Breaking News

Ιπποφαές Μια Υπερτροφή για Όλους


 Ιπποφαές
: Μια υπερτροφή για τόνωση και όχι μόνο. Το ιπποφαές είναι ένας κυριολεκτικά χρυσός καρπός και λόγω χρώματος αλλά και λόγω ιδιοτήτων. Η διατροφική αξία του είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάτι που οφείλεται στα πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις “ίππος” και “φαές” που σημαίνει το άλογο που λάμπει. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, εντοπίστηκε πρώτη φορά από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όταν τα άρρωστα άλογα τους έτρωγαν τους καρπούς και τα φύλλα του φυτού, ανάρρωναν πιο γρήγορα, αποκτούσαν ενέργεια και το τρίχωμά τους γινόταν λαμπερό. Εξ’ου και το όνομα ιπποφαές!

Ο καρπός, αλλά και τα φύλλα του ιπποφαούς, χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων, αλλά και ως πηγή ενέργειας και δύναμης, τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τα ζώα. Αναφορές όμως για τη χρήση του υπάρχουν και στην Αγιουβέρδα και στην Κινέζικη ιατρική. Ο καρπός του ιπποφαούς μοιάζει τα μούρα, το χρώμα τους είναι έντονο πορτοκαλί και η γεύση του είναι ξινή.

Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κάτι το οποίο το καθιστά ξεχωριστό καρπό. Είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα 3,6 και 7 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, βιοτίνη και φολικό οξύ. Αποτελεί επίσης πηγή β-σιτοστερόλης και φλαβονοειδών και πηγή καμφερόλης. Το ιπποφαές είναι αξιόλογη πηγή προκυανιδών, όπως κατεχίνης, επιγαλοκατεχίνης και γαλοκατεχίνης, ουσίες που έγιναν γνωστές και εντοπίζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο πράσινο τσάι. Επιπλέον, περιέχει καροτενοειδή, όπως είναι η ζεαξανθίνη, η λουτεΐνη και το β-καροτένιο.

Οφέλη και ιδιότητες

Προσφέρει ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Το ιπποφαές έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αναλγητικές ιδιότητες

Σύμφωνα με μελέτες έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης αλλά και την ανάπτυξη όγκων

Έχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη

Βοηθάει στην υγεία των ματιών και των δοντιών

Προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη θεραπεία του γαστρικού έλκους

Μειώνει τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης έχει θετική επίδραση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ΗDL χοληστερόλης.

Βοηθάει στην επούλωση πληγών, έλκους και εγκαυμάτων και αναπλάθει το δέρμα από αυτά

Συμβάλει στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος και στη μείωση αναγωγών και παλινδρόμησης

Το έλαιο του ιπποφαούς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των ματιών και να βελτιώσει την ξηροφθαλμία

Προστατεύει το νευρικό σύστημα και μειώνει το στρες

Βοηθάει σε δερματικά προβλήματα όπως δερματίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση

Μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθάει στη γονιμότητα

Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Είναι ιδανικό συμπλήρωμα για άτομα που έχουν έντονη πνευματική και σωματική κόπωση

Το ιπποφαές το βρίσκουμε σε πολλές μορφές όπως: αποξηραμένοι καρποί και φύλλα, έλαιο, χυμός και κάψουλες με εκχύλισμα ιπποφαούς. Είναι ένας καρπός που δεν έχει αναφερθεί ότι προκαλεί παρενέργειες και το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει να το δοκιμάσετε.


Πηγή: Wikipedia


Ακολουθείστε μας το facebook