Breaking News

Άννα Κορακάκη η πρώτη γυναίκα


anna-korakaki-i-proti-ginaika
Η πρώτη γυναίκα που παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως στην ιστορία των αγώνων
Η Άννα Κορακάκη είναι σκοπεύτρια και χρυσή ολυμπιονίκης, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων. Στους ίδιους αγώνες κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων και έγινε η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ελληνικών Ολυμπιακών Ομάδων που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.
Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1996, στη Δράμα, με πατέρα τον Τάσο Κορακάκη, αθλητή και τότε μέλος της εθνικής ομάδας. Αρχικά, έδειξε ενδιαφέρον για τον στίβο πριν καταλήξει στη σκοποβολή, ενώ αυτή η μετάβαση έγινε λόγω προβλημάτων υγείας της ίδιας, που δεν της επέτρεψαν πια να συνεχίσει την ενασχόληση με βαριές σωματικές ασκήσεις.
Από μικρή, παρακολουθούσε τον πατέρα της να αθλείται στο σκοπευτήριο, αλλά δεν είχε ποτέ γοητευτεί η ίδια από το άθλημα ώστε να το δοκιμάσει. Έπειτα όμως από την προτροπή του πατέρα της και τις πρώτες βολές, ανακάλυψε μια ανεξήγητη εξοικείωση με το πιστόλι.
Οι πρώτες προπονήσεις ήταν πάρα πολύ ενθαρρυντικές τόσο για εκείνη όσο και για τον πατέρα της, κάνοντας και τους δυο να ενθουσιαστούν με την ιδέα και την Άννα να ξεκινά προπονήσεις. Από τον πρώτο κιόλας αγώνα της, 12-13 χρονών, τα πήγαινε πάρα πολύ καλά, με τα νούμερά της να είναι υψηλά και να βελτιώνονται όσο δούλευε γεωμετρικά. Γοητεύτηκε με τις πρώτες επιτυχίες, όπως έχει πει, και άρχισε να αγαπά τη σκοποβολή.
Σε δύο χρόνια από το ξεκίνημα της, έγινε μέλος της εθνικής ομάδας και, στον πρώτο της αγώνα στο εξωτερικό, κατέλαβε την 8η θέση στο 50ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μόναχο σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Ως Νεάνιδα κατέχει τα πανελλήνια ρεκόρ στα 10 και 25 μέτρα, καθώς έσπασε και το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Γυναικών στα 10 μέτρα με επίδοση 391/400 και συνεπώς είναι κάτοχος 3 εκ των 4 ρεκόρ στα αγωνίσματα που διαγωνίζεται.
Το 2011, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυροβόλων Όπλων του Βελιγραδίου, ενώ κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία Νεανίδων και την 3η στην κατηγορία των Γυναικών, αντιμετωπίζοντας κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας Σκοποβολής, όπως την Ολυμπιονίκη Γιάσνα Σέκαριτς.
Το 2013, κέρδισε την 7η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Δανίας και την ίδια θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τουρκίας στην κατηγορία γυναικών.
Το 2014, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων της Μόσχας, κέρδισε την 1η θέση με κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ τελικού και, την ίδια χρονιά, κατέκτησε την 3η στο αεροβόλο πιστόλι. Ακόμα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γρανάδας του ‘14, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο και την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Νανζίνγκ.
Την επόμενη χρονιά, οι επιτυχίες κορυφώθηκαν αφού κατέκτησε την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής αεροβόλων όπλων στην κατηγορία νεανίδων στο Άρνεμ της Ολλανδίας, τη 2η θέσξ στον τελικό των Παγκοσμίων Κυπέλλων στο Μόναχο της Γερμανίας και την 4η στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σανγουον στην Κορέα -χάνοντας όμως το μετάλλιο και την πρόκριση για την Ολυμπιάδα για 0,1 του ποντου.
Παρόλα αυτά, η τότε 19χρονη τότε αθλήτρια, βρήκε τρόπο να εξασφαλίσει μία θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο κερδίζοντας την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Φορτ Μπένινγκ των ΗΠΑ, καθώς και την πρόκρισή της. Επιπλέον, την περίοδο 2015/16, κατέλαβε την 1η θέση με την ομάδα της Waldkirch στο Γερμανικό Πρωτάθλημα της Bundesliga.
Το 2016, κατέκτησε την 4η θέση στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Σκοποβολής αεροβόλων όπλων 2016 στη κατηγορία γυναικών στο Γκιόρ της Ουγγαρίας, την 1η και τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στο αεροβόλο και το πυροβόλο πιστόλι αντιστοίχως, στη Ζούλ της Γερμανίας, καθώς και τη 2η θέση στο αεροβόλο και το πυροβόλο πιστόλι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Μπακού του Αζερμπαιτζάν.
Στα 20 της χρόνια, η Άννα Κορακάκη έγραψε ιστορία για την Ελλάδα με 2 Ολυμπιακά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα -ο τελευταίος αθλητής που το είχε καταφέρει ήταν ο Τσικλητήρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1912- και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά όλων των ειδικών, που την έφερναν μέσα στην τριάδα στα 25 μέτρα.
«Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται, ελπίζω να υπάρξει ανάλογη συνέχεια για την ελληνική αποστολή» είχε δηλώσει η Άννα Κορακάκη με το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο όπλο γύρω από τον λαιμό της. «Αν η ζωή μου επιτρέψει να συνεχίσω τη σκοποβολή σε αυτό το επίπεδο, θα ήθελα να πάω σε 7-8 Ολυμπιάδες».
Το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα μας στο εν λόγω άθλημα ήρθε μετά από σχεδόν έναν αιώνα και συγκεκριμένα από το 1920, όταν η Ολυμπιακή ομάδα κατέκτησε το αργυρό, στο αυτοματο πιστόλι από 30 μέτρα.
Την ημέρα του χρυσού μεταλλίου, από το πρωί, είχε δείξει ότι είχε τρομερή αυτοπεποίθηση, ακόμη και όταν στο 2ο μισό κομμάτι των προκριματικών, στην ταχεία βολή, είχε την ψυχραιμία να γυρίσει τον αγώνα. Η εμφάνισή της στον ημιτελικό και τον τελικό ήταν εντυπωσιακές και παρότι αγχώθηκε όταν προηγήθηκε με 6-0 και η Γερμανίδα ισοφάρισε σε 6-6, βρήκε την ψυχραιμία στον 7ο γύρο να κερδίσει το μετάλλιο στην τελευταία βολή.
Την ώρα της απονομής η Άννα Κορακάκη έκλαψε, γιατί όπως είπε πέρασαν από το μυαλό της όλες οι δυσκολίες που έχει περάσει, μαζί με τον πατέρα της και προπονητή της Τάσο Κορακάκη, που έσπευσε να την αγκαλιάσει και για πρώτη φορά άφησε τον εαυτό του να εκδηλωθεί.
«Το δούλευα στο μυαλό μου από καιρό, ήταν ένας αγώνας σαν όλους τους άλλους, δεν ξεκίνησα καλά, αλλά μετά ήμουν ήρεμη. Το μετάλλιο το αφιερώνω στον πατέρα και προπονητή μου και στην υπόλοιπη οικογένεια μου».




Ακολουθείστε μας στο facebook