούσιοι πληρώνουν και πάλι με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Από το 2009, ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής σε εθνικό επίπεδο για ένα νοικοκυριό που κερδίζει 1 εκατομμύριο CHF αυξήθηκε από 17 σε 20%.

Το NZZamSonntag επισημαίνει μερικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ορισμένα καντόνια ή πόλεις αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα λόγω της επιθετικής φορολογικής τους πολιτικής. Ορισμένες περιοχές έδωσαν τόσα πολλά κίνητρα, για να προσελκύσουν νεοεισερχόμενες επενδύσεις, ώστε έμειναν χωρίς διαθέσιμα κτίρια γραφείων ή βιομηχανικά ακίνητα για τους υπόλοιπους που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Το  αστέρι του τένις Roger Federer και η μετακόμισή του από μια περιοχή χαμηλότερης φορολογίας σε ένα μεγάλο σπίτι στη λίμνη της Ζυρίχης δείχνει ότι οι εύποροι Ελβετοί ίσως αλλάζουν αντίληψη όσον αφορά την πληρωμή φόρων. «Ακριβώς όπως ο Ρότζερ Φέντερερ πηγαίνει τώρα στο πιο ακριβό Rapperswil, ίσως κι άλλοι πλούσιοι επίσης θα απαλλάσσονται από την έκπτωση φόρου εάν έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε αντάλλαγμα», γράφει η εφημερίδα.


Πηγή : NZZamSontag

Διαβάστε επίσης:Ελβετία, Άνοδος στις Επενδύσεις και Νέα Κεφάλαια στη χώρα παρόλη την πανδημία