Breaking News

Αμερικανική Βιομηχανία Πετρελαίου πως Ξεκίνησε

 Μαύρος χρυσός στο Τέξας: Πώς γεννήθηκε η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου


10 Ιανουαρίου 1901

Ένα γεωτρύπανο στο Σπίντλτοπ  Χιλ, κοντά στο Μπόμοντ του Τέξας, δημιουργεί  έναν τεράστιο πίδακα πετρελαίου, που καλύπτει μία έκταση δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, σηματοδοτώντας τη γέννηση της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου.

Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος άνω των 300 μέτρων και αρχικά έρρεε με ρυθμό περίπου 100.000 βαρελιών την ημέρα. Χρειάστηκαν 9 ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο.

Έπειτα από την ανακάλυψη αυτή, το πετρέλαιο, που έως εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιούνταν στις ΗΠΑ κυρίως ως λιπαντικό και στις λάμπες κηροζίνης, θα γινόταν το βασικό καύσιμο για μια σειρά από νέες εφευρέσεις, όπως τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα. Μέσα μεταφοράς που έως τότε έκαιγαν κάρβουνο, από τα πλοία έως τα τρένα, θα στρέφονταν επίσης στο υγρό καύσιμο.

Το αργό πετρέλαιο, που έγινε η πρώτη βιομηχανία αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον κόσμο, είναι ένα φυσικό μείγμα από εκατοντάδες διαφορετικά συστατικά υδρογονανθράκων, που εγκλωβίστηκαν σε υπόγεια πετρώματα. Οι υδρογονάνθρακες σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν μικροσκοπικά θαλάσσια φυτά και ζώα πέθαναν και κατακάθισαν στον πάτο αρχαίων θαλασσών, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα οργανικής ύλης. Στην πορεία, ιζήματα κάλυψαν το υλικό αυτό, ασκώντας του θερμότητα και πίεση και μετατρέποντάς το στο πετρέλαιο που βγαίνει από το έδαφος σήμερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, ο Τεξανός επιχειρηματίας και ερασιτέχνης γεωλόγος Patillo Higgins ήταν πεπεισμένος ότι υπήρχε ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου κάτω από έναν υπόγειο θόλο αλατιού, νότια του Μπόμοντ. Μαζί με συνεταίρους του, ίδρυσαν την Gladys City Oil, Gas and Manufacturing Company και έκαναν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες γεωτρήσεων, πριν ο Higgins να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Το 1899, ο Higgins νοίκιασε ένα κομμάτι γης στο Σπίντλτοπ στον μηχανικό εξορύξεων Anthony Lucas. Ήταν η πετρελαιοπηγή του Lucas που άρχισε να αναβλύζει πετρέλαιο στις 10 Ιανουαρίου του 1901, ανοίγοντας την εποχή των υγρών καυσίμων. Δυστυχώς για τον Higgins, δεν είχε πια δικαιώματα στο πετρέλαιο.

Το Μπόμοντ έγινε μία πόλη που άνθησε στην εποχή του «μαύρου χρυσού», με τον πληθυσμό της να τριπλασιάζεται σε τρεις μήνες. Η πόλη γέμισε με εργάτες, επενδυτές, εμπόρους και απατεώνες.

Μέσα σε ένα χρόνο, υπήρχαν περισσότερες από 285 ενεργές πετρελαιοπηγές στο Σπίντλτοπ και περίπου 500 εταιρείες πετρελαίου και γης  που λειτουργούσαν στην περιοχή. Μεταξύ αυτών, και μερικές που είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς πετρελαίου έως σήμερα: Humble (η σημερινή Exxon), Texas Company (Texaco) και Magnolia Petroleum Company (Mobil).

Το Σπίντλτοπ βίωσε ένα δεύτερο μπουμ από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και μετά, όταν ανακαλύφθηκε και άλλο πετρέλαιο, σε πιο μεγάλο βάθος. Τη δεκαετία του 1950, στην περιοχή εξορυσσόταν θείο. Σήμερα, μόνο μερικές πετρελαιοπηγές εξακολουθούν να λειτουργούν.


Πηγή: American History


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τεχνητό Ήλιο Δημιούργησαν οι Κινέζοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γιατί Δεν Υπήρχαν Φυλακές στην Αρχαία Ελλάδα








                                                          Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ
                                                     Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα
                                              (6 ώρα Ελλάδας) με τον Αντώνη Παπαντωνίου