Breaking News

Ελβετία Εμβόλια και Γενετική Μηχανική


Λόγω του φόβου της «γενετικής μηχανικής» - οι ειδικοί ζητούν εμβόλια χωρίς mRNA

Μερικοί άνθρωποι διστάζουν να εμβολιαστούν επειδή δεν εμπιστεύονται τις επιπτώσεις στο  mRNA. Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί στην Ελβετία ζητούν τώρα τη διάθεση κλασικών εμβολίων.

Μεταξύ των μη εμβολιασμένων είναι συχνά εκείνοι που δεν επιθυμούν την επέμβαση στο mRNA από τα εμβόλια που κυκλοφορούν.

"Θα πρέπει να εμφανιστεί στην αγορά ένα κλασικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού", λέει ένας δικηγόρος που ειδικεύεται στον νόμο περί υγείας.

Ο Εθνικός Σύμβουλος του Ελβετικού Κέντρου Λοιμώξεων Lorenz Hess πιστεύει ότι τώρα δεν είναι η ώρα για πειράματα.

Σύμφωνα με το Κέντρο 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από την AstraZeneca προορίζονται για πιθανή χρήση στην Ελβετία.

Η χαμηλή προθυμία εμβολιασμού στην Ελβετία απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την μέχρι τώρα επιτυχία στην καταπολέμηση της πανδημίας. Μέχρι το φθινόπωρο, δεν αναμένεται ποσοστό εμβολιασμού άνω του 60% σε σχεδόν κανένα καντόνι , όπως ανέφερε Ελβετική εγημερίδα. Ωστόσο, για την λεγόμενη‘’ανοσία της αγέλης’’, η επιστημονική ομάδα εργασίας θεωρεί απαραίτητη την κάλυψη εμβολιασμού 80%.

"Μπορώ να συστήσω σε όλους να εμβολιαστούν τώρα", δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας Martin Ackermann. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για αυτό. "Είναι πολύ καλύτερο να μην εμβολιάζεσαι για έναν ή δύο μήνες από το να μην εμβολιάζεσαι καθόλου."

"Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα – δεν ξέρουμε τις ακριβείς παρενέργειες λένε οι Ελβετοί"

Μεταξύ των μη εμβολιασμένων είναι συχνά εκείνοι που δεν θέλουν το εμβόλιο που επηρεάζει το mRNA στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σχετικά φυλλάδια και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδότησαν τον σκεπτικισμό προς τα εμβόλια περισσότερο. Δαιμονοποιούν το εμβόλιο ως «πειραματικό» και «νέο εμβολιασμό γενετικής μηχανικής» - επίσης θεωρούν πως περιλαμβάνονται ανεπανόρθωτες βλάβες στο εμβόλιο.

Ο Michael (30) Ελβετός πολίτης δεν εμπιστεύεται καθόλου το εμβόλιο. «Αυτό το εμβόλιο αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα που είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποια αποτελέσματα θα έχει», λέει ο μηχανικός στο επάγγελμα. Θα ήταν πιο έτοιμος, για εμβολιασμό εάν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις. "Εάν είχα την επιλογή να επιλέξω ανάμεσα σε ένα εμβόλιο mRNA και ένα που περιείχε αβλαβείς ιούς, το εμβόλιο θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη."

Ο ψυχολόγος ειδικής αγωγής και υγείας Michèle Bowley είναι εξοικειωμένος με τέτοιες ανησυχίες. "Γνωρίζω άτομα που είναι καλά ενημερωμένοι για τον εμβολιασμό με mRNA και εξακολουθούν να έχουν πάρα πολλές επιφυλάξεις σχετικά." Ο Bowley υποψιάζεται ότι η προσφορά εναλλακτικών εμβολίων θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλά επίπεδα στην Ελβετία, ακόμη και στους πιο δύσπιστους ανθρώπους.

"Φέρνοντας το κλασικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην αγορά"

Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί στον τομέα της υγείας ασκούν πίεση στην Ελβετική κυβέρνηση.  Ήταν εκπληκτικά αθόρυβο για τις θανατηφόρες παρενέργειες που αφορούν  εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson και Curevac, λέει ο Andreas Faller, δικηγόρος για την υγειονομική νομοθεσία και πρώην αντιπρόεδρος της BAG. "Το FOPH θα πρέπει επίσης να φέρει στην αγορά ένα κλασικό εμβόλιο κατά της κορώνας το συντομότερο δυνατό."

Ο Faller αναμένει ότι άτομα που έχουν πρόβλημα με την επέμβαση στο  mRNA τους, θα αποφασίσουν τότε να εμβολιαστούν. "Το ποσοστό εμβολιασμού θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά επειδή θα εξαλειφθεί ένα σημαντικό αντεπιχείρημα των σκεπτικιστών."

Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι διστάζουν και  για άλλους λόγους

Ο Εθνικός Σύμβουλος της FDP Andri Silbderschmidt συμφώνησε  επίσης για ένα μεγαλύτερο φάσμα εμβολίων. "Όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν, τόσο περισσότερα άτομα θα εμβολιαστούν." Ωστόσο, η διευρυμένη προσφορά δεν πρέπει να αποτελεί πολιτική απόφαση. "Η Swissmedic αποφασίζει ποια εμβόλια έχουν εγκριθεί και όχι το επίπεδο της ποσόστωσης εμβολιασμού."

Ο ειδικός στον τομέα της υγείας Erwin Carigiet επίσης υποθέτει ότι ένα εκτεταμένο φάσμα εμβολιασμών θα μπορούσε να παρακινήσει περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν ακόμη τα κλασικά εμβόλια θα αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού. "Πολλοί εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν, επειδή θέλουν να κάνουν διακοπές ή επειδή έχουν την αίσθηση ότι η πανδημία έχει τελειώσει τώρα." Οι εικόνες των πλήρων σταδίων, για παράδειγμα, έστειλαν λάθος μήνυμα.

"Κανείς δεν θα εμβολιαστεί"

Οι σκεπτικιστές δεν δίνουν περισσότερες επιλογές εμβολίου. "Εφόσον τα δικαιώματά μας για ελευθερία εξαρτώνται από την θέλησή μας για λήψη ή μη φαρμακευτικών-ιατρικών προϊόντων, πολλά άτομα από το  κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτωντων πολιτών, δεν θα εμβολιαστούν", λέει ο εκπρόσωπος των ΜΜΕ Michael Bubendorf. Ο τύπος του εμβολίου που προσφέρεται δεν έχει σημασία.

Ο Εθνικός Σύμβουλος του Κέντρου Lorenz Hess επίσης δεν αναμένει ότι ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών θα έχει καθοριστική επίδραση στο ποσοστό εμβολιασμού. "Είστε είτε αντίθετοι στους εμβολιασμούς είτε όχι." Επιπλέον, τώρα δεν είναι η ώρα για πειράματα. «Πρέπει να δουλέψουμε με αυτό που έχουμε και με ότι έχει αποδειχθεί καλό». Οι γνώμες είναι πολλές λοιπόν και κανείς δεν μπορεί να πεί με βεβαιότητα ποια είναι η σωστή.

Το AstraZeneca ως επιλογή

Ωστόσο, η προσφορά θα μπορούσε σύντομα να περιλαμβάνει και. 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από την AstraZeneca, που προορίζεται για χρήση στην Ελβετία, λέει η εκπρόσωπος Τύπου των μέσων ενημέρωσης της BAG, Danièle Bersier.

Σύμφωνα με τον Bersier, η εστίαση είναι σε άτομα που έχουν δυσανεξία στα εμβόλια mRNA, και έχουν λάβει μια αρχική δόση AstraZeneca στο εξωτερικό ή που θέλουν έναν εναλλακτικό εμβολιασμό αντί του εμβολίουμε παρέμβαση στο mRNA. Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο μόλις το εγκρίνει η Swissmedic και ο FOPH και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή για θέματα εμβολιασμού (EKIF) εγκρίνουν τη σύσταση εμβολιασμού.

Έτσι λειτουργούν τα εμβόλια

Εμβόλιο mRNA

Ο κορονοϊός χαρακτηρίζεται από τις ακίδες πρωτεΐνης στο κέλυφος του. Μετά την χορήγηση ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA) στον μυ, τα κύτταρα του σώματος παίρνουν το mRNA και διαβάζουν το σχεδιάγραμμα για τις ακίδες πρωτεΐνης. Στη συνέχεια παράγονται οι ακίδες πρωτεΐνες που ο οργανισμός δεν γνωρίζει ακόμη. Δεδομένου ότι το σώμα γνωρίζει τώρα πώς μοιάζουν οι πρωτεΐνες των ακίδων, αναγνωρίζει τον ιό και μπορεί αμέσως να τον καταστήσει αβλαβή. Τα mRNA μπορούν να παραχθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στο εργαστήριο. Το mRNA μπορεί επίσης να προσαρμοστεί εύκολα - για παράδειγμα στην περίπτωση μεταλλάξεων.

Εμβόλιο φορέα

Αυτό το εμβόλιο μιμείται τμήματα του κορονοϊού σε έναν αβλαβή ιό. Τα εμβόλια φορέων είναι γενετικά τροποποιημένα και συνεπώς αβλαβείς ιοί. Τα ειδικά τροποποιημένα σωματίδια ιού ¨ξεγελούν¨ το γενετικό υλικό ενός παθογόνου, τροποποιώντας το σε κύτταρα στόχους. Το γενετικό υλικό στη συνέχεια οδηγεί το σώμα να πιστεύει ότι έχει μολυνθεί και στη συνέχεια παράγονται αντισώματα. Τα διανυσματικά αυτά εμβόλια δοκιμάστηκαν αρχικά κατά του ιού  Έμπολα και  έπειτα εγκρίθηκαν για πρώτη φορά.

Χορηγούνται επιλεγμένες πρωτεΐνες από τον ιό. Μετά τον εμβολιασμό, η παθογόνος πρωτεΐνη του ιού, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και στην συνέχεια, ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στον εμβολιασμό της γρίπης ή στην ηπατίτιδα Β.

Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα τίποτα μέχρι τώρα. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό προειδοποιούν οι επιστήμονες αλλά οι πολίτες είτε αδιαφορούν είτε είναι σίγουροι πως έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα είτε περιμένουν μήπως εμφανιστεί κάποια άλλη λύση σχετική με φάρμακα και όχι εμβόλια.

 

Πηγή :  20min


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Σαν Σήμερα το Δημοψήφισμα του 2015 Το Όχι που έγινε Μάλιστα Κυρία


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Γερμανία Νέο Κοινωνικό Πείραμα