Breaking News

Βιέννη Οπαδός Ισλαμικού Κράτους ο Δράστης


Βιέννη: Οπαδός του Ισλαμικού Κράτους ο νεκρός δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Στους τέσσερις οι νεκροί, έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε Αυστρία και Τσεχία. Αναζητούν συνεργούς του νεκρού δολοφόνου.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Αυστρία μετά τις πολλαπλές δολοφονικές επίθεσεις στο κέντρο της Βιέννης και κοντά σε εβραϊκή συναγωγή.

Ήδη ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους τέσσερις -δύο άνδρες και δύο γυναίκες- και οι τραυματίες ανέρχονται σε 15 ενώ νεκρός είναι και ένας δράστης της επίθεσης. Ωστόσο οι αρχές εκτιμούν πως είχε συνεργούς και έρευνες για τον εντοπισμό τους διεξάγονται σε  όλη τη χώρα.

Ο νεκρός δράστη, που ήδη έχει χαρακτηριστεί ως οπαδός του Ισλαμικού Κράτους έφερε αυτόματο τουφέκι ενώ φαινόταν να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά αλλά  όπως αποδείχθηκε τελικά η ζώνη που φορούσε ήταν ομοίωμα.

Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς συνεργούς του η αστυνομία εξετάζει περί τα 20.000 βίντεο πολιτών που σχετίζονται με τις επιθέσεις.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προεδρεύει σήμερα Τρίτη, σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, γι αυτή τη νέα επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης που έρχεται λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία.

″Μήνυμα τρόμου για τους Εβραίους” και ”νέα διάσταση” στην τρομοκρατία στην Ευρώπη η επίθεση στη Βιέννη

″Ισλαμιστής τρομοκράτης”

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας  ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες που επιτέθηκαν ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε τον νεκρό δράστη ως «ισλαμιστή τρομοκράτη». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Επίσης ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μέτρα σε και προειδοποιήσεις σε Τσεχία και Γερμανία

Στο μεταξύ η αστυνομία της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι διενεργεί πλέον ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία, εξαιτίας της τρομοκρατικής ενέργειας στη Βιέννη.

«Η αστυνομία διεξάγει ελέγχους σε οχήματα και επιβάτες στα συνοριακά φυλάκια με την Αυστρία», μέτρο που αποφασίστηκε να ληφθεί «προληπτικά», μετά την «τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη», διευκρίνισε η αστυνομία της Τσεχίας σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η τσεχική αστυνομία πρόσθεσε επίσης πως  πλέον έθεσε υπό «επιτήρηση τις κυριότερες εβραϊκές εγκαταστάσεις στην Δημοκρατία της Τσεχίας», μέτρο που πρόσθεσε πως αποφάσισε να λάβει «εξαιτίας της κατάστασης στην Αυστρία και όχι μόνο». Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τσεχίας βρίσκονται σε επαφή με τις αυστριακές μετά την επίθεση.

Το δε Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επικαιροποίηση την ταξιδιωτική οδηγία για την Αυστρία επισημαίνοντας την ”ασαφή” κατάσταση που επικρατεί στη χώρα καλώντας όσους Γερμανούς βρίσκονται στη χώρα να φροντίσουν να ενημερώνονται για την κατάσταση και να αποφεύγουν δημόσιους χώρους στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. «Μείνετε σε ασφαλές σημείο μέχρις ότου υπάρξει λήξη συναγερμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες της Αστυνομίας», τονίζει η οδηγία.

 

 

Πηγή:    Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθείστε μας στο facebook