Breaking News

Θέλετε να αλλάξετε κάτι στην Ελβετία?

 


Θέλετε να αλλάξετε κάτι στην Ελβετία; Αυτή είναι η ευκαιρία σας!

Πριν από 50 χρόνια στις γυναίκες δόθηκαν ομοσπονδιακά δικαιώματα ψήφου. Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από τότε που έντεκα γυναίκες -εθνικοί σύμβουλοι- εισήλθαν στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά. «Αλλά είναι ακόμη γεγονός σήμερα ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται ως μειονότητα στο κοινοβούλιο, στον εκτελεστικό τομέα ή στα πολιτικά όργανα», λέει η Kathrin Bertschy. Ως συν-πρόεδρος του οργανισμού Alliance F, που οργανώνει αυτή τη πρώτη γυναικεία συνεδρία - μαζί με άλλους συλλόγους και οργανισμούς.

Έτσι ήρθε αυτή η ιδέα. Να διοργανωθεί ένα Συμβούλιο Γυναικών για να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ελβετία. Νέες ιδέες, απόψεις και προτάσεις επί παντός θέματος θα συζητηθούν σε αυτή την πρωτοβουλία. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη γυναικεία συνεδρία: έχουν ήδη καλυφθεί 200 θέσεις.  Σύμφωνα με το Ελβετικό Εθνικό Συμβούλιο του GLP, η ιδέα μιας γυναικείας συνόδου που πραγματοποιείται στις κοινοβουλευτικές αίθουσες στο Bundeshaus της Βέρνης υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. «Θέλουμε το Συμβούλιο να έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο, ότι η γυναικεία προοπτική έρχεται στο προσκήνιο και ότι συζητούνται θέματα που είναι στην πρώτη γραμμή των προβληματισμών μας».

Εάν ρωτήσετε την κυρία Bertschy ποια θέματα είναι αυτά συγκεκριμένα, θα σας απαντήσει πρώτα απ όλα ότι :  "Η Ελβετία υστερεί στην  εξωτερική φροντίδα παιδιών για εργαζόμενες μητέρες ". Η εθνική σύμβουλος αναφέρεται σε μία από τις πολλές αξιολογήσεις του οργανισμού βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, Unicef. Αυτή η αξιολόγηση έδειξε ότι η εξωτερική φροντίδα παιδιών είναι υπερβολικά ακριβή για μια μέση ελβετική οικογένεια. Σε σύγκριση με άλλες εύπορες χώρες, η Ελβετία κατατάσσεται τέταρτη από κάτω. «Η συμβατότητα της οικογένειας και της καριέρας είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα στη πρώτη μας γυναικεία συνεδρία », λέει η Bertschy.

«Η εστίαση σε θέματα που για κάποιους δεν είναι προτεραιότητα, είναι σαφώς στις συζητήσεις μας, όπως για παράδειγμα τα θέματα ισότητας», λέει η Bertschy. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα όσο και τη συζήτηση του σεξουαλικού ποινικού δικαίου ή την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Διάφορες επιτροπές συνεδριάζουν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, για να ασχοληθούν με αρκετά θέματα που έχουμε σκεφτεί και να επεξεργαστούν προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις όταν γίνουν πιο συγκεκριμένες και εφικτές θα συζητηθούν στη συνέχεια στην ολομέλεια στα τέλη Οκτωβρίου 2021.  "Περιμένω τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες μπορούμε να υποβάλουμε στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο", λέει η Bertschy.

Επίσης τονίζει η εκπρόσωπος, πως  δεν πιστεύει ότι αυτές οι προτάσεις θα υιοθετηθούν ομόφωνα κατά τη διάρκεια της γυναικείας συνόδου. "Νομίζω ότι υπάρχει σίγουρα ένας μεγάλος κοινός παρονομαστής εάν  οι γυναίκες πολιτικοποιούνται περισσότερο, αλλά υπάρχουν σίγουρα διαφορές στις λεπτομέρειες ακόμη και μεταξύ μας , επειδή εκπροσωπούνται γυναίκες όλων των πολιτικών παρατάξεων. Αυτό όμως είναι λογικό και αποδεκτό.’’

Εκτός από τις συγκεκριμένες προόδους, η Bertschy εξακολουθεί να ελπίζει για κάτι: "Ίσως ο ένας ή ο άλλος εκλεγμένος υποψήφιος αρέσει στην καθημερινή πολιτική ζωή τόσο πολύ που θα αποφασίσει για μια πολιτική καριέρα. Και αυτό είναι κάτι που θέλουμε"

Συνεδρία γυναικών 2021

Η πρώτη γυναικεία συνεδρία διοργανώνεται από την Alliance F, τη μη κομματική οργάνωση γυναικείων Ενώσεων στην Ελβετία, την Ευαγγελική Γυναικεία Ελβετία (EFS), την Ελβετική Ένωση Γυναικών Αγροτών (SBLV), την Swiss Charitable Women (SGF) ), την Ελβετική Ένωση Καθολικών Γυναικών (SKF)) και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Γυναικών (EKF).

Πάνω από 1400 γυναίκες από όλη την Ελβετία υποψήφιοι για τη συνεδρία. 200 θέσεις είναι ήδη κατειλημμένες. Κατά την κατανομή των εδρών, ο πληθυσμός των περιφερειών και ο αριθμός των υποψηφιοτήτων σταθμίστηκαν εξίσου για να μπορούν να έχουν καλύτερη αντιπροσώπευση στο συνέδριο.

Οι διοργανωτές εντυπωσιάστηκαν από τον αριθμό των υποψηφίων αλλά και των ψηφοφόρων. «Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό μας έκανε πολύ χαρούμενους », λέει η Bertschy.  Εντυπωσιαστήκαμε επίσης θετικά, από τα αποτελέσματα των εκλογών. «Πολλές γυναίκες εξελέγησαν οι οποίες δεν εκπροσωπούνται στη συμβατική πολιτική σκηνή. Για παράδειγμα, γυναίκες που δεν έχουν ελβετική καταγωγή, και ιθαγένεια. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και είναι καλοδεχούμενο για εμάς. "

Μπορούν να επιλεγούν cis και trans γυναίκες με ηλικία 16 ετών και πάνω. Επίσης cis και trans  που από 10 χρόνια πριν ζουν στην Ελβετία (ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή την κατάσταση μετανάστευσης) ή αν είναι γυναίκες Ελβετοί πολίτες.

Επίσης, μεταξύ και μη δυαδικών ανθρώπων και ανθρώπων που έχουν υποστεί διακρίσεις από την κοινωνία επειδή διαβάζονται ως γυναίκες ή έχουν γίνει γυναίκες, είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Πρέπει ακόμα να γνωρίζετε:

Η σύνοδος των γυναικών πρέπει να αντικατοπτρίζει μια κανονική κοινοβουλευτική Σύνοδο όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Εκείνοι που εκλέγονται με επιτυχία μπορούν να συμμετάσχουν σε μία από τις επιτροπές και να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων.

Επιτροπή αλλοδαπών: εσωτερικά δικαιώματα ψήφου

Επιτροπή για την Ισότητα στην Εργασία και την Ασφάλεια

Επιτροπή Γεωργίας

Επιτροπή Επιστημών

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Προστασίας κατά της Βίας

Επιτροπή ψηφιοποίησης

Επιτροπή σεξουαλικής υγείας και ιατρικής φύλου

Επιτροπή Αναγνώρισης Εθελοντών και Εργασίας Φροντίδας

Οι διάφορες επιτροπές επεξεργάζονται προτάσεις. Αυτά θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της γυναικείας συνόδου τον Οκτώβριο του 2021. Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις στη συνέχεια διαβιβάζονται στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για να δεχθούν ή όχι τα αποτελέσματα του Συνεδρίου. Στην συνέχεια θα έχουν δικαίωμα τα μέλη του Γυναικείου αυτού Συμβουλίου να συμμετέχουν στις νομοθετικές προτάσεις – ρυθμίσεις και ότι αφορά την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Χώρας.


Πηγή: watson news


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Ο επιχειρηματίας Γιάννης Καλανδράνης απο το Valais της Ελβετίας μας μιλάει για τα 30 χρόνια παρουσίας του στην Ελβετία (δείτε το βίντεο)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Εύα Πιάδη μας μιλάει για την 7χρονη παραμονή της στην Ζυρίχη της Ελβετίας (δείτε το βίντεο)