Breaking News

Ελβετία και Covid 19


Η ελβετική κυβέρνηση διατηρεί τους κανόνες για τον Covid

Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση στο πιστοποιητικό Covid στην Ελβετία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Alain Berset είπε ότι η επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι αρκετά σταθερή αυτή τη στιγμή για να καταργήσει τους περιορισμούς.

«Με τα σχολεία να ανοίγουν ξανά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές , διανύοντας το φθινόπωρο και με  την στασιμότητα των κρουσμάτων  καθώς και με δεδομένη την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta και το σχετικά  χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό, είναι πολύ νωρίς για να αλλάξουμε την πολιτική μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει έναν υπολογισμένο κίνδυνο με την πολιτική της και ο στόχος παραμένει να αποτρέψει τα νοσοκομεία να κατακλυστούν από ένα άλλο κύμα λοιμώξεων.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική της Ελβετίας κατά του Covid είναι πιο φιλελεύθερη από ό,τι στις γειτονικές χώρες.

Το πιστοποιητικό δείχνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει αρνητικό τεστ είτε έχει αναρρώσει από μόλυνση με τον ιό.

Προσαρμοσμένο πιστοποιητικό

Η κυβέρνηση προτείνει τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο πιστοποιητικό για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, κυρίως για τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον Covd-19 και για τους τουρίστες.

Η ισχύς του πιστοποιητικού θα μπορούσε να επεκταθεί σε 365 ημέρες από 180 ημέρες για τα άτομα που έχουν αναρρώσει και η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση εγγράφων, περιορισμένης διάρκειας 90 ημερών, σχετικά με τις  αρνητικές εξετάσεις αίματος, επιπλέον αυτών που βασίζονται σε διαγνωστικές εξετάσεις PCR σάλιου.

Επιπλέον, η Ελβετία είναι έτοιμη να δεχτεί δύο εμβόλια που κατασκευάζονται στην Κίνα κάτι που προκαλεί αντιδράσεις απο τις χώρες της Ε.Ε. κυρίως απο την Γερμανία.

Άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή να εξεταστούν για ιατρικούς λόγους θα είναι επίσης επιλέξιμα για το νέο έγγραφο μηχανικής ανάγνωσης.

Ο Berset επεσήμανε ότι το προσαρμοσμένο πιστοποιητικό Covid θα ισχύει μόνο στην Ελβετία, καθώς δεν είναι σύμφωνο με τους υγειονομικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στάλθηκαν σε πολιτικά κόμματα, καντόνια και θεσμικά όργανα για διαβούλευση προτού η κυβέρνηση επανεκτιμήσει την κατάσταση στις αρχές Νοεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση επέκτεινε τη χρήση του πιστοποιητικού κυρίως σε εστιατόρια, καθώς και σε μικρότερες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, προκαλώντας αυξημένη αντίδραση από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από αυτό το μέτρο.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα τον Νοέμβριο για απόφαση του κοινοβουλίου σχετικά με τη νομική βάση για τη χρήση του πιστοποιητικού. Η απόφαση αμφισβητήθηκε σε δημοψήφισμα από επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής κατά του Covid και των διαδηλωτών κατά των εμβολίων.

Οι ελβετικές υγειονομικές αρχές συζητούν επί του παρόντος τα ενισχυτικά εμβόλια για τον πληθυσμό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες εντός της ιατρικής κοινότητας σχετικά με την ανάγκη και το χρονοδιάγραμμα για μια τρίτη λήψη.

Η κατάσταση του κορονοϊού συνεχίζει να βελτιώνεται στην Ελβετία. Αλλά οι αρχές φοβούνται ότι όπως πέρυσι ο χειμώνας  θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μολύνσεις από Covid. Έχει ξεκινήσει μια νέα διαφημιστική καμπάνια προωθώντας τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο Ελβετός υπουργός Υγείας Alain Berset περιέγραψε την κατάσταση του ιού τον  Οκτώβριο ως «ενθαρρυντική» αλλά «εύθραυστη». Προειδοποίησε για την πιθανή αυξημένη επιβάρυνση των νοσοκομείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας, ειδικά με τις επερχόμενες διακοπές του Οκτωβρίου -Νοεμβρίου και την περίοδο του χειμώνα που πλησιάζει.

Από τις 11 Οκτωβρίου, οι δοκιμές για τον κορωνοϊό για τους περισσότερους ασυμπτωματικούς ανθρώπους δεν είναι πλέον δωρεάν. Εξαιρέσεις υπάρχουν: άτομα με συμπτώματα Covid, άτομα κάτω των 16 ετών, άτομα που περιμένουν την δεύτερη δόση εμβολίου  και επισκέπτες σε νοσοκομεία και σπίτια ηλικιωμένων. 

Περίπου το 62% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του Covid. Μια νέα καμπάνια εμβολιασμού που απευθύνεται σε νέους  επίσης έχει ξεκινήσει στα κοινωνικά μέσα. Η κυβέρνηση επενδύει 150 εκατομμύρια CHF (161 εκατομμύρια δολάρια) για να προσπαθήσει να πείσει την διστακτική μερίδα των Ελβετών για το εμβόλιο. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια πανελβετική  «εβδομάδα εμβολιασμού» στις αρχές Νοεμβρίου, 170 νέα «λεωφορεία εμβολιασμού» και 1.700 συμβούλους για να μιλήσουν με άτομα που έχουν ανησυχίες. Τα Pfizer / BioNTech εμβόλια και Moderna χρησιμοποιούνται κυρίως. Η κυβέρνηση υπέγραψε επίσης συμβόλαιο με την εταιρεία Janssen, εταιρεία του ομίλου Johnson & Johnson, για 150.000 δόσεις του εμβολίου εκτός mRNA. Η Ελβετία δεν θα χρησιμοποιήσει  άλλα ενισχυτικά εμβολίων προς το παρόν.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε σιγά σιγά. Στις 14 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος των επτά ημερών των νέων ημερήσιων λοιμώξεων μειώθηκε σε 888, μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι περισσότερες νέες μολύνσεις έχουν καταγραφεί μεταξύ εκείνων ηλικίας 10-19 ετών.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου, οποιοσδήποτε άνω των 16 ετών που εισέρχεται στην Ελβετία και δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει αναρρώσει από τον ιό πρέπει να δώσει αρνητικό τεστ Covid και στη συνέχεια ένα άλλο αρνητικό τεστ 4-7 ημέρες μετά την είσοδό του στη χώρα,  δήλωσε η κυβέρνηση στις 17 Σεπτεμβρίου .

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οποιοσδήποτε ηλικίας 16 ετών και άνω πρέπει να επιδείξει το πιστοποιητικό Covid  για πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ και μουσεία.

Οι διαμαρτυρίες ομάδων που αντιτίθενται στο πιστοποιητικό Covid, καθώς και η κυβερνητική πολιτική γενικότερα, ήταν συχνές: στη Βέρνη, περίπου δώδεκα (κυρίως μη εξουσιοδοτημένες) διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη βράδυ από τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας σε έντονες αντιδράσεις της αστυνομίας .

Περισσότεροι από 10.700 άνθρωποι έχουν  χάσει τη ζωή τους σε σχέση με τον Covid-19 στην Ελβετία, η οποία έχει πληθυσμό 8,6 εκατομμύρια.

 

Πηγή: Swiss Review


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν όγκο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ιπποφαές Μια Υπερτροφή για Όλους