Breaking News

Παρά την Corona: θαύμα εργασίας στην Ελβετία

 


Παρά την Corona: θαύμα εργασίας στην Ελβετία

Μια αποκλειστική έρευνα δείχνει: στη μέση της πανδημικής κρίσης, οι μεγαλύτεροι εργοδότες αύξησαν τον αριθμό των θέσεων εργασίας. Η τάση μάλλον θα συνεχιστεί το νέο έτος.

Παρά τη μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία μετά την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του 1970, το 2020 ήταν καλό για τους Ελβετούς υπαλλήλους και εργοδότες.                                   Το επίσημο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 2,6 σε 3,3 τοις εκατό, το διεθνώς καλύτερο συγκρίσιμο ποσοστό ανεργίας από 3,9 σε 5,3 τοις εκατό.

Τώρα μια έρευνα από το SonntagsZeitung δείχνει: Μεταξύ των μεγαλύτερων Ελβετών εργοδοτών, περισσότερες εταιρείες μείωσαν τις περικοπές στις θέσεις εργασίας. Η ουσία ήταν ότι δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χάθηκαν.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό;

Πρώτον, δεν γλιστρήσαμε σε μια κανονική ύφεση. Αντίθετα, η πανδημία οδήγησε σε μια γρήγορη, δραστική κατάρρευση ακολουθούμενη από μια γρήγορη, ισχυρή ανάκαμψη. Το τρίτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέκαμψε στο επίπεδο των αρχών του 2018.

Δεύτερον, μια σειρά από μεγάλες και μικρές εταιρείες έκοψαν θέσεις εργασίας - αλλά σημαντικά λιγότερο από ό, τι φοβόταν την άνοιξη. Προφανώς, λειτούργησε η βραχυπρόθεσμη εργασία, γεφυρώνοντας δάνεια και αναβολές.

Τρίτον, ο αξιοσημείωτος ενθουσιασμός για δαπάνες μέσα στη Ελβετία, έσωσε θέσεις εργασίας. Η ιδιωτική κατανάλωση είναι ζωτικής σημασίας επειδή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Τέταρτον, η Ελβετία αποδείχθηκε ένα θαύμα εργασίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κορώνας. Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας σε πολλές βιομηχανίες. Το τρίτο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των εργαζομένων ήταν υψηλότερος από το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Με άλλα λόγια, στη μέση της πανδημίας, περισσότεροι άνθρωποι βρήκαν εργασία σε αυτήν τη χώρα από ό, τι πριν ξέσπασε.

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι δημιουργοί θέσεων εργασίας το 2020

Ο λιανοπωλητής Coop ηγείται της κατάταξης με 1000 νέες θέσεις εργασίας. Οι Fenaco (Volg, Landi), Lidl, Aldi, Migros, Otto's και Spar έχουν επίσης επεκταθεί - σχεδόν ολόκληρο το λιανικό εμπόριο. Υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας ειδικά στα καταστήματα πρατηρίων και βενζινάδικα που δημιουργούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Με την επέκταση του μετρητή Denner, Aldi, Lidl και Otto's, που ανοίγουν συνεχώς νέα καταστήματα, έχουν δημιουργηθεί επίσης εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές θέσεων εργασίας ήταν ο προμηθευτής φαρμακευτικών και χημικών Lonza Κερδίζει συνεχώς νέους πελάτες για το συγκρότημα βιοφαρμακευτικής παραγωγής του στο Visp VS. Το αποτέλεσμα: 500 νέες θέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο.

Ο ασφαλιστικός κλάδος αναπτύσσεται επίσης. Axa, Suva, Helsana, Swiss Life, Groupe Mutuel, Swica, Vaudoise, Assura, Visana, Concordia - όλοι επέκτειναν το εργατικό δυναμικό τους. Προφανώς, οι Ελβετοί αγοράζουν ακόμη περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια σε αβέβαιες στιγμές.

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι καταστροφείς θέσεων εργασίας το 2020

Μείον 1200 θέσεις εργασίας: Ο Manor έκλεισε τη ναυαρχίδα του στην Bahnhofstrasse στη Ζυρίχη και σε άλλα πολυκαταστήματα.

Η άρρωστη αλυσίδα πολυκαταστημάτων Manor ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη ψαλίδα εργασίας. Έκοψε 1.200 θέσεις εργασίας - μεταξύ άλλων επειδή έφυγε από τη Bahnhofstrasse της Ζυρίχης στα τέλη Ιανουαρίου μετά από 35 χρόνια. Έκλεισε άλλα καταστήματα στο Chur και στο Bachenbülach ZH. Το Manor μείωσε επίσης το εργατικό δυναμικό του αλλού.

Η κρατική εταιρεία Swisscom συνέχισε την πορεία εξοικονόμησης που είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα: διαγράφηκαν άλλες 500 θέσεις.

Ένας από τους μεγαλύτερους καταστροφείς θέσεων εργασίας είναι η αεροπορική βιομηχανία. Φέτος, η χώρα έπεσε ξαφνικά σε κρίση λόγω της πανδημίας. Συνολικά χάθηκαν 550 θέσεις εργασίας στο χειριστή εδάφους Swissport και στην εταιρεία συντήρησης αεροσκαφών SR Technics. Η Swiss ξεκίνησε επίσης ένα πρόγραμμα λιτότητας.

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι δημιουργοί θέσεων εργασίας το 2021

Η Post θα δημιουργήσει αρκετές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια:             Η Post έχει μειώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με τα χρόνια. Αλλά τώρα ο νέος CEO της, Roberto Cirillo, έχει συνταγογραφήσει μια πορεία ανάπτυξης. Δεν θέλει μόνο να σταματήσει τη συρρίκνωση των υποκαταστημάτων, αλλά επίσης θέλει να χρησιμοποιήσει την έκρηξη δεμάτων και να επεκτείνει την εφοδιαστική εμπορευμάτων. Η Swiss Post επενδύει 3 δισεκατομμύρια φράγκα για την εφοδιαστική και την ψηφιακή επικοινωνία. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει αρκετές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η Lonza είναι και πάλι ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς θέσεων εργασίας. Φέτος η εταιρεία υπέγραψε τρία μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τα οποία θα οδηγήσουν σε συνολικά 500 νέες θέσεις εργασίας στο Visp VS. Η Lonza προσλαμβάνει αυτήν τη στιγμή 200 νέους υπαλλήλους μόνο για τη γραμμή παραγωγής εμβολίων Moderna Covid.

Το θαύμα εργασίας συνεχίζεται στο λιανικό εμπόριο. Η Migros ανακοινώνει τη δημιουργία αρκετών εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, η Coop είναι επίσης αισιόδοξη. Η Fenaco σχεδιάζει να δημιουργήσει 200 ​​έως 300 θέσεις εργασίας. Περίπου 200 περισσότερες θέσεις εργασίας θα προστεθούν στο Lidl και η Aldi σχεδιάζει κάτι παρόμοιο. Το Spar επεκτείνεται επίσης έντονα.

Επίσης να αναφέρουμε πως στα αρνητικά της Οικονομίας είναι και η μεγάλη κρίση της αεροπορικής βιομηχανίας. Η Swiss, η Swissport, η SR Technics και το αεροδρόμιο της Ζυρίχης θα συνεχίσουν συνεπώς τις περικοπές εργασίας που έχουν ήδη ξεκινήσει. Μόνο στην Ελβετία, διακυβεύονται 1.000 θέσεις εργασίας.

Η Credit Suisse, η ελβετική εταιρεία ραδιοφώνου και τηλεόρασης SRG, ο κατασκευαστής ανελκυστήρων και κυλιόμενων σκαλών Schindler και η εταιρεία τεχνολογίας Ruag International, η οποία ειδικεύεται στο διάστημα και την αεροπορία, θα μειώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας το νέο έτος. Παρόλα αυτά, οι ενδείξεις είναι θετικές για το καινούριο Έτος.

Συμπέρασμα: Το 2021 θα είναι εκπληκτικά καλό

Η διαδικτυακή έκρηξη οδηγεί σε πολλές νέες θέσεις εργασίας: Η ουσία είναι ότι το 2020 θα ακολουθήσει ένα εκπληκτικά καλό έτος 2021.                                                                                   Οι 20 από τους 90 μεγάλους εργοδότες που ερωτήθηκαν θέλουν να επεκτείνουν τις θέσεις εργασίας τους - μόνο εννέα αντιμετωπίζουν περικοπές θέσεων εργασίας, οι υπόλοιποι αναμένουν έναν σταθερό αριθμό θέσεων εργασίας.

Όλα τώρα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Εάν τα εμβόλια κορώνας λειτουργούν νωρίτερα, καλύτερα και, πάνω απ 'όλα, σε ένα ευρύτερο μέτωπο από το αναμενόμενο, τότε η εικόνα στα οικονομικά, θα φωτιστεί περαιτέρω. Σε περίπτωση περαιτέρω κυμάτων πανδημίας, ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία ίσως αντιστραφούν αρνητικά  από ό, τι περιμένουν σήμερα οι μεγάλες εταιρείες.

 

 

 

Πηγή : Basler Zeitung

 

Ακολουθείστε μας στο facebook