Breaking News

Φιλιππίνες Πρόεδρος Ντουτέρτε Εκτελώ Ναρκέμπορους γιατί Αγαπάω την Χώρα μου


Φιλιππίνες: Πρόεδρος Ντουτέρτε στους διακινητές ναρκωτικών «Θα σας εκτελώ γιατί αγαπάω τη χώρα»

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε επαναλαμβάνει πως θα «εκτελέσει» οποιονδήποτε «καταστρέφει τη χώρα» και τη νεολαία της.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, επανέλαβε χθες Δευτέρα την προειδοποίηση ότι θα «εκτελεί» οποιονδήποτε «καταστρέφει τη χώρα και τη νεολαία της», αναγνωρίζοντας πάντως ότι ο λεγόμενος πόλεμος κατά των ναρκωτικών που κήρυξε πιθανόν δεν θα έχει λήξει πριν ολοκληρωθεί η θητεία του το 2022.

Στην τελευταία του ομιλία για την κατάσταση του έθνους στο Κογκρέσο, ο κ. Ντουτέρτε σημείωσε πως όταν υποσχόταν πως θα επιτύγχανε την εξάλειψη των ναρκωτικών μέσα σε έξι μήνες, καθώς αναλάμβανε την εξουσία το 2016, δεν γνώριζε ακόμη την έκταση του προβλήματος.

«Δεν ήξερα πως θα εμπλεκόμουν σε πόλεμο με την ίδια μου την κυβέρνηση», είπε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, υπογραμμίζοντας πως δεν περίμενε ακόμη πως ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα αποκαλυπτόταν πως ενέχονται στη διακίνηση.

«Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε στον αγώνα κατά των ναρκωτικών», επέμεινε. Το πρόβλημα αυτό «στοιχειώνει τη χώρα μας εδώ και αρκετές δεκαετίες, καταστρέφει οικογένειες, ξηλώνει το ηθικό νήμα της κοινωνίας μας».

«Θα είμαι ειλικρινής, δεν θα το αρνηθώ ποτέ» και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «μπορεί να το καταγράψει: σε όσους καταστρέφετε τη χώρα μου, λέω πως θα σας σκοτώνω επί τόπου, μετά από δίκη. Σε όσους καταστρέφετε τη νεολαία της χώρας μου, λέω πως θα σας εκτελώ, είναι τόσο απλό», διατράνωσε ο 76χρονος πρόεδρος.

«Θα σας σκοτώνω επειδή αγαπάω τη χώρα μου».

Στο ΔΠΔ έχει κατατεθεί αίτημα για την έναρξη πλήρους ποινικής έρευνας όσον αφορά την πολυαίμακτη εκστρατεία του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στις Φιλιππίνες, καθώς η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε κατέληξε στο συμπέρασμα πως, υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε πως διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε αστυνομικές επιχειρήσεις κατά υπόπτων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, όπως «φόνοι, βασανισμοί και άλλες απάνθρωπες ενέργειες» παρότι οι αρχές αντιτείνουν πάγια πως οι αστυνομικοί σκοτώνουν υπόπτους «σε νόμιμη άμυνα».

Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας για την πάταξη της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών στις Φιλιππίνες τα τελευταία πέντε χρόνια. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη και τριπλάσιος.

Σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, εγείρεται το ερώτημα αν διαπράχθηκαν εξωδικαστικές δολοφονίες από την αστυνομία, ή ακόμη αν τα θύματα ενέχονταν καν στη διακίνηση.

Ο κ. Ντουτέρτε είπε εξάλλου πως δεν φανταζόταν ποτέ ότι η προεδρία του δεν θα κρινόταν τόσο, ή μόνο, από το σε ποιον βαθμό εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να ξεριζώσει τα ναρκωτικά αλλά και το πόσο επαρκώς διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού και των μεταλλάξεων του.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του ξόδεψε δισεκατομμύρια πέσος για να σωθούν ζωές, ο κ. Ντουτέρτε υποστήριξε πως η επιβολή παρατεταμένων lockdowns θα κατάφερνε «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην οικονομία των Φιλιππίνων.

«Δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε κι άλλα λοκντάουν, διότι η οικονομία μας θα αιμορραγούσε σε βαθμό που ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη», έκρινε και κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν για την COVID-19, ενώ εξαπλώνεται η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 επί συνόλου 1,5 εκατ. που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 στη χώρα των 108 εκατομμυρίων κατοίκων· ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου νέας ανάφλεξης της πανδημίας λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Πριν από την καθιερωμένη ομιλία του αρχηγού του κράτους στο Κογκρέσο, κάπου 6.000 πολίτες διαδήλωσαν για να απαιτήσουν να παραπεμφθεί σε δίκη, αφού ολοκληρωθεί η θητεία του την επόμενη χρονιά.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κράταγαν πλακάτ και πανό με μηνύματα εναντίον του προέδρου όπως «Αρκετά! τέλος στο καθεστώς Ντουτέρτε τώρα!», ενώ παρέλασαν επίσης ομοιώματα του προέδρου που απεικονιζόταν σαν τερατώδες χταπόδι, σαν είδος σαύρας, σαν αποκεφαλισμένος βασιλιάς. Ο ίδιος δεν αρνήθηκε να παραπεμφθεί σε δίκη για την ‘’μανία’’ του κατά των  ναρκωτικών, όπως δήλωσε υπεύθυνος της Προεδρίας.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει δηλώσει όμως στο παρελθόν πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία, καθώς εάν εκλεγεί θα έχει ασυλία από οποιαδήποτε ποινική δίωξη αφού ολοκληρώσει τη θητεία του.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν τη «ματωμένη κληρονομιά» της θητείας του κ. Ντουτέρτε. «Λέμε ‘φτάνει πια!’ στο είδος διακυβέρνησης του Ντουτέρτε», τόνισε η Κριστίνα Παλαμπάι, γενική γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan, η οποία μαζί με δεκάδες άλλες συλλογικότητες είχε καλέσει σε κινητοποίηση στη Μανίλα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητος για τις μαζικές δολοφονίες, για την κρατική καταστολή», πρόσθεσε. «Πρέπει να τερματίσουμε τη βασιλεία του τρόμου του Ντουτέρτε. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του σε βάρος του λαού των Φιλιππίνων», έκρινε η ίδια.

Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις ασιατικές χώρες που η ποινή για την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών είναι ο Θάνατος με τουφέκι. Επίσης είναι μία από τις χώρες που έχει τους πιο σκληρούς νόμους κατά των Ναρκωτικών και όλων των εθιστικών ουσιών περιλαμβανομένων και κάποιων φαρμάκων που επιτρέπονται σε άλλες χώρες. Με την άνοδο του Ντουτέρτες στην εξουσία της χώρας η εγκληματικότητα στις μεγάλες πόλεις  υποχώρησε κατά 62%  ενώ στην επαρχία σχεδόν μηδενίστηκε σε εγκλήματα κατά ζωής, κλοπών, ναρκωτικών, εκβιασμών, κ.λ.π.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Γερμανία Άμεσες Αποζημιώσεις στους Πληγέντες


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Σώζεται ο Πλανήτης Μόνο από την Κίνα?

ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 5.οο ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6.οο ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ