Breaking News

Γερμανία Τέλος Ιουνίου Άρση των Μέτρων

 


Στις 30 Ιουνίου θέτει η Γερμανία το όριο άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό

Την άρση της ισχύος του ομοσπονδιακού «φρένου έκτακτης ανάγκης», δηλαδή της αυτόματης επιβολή πλήρους lockdown σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε 100 ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα, προανήγγειλε για τις 30 Ιουνίου η Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να αρθεί το «φρένο» είναι να συνεχιστεί η πτωτική τάση των αριθμών των μολύνσεων και να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, «αν οι αριθμοί συνεχίσουν να πέφτουν, μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά καλό καλοκαίρι».

Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε σύσκεψη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι «μπορεί να λήξει η ισχύς του φρένου», ωστόσο, «αν συμβεί κάτι με τις μεταλλάξεις, το οποίο απευχόμαστε, τότε μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε εκ νέου ανά πάσα στιγμή».


Η εξέλιξη της πανδημίας στη Γερμανία δείχνει σημαντικά στοιχεία αποκλιμάκωσης: ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών βρίσκεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στο 35,6. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται λιγότεροι ασθενείς με Covid-19 από ό,τι τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» άλλαξε την κατάταξη του κινδύνου στη χώρα από «πολύ υψηλό» σε «υψηλό».

«Η κατάσταση είναι καλύτερη, σημαντικά καλύτερη» είπε και ο Γενς Σπαν, ο οποίος πάντως τόνισε ότι «βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο μιας πανδημίας».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «πολλές δραστηριότητες είναι και πάλι ελεύθερες», αλλά φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου εξαπλώνονται ακόμη οι παραλλαγές του κορονοϊού, είπε ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε και πάλι να αυξηθεί. «Αυτό δείχνει ακριβώς και την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

 Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ συνέστησε προσοχή κατά τη χαλάρωση των μέτρων, καθώς με τη σταδιακή άρση των περιορισμών αυξάνεται και η εξάπλωση του κορονοϊού. Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, συνέστησε κάθε στάδιο χαλάρωσης να απέχει δύο εβδομάδες από το προηγούμενο.


Τι ισχύει στη Γερμανία σήμερα

Στην παρούσα φάση της πανδημίας, οι επιχειρήσεις εστίασης στη Γερμανία έχουν ανοίξει τους εξωτερικούς χώρους τους σε όλη την επικράτεια, ενώ σταδιακά τίθενται σε λειτουργία και οι εσωτερικοί χώροι. Περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη τα εστιατόρια λειτουργούν έως τις 21:00, ενώ από τις 8 Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα πάρκα δραστηριοτήτων, οι ενοικιαζόμενες παραθεριστικές κατοικίες και τα κάμπινγκ.

Στη Βαυαρία αρχίζουν και πάλι οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, ενώ λειτουργούν και πάλι τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια, με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και υποχρεωτικά τεστ.

Στο Βερολίνο το επόμενο βήμα χαλάρωσης θα επιχειρηθεί στις 4 Ιουνίου, όταν θα επιτρέπεται η συνάντηση δέκα ατόμων από πέντε διαφορετικά νοικοκυριά σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα γυμναστήρια θα λειτουργήσουν με τεστ και ραντεβού. Επιπλέον, θα επιτρέπεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων με έως και 500 θεατές, σε υπαίθριους χώρους. Από τις 18 Ιουνίου αναμένεται να επιτραπούν και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, μέχρι του 50% των δυνατοτήτων των ξενοδοχείων.

 

 

Πηγή: DW


Ακολουθείστε μας στο facebook