Breaking News

Τα καλύτερα μπαχαρικά που ωφελούν την υγεία μας

 


Τα καλύτερα μπαχαρικά που ωφελούν την υγεία μας είναι συγκεντρωμένα εδώ. Πέρα από το ότι δίνουν νοστιμιά και υπέροχη γεύση στο φαγητό μας, έχουν πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Και αυτό είναι και ο βασικός λόγος που πρέπει να βάλετε στην καθημερινότητά σας. Τα μπαχαρικά ήταν τροφή αρκετά περιφρονημένα, που πλέον όμως λόγω μελετών αποκτούν νέα διάσταση καθώς μέσα από έρευνες μαθαίνουμε πώς ωφελούν την υγεία μας.

Πιπέρι καγιέν

Το καυτερό αυτό μπαχαρικό, θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών και όχι άδικα. Ένα από τα καλύτερα μπαχαρικά που ωφελούν την υγεία και που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού μας βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος. Μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και αποτελεί άριστο “φάρμακο” σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Παράλληλα ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία, είναι ένα σούπερ αποτοξινωτικό, βοηθάει στην πέψη και είναι αντιβακτηριακό.

Κουρκουμάς

Το μπαχαρικό της υγείας που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Ο κουρκουμάς είναι ένα μαγικό μπαχαρικό που έχει πολλά θετικά οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, πολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν διάφορους τύπους καρκίνων όπως του προστάτη, του δέρματος, και του εντέρου. Είναι πανίσχυρο αντιφλεγμονώδες και μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και άλλες φλεγμονές. Θεωρείται σύμμαχος στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία από γρίπη και κρυολόγημα Βοηθάει στην φροντίδα του δέρματος, στην αντιγήρανση και το κάνει πιο λαμπερό.

Κανέλα Κεϋλάνης

Ένα δώρο Θεού και το 2ο πιο δημοφιλές μπαχαρικό σε Αμερική και Ευρώπη θεωρείται η κανέλα και όχι άδικα. Οι περισσότεροι βέβαια την έχουμε συνδέσει με τη χρήση της σε πολλά γλυκά, μα στην πραγματικότητα η κανέλα θεωρείται ένα μπαχαρικό που μπορεί να προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας! Διατροφικά και από θέμα οφελών όμως η κανέλα Κεϋλάνης είναι κλάσεις ανώτερη σε σχέση με την κασσία και προτιμάται από όλους. Η κανέλα έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Για την ακρίβεια, θεωρείται ότι είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει μπει στη λίστα των superfoods. Η δράση της κανέλας στις μολύνσεις και τις φλεγμονές του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και πιο συγκεκριμένα, μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σημαντικές μελέτες και έρευνες έχουν γίνει και συνεχίζονται, όσο αφορά τη δράση της κανέλας σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ αλλά και για την αντικαρκινική της δράση.

Κύμινο

Γνωστό κυρίως για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό για βελτίωση της πέψης, μείωση των τροφιμογενών λοιμώξεων, βοηθητικό στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης. Είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από διαβητικούς, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C και καταπολεμά αποτελεσματικά το άσθμα και τη βρογχίτιδα. Τονώνει την καρδιά, δρα σπασμολυτικά σε πόνους κολικού, είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.

Γλυκάνισος

Γλυκάνισος: Ο θεραπευτικός. Το μοναδικό μπαχαρικό και βότανο με την ιδιαίτερη πικρή του γεύση και τη μοναδική μυρωδιά. Ο γλυκάνισος ή αλλιώς γλυκάνισο ή άνισο είναι ένα φυτό με πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι διουρητικό χωνευτικό, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό και αντιφυσητικό. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του πυρετού και τονώνει τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων μας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου.

Κρόκος Κοζάνης

Κρόκος Κοζάνης: Η μαγική υπερτροφή που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική έχει πολλές και ευεργετικές ιδιότητες και αν δεν το γνωρίζατε, τώρα ήρθε η ώρα να τον χρησιμοποιήσετε. Έχει αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές δράσεις. Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο. Εχει αντικαρκινικές δράσεις και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Επιδρά στα λευχαιμικά κύτταρα καθώς οι κροκίνες μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη, δρα ευεργετικά σε άτομα που πάσχουν από Αλτσχαίμερ και άνοια και βοηθάει στην κρίση άσθματος.



Πηγή: Anthology Herbs 



Ακολουθείστε μας στο facebook