Breaking News

Κορονοϊός Χωρίς Έλεγχο πλέον το Παγκόσμιο Χρέος Έσπασε τα Κοντέρ


Το παγκόσμιο χρέος σπάει τα κοντέρ λόγω Κορονοϊού

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ έχει εκτιναχθεί το παγκόσμιο χρέος, αγγίζοντας σχεδόν τα 300 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας εμφάνισε κάμψη, χάρη στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Τα σχετικά ανέφερε χθες σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, προσθέτοντας πως το άθροισμα του χρέους, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το δημόσιο, των νοικοκυριών, των τραπεζών και των επιχειρήσεων, στα τέλη Ιουνίου είχε αυξηθεί κατά 4,8 τρισ. δολάρια, φθάνοντας στα 296 τρισ. δολάρια, δηλαδή είχε διαμορφωθεί κατά 36 τρισ. δολάρια υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδά του. Το πρώτο τρίμηνο είχε εμφανίσει μικρή πτώση. «Εάν ο δανεισμός συνεχίσει απτόητος, τότε αναμένουμε το παγκόσμιο χρέος να υπερβεί τα 300 τρισ. δολάρια», υπογραμμίζει o Eμρε Τίφτικ, διευθυντής ερευνών βιωσιμότητας στο Ινστιτούτο. 

Η εκτίναξη των επιπέδων του χρέους αποδείχθηκε δραστικότερη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Το συνολικό χρέος εκεί αυξήθηκε κατά 3,5 τρισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο εν συγκρίσει με τους προηγούμενους τρεις μήνες, αγγίζοντας τα περίπου 92 τρισ. δολάρια.

Ως μια θετική ένδειξη των προοπτικών του χρέους το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών ανέφερε μια πτώση της αναλογίας παγκοσμίου χρέους προς ΑΕΠ, πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Το δεύτερο τρίμηνο, συγκεκριμένα, η αναλογία αυτή υποχώρησε στο σχεδόν 353%, από τα πρωτοφανή επίπεδα του 362% την πρώτη τριμηνία του 2021. Επί των 61 χωρών τις οποίες παρακολουθεί ο οργανισμός, οι 51 εμφάνισαν κάμψη στα επίπεδα της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη. 

Ωστόσο, προσέθεσε πως σε πολλές περιπτώσεις η ανάκαμψη δεν ήταν τόσο δυναμική ώστε να είναι σε θέση να ωθήσει την αναλογία του χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα πριν από τον κορωνοϊό. Και βάσει των υπολογισμών του Ινστιτούτου, συνολικά η αναλογία χρέους/ΑΕΠ, εξαιρουμένου του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διαμορφώνεται χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα μόλις σε πέντε χώρες, ήτοι το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Δανία, την Ιρλανδία και τον Λίβανο. Στη δε Κίνα παρατηρήθηκε η δραματικότερη διόγκωση του χρέους εν συγκρίσει με άλλες χώρες, ενώ το χρέος των αναδυομένων, χωρίς να συμπεριληφθεί η Κίνα, αυξήθηκε στα νέα επίπεδα ρεκόρ των 36 τρισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της ανόδου του κρατικού δανεισμού.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, επίσης, παρατήρησε ότι το πρώτο τρίμηνο υπήρξε ελαφρά κάμψη του χρέους των ανεπτυγμένων οικονομιών και δη της Ευρωζώνης, αλλά στη συνέχεια το δεύτερο τρίμηνο αναρριχήθηκε και πάλι. 

Τέλος, σε παγκόσμια κλίμακα το χρέος των νοικοκυριών ενισχύθηκε κατά 1,5 τρισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο φέτος, στα 55 τρισ. δολάρια, αύξηση η οποία κατά τον Εμρε Τίφτικ συμβαδίζει με την ανοδική πορεία των τιμών κατοικιών σχεδόν σε κάθε μεγάλη οικονομία του κόσμου.


Πηγή: Πρακτορείο Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ελβετία και Εγγυήσεις Συντάξεων για Επόμενη Γενιά


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ειδικές Δυνάμεις στην Αρχαία Σπάρτη




                    Κάθε Κυριακή η εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ  ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου 

                                                              Ναύαρχο ε.α. και Νομικό

                                                στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)