Breaking News

Απλό Τεστ που Προτείνουν Επιστήμονες για το Ανεύρυσμα Αορτής


Το απλό τεστ που προτείνουν οι επιστήμονες για την πιθανότητα ενός ανευρύσματος αορτής

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, μόνο το 2018, το ανεύρυσμα αορτής προκάλεσε 9,923 θανάτους σε όλο τον κόσμο

Μάλιστα, μεγάλο μέρος της επικινδυνότητάς του έγκειται στο γεγονός ότι σπάνια ο ασθενεή θα εμφανίσει έγκαιρα συμπτώματα. Έτσι, οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα μέχρι αυτό να εντοπιστεί σε κάποια σάρωση.

Τι είναι το ανεύρυσμα αορτής

Η αορτή είναι ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο, το οποίο μεταφέρει το αίμα μακριά από την καρδιά. Όταν η αορτή αναπτύσσει ένα μη φυσιολογικό εξόγκωμα, τότε μιλάμε για ανεύρυσμα αορτής.

Σε περίπτωση που το ανεύρυσμα σπάσει, τότε μπορεί να προκληθεί μαζική εσωτερική αιμορραγία, η οποία πολλές φορές είναι θανατηφόρα για τον ασθενή.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ανίχνευση αυτών των ανωμαλιών των αγγείων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη των θανάτων από ανεύρυσμα αορτής.

Το τεστ

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Cardiology υποστηρίζει ότι ένα απλό τεστ θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για εντοπίσει άτομα, τα οποία αξίζει να κάνουν εξετάσεις για πιθανώς κρυμμένο ανεύρυσμα αορτής. Πιο συγκεκριμένα, το τεστ αυτό δείχνει αν υπάρχει νόσος του συνδετικού ιστού, η οποία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα ενός ανευρύσματος αορτής.

Πρόκειται για ένα πολύ απλό τεστ, που μπορεί να κάνει ο καθένας με τον αντίχειρα του χεριού του. Η διαδικασία είναι η εξής:

Σηκώστε το χέρι σας μπροστά σας και κρατήστε την παλάμη σας επίπεδη, σαν να ζητάτε από κάποιον να σταματήσει.

Τεντώστε τον αντίχειρά σας όσο περισσότερο μπορείτε προς το εσωτερικό της παλάμης σας, δηλαδή προς το μικρό δάχτυλο.

Σε περίπτωση που ο αντίχειρας μπορεί να φτάσει πέρα από την άκρη του χεριού σας, όπως στην παρακάτω εικόνα, αυτό θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό μιας τέτοιας ασθένειας και οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός κρυμμένου ανευρύσματος αορτής.Εάν ο αντίχειράς σας εκτείνεται πέρα από την παλάμη σας, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε, καθώς δεν σημαίνει πως όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν αυτό, έχουν και αυξημένη πιθανότητα για ανεύρυσμα αορτής. Είναι, επιπλέον, σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ανευρύσματα μπορούν να αντέξουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υποστούν ρήξη.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη νόσο του ανευρύσματος είναι η αναγνώριση των προσβεβλημένων ατόμων στον γενικό πληθυσμό πριν συμβεί η ρήξη του ανευρύσματος. Η μελέτη μας έδειξε ότι η πλειονότητα των ασθενών με ανεύρυσμα αορτής δεν εκδηλώνουν θετικό σημάδι αντίχειρα, αλλά οι ασθενείς που έχουν θετικό τεστ αντίχειρα έχουν και υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν ανεύρυσμα», εξήγησε ο δρ. Ιωάννης Ελευθεριάδης επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής του Ινστιτούτου Αορτής στο Νοσοκομείο Yale New Haven.


Αν και το τεστ αντίχειρα δεν αποτελεί από μόνο του επαρκές εργαλείο για την διάγνωση του ανευρύσματος, ο δρ. Ελευθεριάδης και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι αξίζει να συμπεριληφθεί στις τυπικές εξετάσεις, αφού θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο για κάποιους ανθρώπους, ιδιαίτερα για εκείνους που διαθέτουν ιστορικό ανευρύσματος αορτής.

«Η διάδοση της γνώσης αυτού του τεστ μπορεί να εντοπίσει άτομα που είναι φορείς κρυμμένου ανευρύσματος και να σώσει ζωές», κατέληξε ο δρ. Ελευθεριάδης.


 

Πηγή: British med


Δώστε ένα like στην σελίδα μας αν θέλετε