Breaking News

Έρχονται τα Ταξί Χωρίς Οδηγό

 


Καλιφόρνια: «Πράσινο φως» για τις πρώτες υπηρεσίες ταξί χωρίς οδηγό

Tα οχήματα και των δύο εταιρειών μπορούν να κυκλοφορούν με βροχή και ελαφριά ομίχλη

Το πράσινο φως εξασφάλισαν η Cruise που έχει τη στήριξη της General Motors και η Waymo θυγατρική της Alphabet (μητρική επίσης της Google) από το Τμήμα Μηχανοκίνητων Οχημάτων (DMV) της Καλιφόρνια, προκειμένου να αρχίσουν να χρεώνουν για υπηρεσίες μεταφοράς με αυτόνομα οχήματα.

 Χθες Πέμπτη, η Cruise έλαβε την απαραίτητη άδεια, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να λαμβάνει πληρωμές για υπηρεσίες που προσφέρει απουσία του χειριστή-οδηγού ασφαλείας. Για τη Waymo, η άδεια της επιτρέπει να χρεώνει επίσης για τις υπηρεσίες με αυτόνομα οχήματα, ωστόσο ακόμη θα πρέπει να υπάρχει οδηγός στο μπροστινό κάθισμα.

Η Cruise μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες σε ορισμένες περιοχές του Σαν Φρανσίσκο μεταξύ από τις 22:00 έως τις 06:00 το πρωί με μέγιστη ταχύτητα 30 μιλίων την ώρα. Η Waymo μπορεί να χρησιμοποιήσει τα οχήματά της με όριο ταχύτητας έως 65 μίλια την ώρα και χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ενώ τα οχήματα και των δύο εταιρειών μπορούν να κυκλοφορούν με βροχή και ελαφριά ομίχλη.

Ενώ θεωρητικά και οι δύο startups μπορούν να χρεώνουν πλέον για τις υπηρεσίες με αυτόνομα οχήματα, θα πρέπει να λάβουν και την τελική έγκριση από την Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας της Καλιφόρνια (CPUC).

Μέχρι σήμερα οι δύο εταιρείες έκαναν δοκιμαστικά δρομολόγια με αυτόνομα οχήματα στους δρόμους της Καλιφόρνια, πάντα με την παρουσία οδηγού μέσα στα οχήματα, από το 2014 η Waymo και από το 2015 η Cruise ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 στην πρώτη και από τον Οκτώβριο του 2018 στη δεύτερη δόθηκε η άδεια τα οχήματά τους να πραγματοποιούν διαδρομές χωρίς τον οδηγό ασφαλείας.

Τον περασμένο Ιούνιο στην Cruise δόθηκε η άδεια να μεταφέρει επιβάτες και η εταιρεία προσφέρει στους υπαλλήλους της δωρεάν βόλτες. Από τη μεριά της η Waymo, ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο το πρόγραμμα Trusted Tester, επιτρέποντας στους πολίτες του Σαν Φρανσίσκο να κάνουν βόλτες με τα οχήματά της, παρουσία οδηγού.

 Τόσο η Cruise όσο και η Waymo αρνήθηκαν να σχολιάσουν πότε σκοπεύουν να ξεκινήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και αν προτίθενται να αρχίσουν να προσφέρουν και υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Cruise και η Walmart συνεργάστηκαν στην Αριζόνα για κατ’ οίκον παραδόσεις με έναν χειριστή ασφαλείας στο μπροστινό κάθισμα. Η εταιρεία παράδοσης της Waymo Via δραστηριοποιείται επίσης στο Φοίνιξ της Αριζόνα από τον Ιανουάριο του 2020, επίσης με χειριστή στο όχημα, παρέχοντας υπηρεσίες σε πελάτες όπως οι UPS και AutoNation.

 

Πηγή: infotech



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία και Ανυπότακτοι Εστιάτορες


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελβετία Έρευνα για τον Ρατσισμό - Ξενοφοβία