Breaking News

Ελβετία Γερμανία Γαλλία Αυστρία άνοιγμα Συνόρων

elvetia-germania-gallia-austria-anoigma-sinorwn
Ελεύθερη κυκλοφορία επιτέλους πότε? Ελβετία  Γερμανία Αυστρία συμφωνούν για το άνοιγμα των συνόρων
Από τον Urs Geiser
Η Ελβετία σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών σχετικά με την πανδημία κοροναϊού που επιβλήθηκε τον Μάρτιο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Karin Keller-Sutter δήλωσε ότι οι τέσσερις χώρες είχαν συμφωνήσει κατ 'αρχήν εξωτερικούς δεσμούςγια τη συντονισμένη επανεισαγωγή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων έως τις 15 Ιουνίου.
"Οι συζητήσεις με τους ομολόγους μου έχουν δείξει κοινή πρόθεση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, επίσης στα σύνορα, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική κατάσταση μας επιτρέπει να το κάνουμε", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
"Ο τουρισμός μπορεί να συνεχιστεί μεταξύ των τριών χωρών από τα μέσα Ιουνίου, υπό τον όρο ότι οι συνθήκες είναι σωστές", επιβεβαίωσε.
Ορισμένοι περιορισμοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν εκ των προτέρων, πιθανώς ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Keller-Sutter.
Είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τον καθορισμό των λεπτομερειών των προκαταρκτικών μέτρων, ιδίως για οικογενειακούς λόγους ή ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η ανακοίνωση ακολουθεί παρόμοιες δηλώσεις των γερμανικών και αυστριακών κυβερνήσεων.
Ωστόσο, η επανέναρξη διεθνών σιδηροδρομικών συνδέσεων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών ή διασυνοριακών αγορών θα πρέπει να περιμένει την επόμενη φάση της στρατηγικής εξόδου Covid-19 της ελβετικής κυβέρνησης που θα αποφασιστεί στα τέλη αυτού του μήνα.
Οι περιορισμοί μετανάστευσης μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας έχουν ήδη μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Hotspot Ιταλία
Δεν υπήρχαν άμεσα σχέδια απεμπλοκής των συνόρων με την Ιταλία, μια από τις εστίες της πανδημίας στην Ευρώπη.
Ο Keller-Sutter αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητη μια συντονισμένη προσέγγιση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Προς το παρόν μόνο διασυνοριακοί εργαζόμενοι μπορούν να περάσουν στην Ελβετία από την Ιταλία.
Τι συμβαίνει στα ελβετικά σύνορα και τα αεροδρόμια;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι η πολιτική της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων πρέπει να επαναφερθεί μόλις τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία Covid-19.
Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά αποτελεί μέρος της συμφωνίας Σένγκεν για τα ενιαία σύνορα.
Μερικές από τις κύριες διαδρομές διέλευσης Βορρά-Νότου στην Ευρώπη διασχίζουν την Ελβετία - έναν δημοφιλή προορισμό διακοπών, ιδίως για τους Γερμανούς επισκέπτες.
Τα σύνορα έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου ως μέρος των ευρέων περιορισμών στη δημόσια ζωή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.



Ακολουθείστε μας στο facebook