Breaking News

Προσοχή Άγνωστο σύμπτωμα Κορωνοϊού η Παροσμία


Παροσμία: Το σπάνιο και άγνωστο σύμπτωμα του κορωνοϊού - Πώς μας επηρεάζει

Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα γνωστό σύμπτωμα της Covid-19 ωστόσο ασθενείς παραπονιούνται για δυσάρεστες οσμές μήνες μετά την ανίχνευση του ιού στον οργανισμό τους.

Ειδικότερα, άνθρωποι που υποφέρουν από μακροχρόνιο Covid αναφέρουν έντονη μυρωδιά ψαριού και θείου αρκετό καιρό μετά την ανάρρωσή τους.

Η ασυνήθιστη παρενέργεια είναι γνωστή ως παρoσμία. Πρόκειται για μια διαταραχή της όσφρησης, η οποία ίσως επηρεάζει δυσανάλογα νέους ανθρώπους και εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με τον χειρουργό και καθηγητή ΩΡΛ Νιρμάλ Κουμάρ, πρόκειται για «πολύ περίεργο και πολύ ξεχωριστό» σύμπτωμα.

Ο δρ. Κουμάρ ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εντόπισαν ήδη από τον Μάρτιο την ανοσμία –την ολική απώλεια της όσφρησης- ως μια ένδειξη κορωνοϊού.

Ενθάρρυνε μάλιστα το δημόσιο σύστημα υγείας να την προσθέσεις στη λίστα συμπτωμάτων μήνες πριν αυτή γίνει επίσημη οδηγία.

Τον τελευταίο καιρό παρατήρησε ωστόσο ότι μεταξύ των χιλιάδων ασθενών που κουράρονται ανά τη Μεγάλη Βρετανία για μακροχρόνια ανοσμία, κάποιοι έχουν παρουσιάσει παρoσμία.

Ο καθηγητής είπε στο Sky News ότι οι ασθενείς βιώνουν οσφρητικές ψευδαισθήσεις, που σημαίνει «η αίσθηση της οσμής είναι παραμορφωμένη, και δυστυχώς κυρίως όχι ευχάριστα».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για σύμπτωμα που «ενοχλεί πραγματικά τους ασθενείς και η ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται πολύ». Η μακρά Covid (long Covid) είναι ένας όρος που περιγράφει ότι συμπτώματα του κορωνοϊού που μπορούν να συνεχιστούν για εβδομάδες ή μήνες πέρα από την αρχική ασθένεια.

Περιγράφοντάς τον ως «νευροτροπικό ιό» ο δρ. Κουμάρ εξηγεί ότι ο ιός επιδρά στα νεύρα του εγκεφάλου και ειδικά στο νεύρο που ελέγχει την αίσθησης της οσμής.

Σε κάποιες περιπτώσεις επιδρά και στους νευροδιαβιβαστές, τους μηχανισμούς που στέλνουν τα μηνύματα στον εγκέφαλο.

«Κάποιοι αναφέρουν παραισθήσεις, διαταραχές ύπνου και αλλαγές στην ακοή. Δεν ξέρουμε τους ακριβείς μηχανισμούς ωστόσο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς να το ξεπεράσουν», λέει ο γιατρός.

Αβάσταχτη μυρωδιά

Ο 24χρονος Ντάνιελ Σαβέσκι, τραπεζίτης που ζει στο Λονδίνο, λέει ότι δύο εβδομάδες μετά τη θετική διάγνωσή του, τον Μάρτιο, έχασε την όσφρησή του. Έκτοτε υποφέρει από παροσμία. Συχνά πράγματα με έντονη μυρωδιά, όπως τα φασόλια, έχουν μια οσμή καμένου ή μυρίζουν «όπως το τοστ».

Ο τραπεζίτης παραπονιέται ότι από τότε που διαγνώστηκε θετικός η απόλαυση του φαγητού έχει μειωθεί κατά πολύ.

Αλλά και από τη Λιν Κόρμπετ από το Σάσεξ, τα περισσότερα φαγητά πλέον μυρίζουν «αηδιαστικά». Η Λιν τη μέρα των 52ων γενεθλίων της, τον Μάρτιο, ξύπνησε χωρίς «απολύτως καμία όσφρηση».

Αν και εθισμένη στον καφέ, η μυρωδιά του της ήταν πλέον «αβάστακτη», το ίδιο και η μπίρα και η βενζίνη.

Αν και δεν είναι σίγουρη αν θα ξανακερδίσει την αίσθηση της όσφρησης, η κα Κόρμπετ λέει:

«Είμαι εντάξει με αυτό, νομίζω ότι είμαι τυχερή που νόσησα αλλά δεν είμαι σοβαρά άρρωστη, δεν νοσηλεύτηκα ή δεν πέθανα από αυτό, όπως και πολλοί άλλοι».


Πηγή:  CNN


Ακολουθείστε μας στο facebook