Breaking News

Το Ροχαλητό των Ελλήνων ακούγεται μέχρι το Αφγανιστάν


Μαζί με τους Ταλιμπάν επέστρεψε και η απελπισία για χιλιάδες γυναίκες στο Αφγανιστάν.

 "Θέλω απλώς κάποιος να ακούσει τη φωνή μου. Πονάω και δεν είμαι η μόνη", μας λέει μια Αφγανή φοιτήτρια πανεπιστημίου, προσπαθώντας να κρύψει τα δάκρυά της.

"Τα περισσότερα κορίτσια στην τάξη μου σκέφτονται την αυτοκτονία. Όλες υποφέρουμε από κατάθλιψη και άγχος. Δεν έχουμε καμία ελπίδα."

Η νεαρή γυναίκα, στα είκοσί της, προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της πριν από τέσσερις μήνες, αφού στις γυναίκες φοιτήτριες απαγορεύτηκε η φοίτηση στο πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα νοσηλεύεται και παρακολουθείται από ψυχολόγο.

Τα λόγια της δείχνουν την εικόνα μιας θολά ορατής αλλά επείγουσας κρίσης υγείας των νέων γυναικών που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν.

"Έχουμε μια πανδημία αυτοκτονικών πράξεων στο Αφγανιστάν. Η κατάσταση είναι η χειρότερη από ποτέ, και ο κόσμος σπάνια  μιλάει δημόσια γι' αυτό", λέει η ψυχολόγος Δρ Αμάλ.

"Όταν διαβάζεις τις ειδήσεις, διαβάζεις για την κρίση πείνας, αλλά κανείς δεν μιλάει για ψυχική υγεία. Είναι σαν να δηλητηριάζονται σιγά σιγά οι άνθρωποι. Μέρα με τη μέρα, χάνουν την ελπίδα τους".

Σημείωση: Το BBC άλλαξε ή απέκρυψε τα ονόματα όλων των συνεντευξιαζόμενων σε αυτό το κομμάτι, για λόγους προστασίας τους.

Η Δρ Αμάλ μας λέει ότι έλαβε 170 κλήσεις για βοήθεια εντός δύο ημερών από την ανακοίνωση ότι οι γυναίκες θα απαγορευθούν από τα πανεπιστήμια. Τώρα δέχεται περίπου επτά με 10 νέες κλήσεις για βοήθεια κάθε μέρα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς της είναι κορίτσια και νεαρές γυναίκες.

Στη βαθιά πατριαρχική κοινωνία του Αφγανιστάν, η οποία έχει φθαρεί από τέσσερις δεκαετίες πολέμου, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένας στους δύο ανθρώπους -οι περισσότεροι ήταν γυναίκες- υπέφερε από ψυχολογική καταπίεση και δυσφορία ακόμη και πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021. Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν στο BBC ότι τα πράγματα είναι τώρα χειρότερα από ποτέ λόγω της καταστολής των ελευθεριών των γυναικών από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να μιλήσουν για αυτοκτονία, αλλά έξι οικογένειες συμφώνησαν να μας πουν τις ιστορίες τους.

Ο Ναδίρ είναι ένας από αυτούς. Μας λέει η κόρη του αυτοκτόνησε την πρώτη μέρα της νέας σχολικής περιόδου τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

"Μέχρι εκείνη την ημέρα, πίστευε ότι τελικά τα σχολεία θα άνοιγαν ξανά για τα κορίτσια. Ήταν σίγουρη γι' αυτό. Αλλά όταν αυτό δεν συνέβη, δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ​​και αυτοκτόνησε", λέει. "Της άρεσε το σχολείο. Ήταν έξυπνη, στοχαστική και ήθελε να σπουδάσει και να υπηρετήσει τη χώρα μας. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, στενοχωρήθηκε πολύ και έκλαιγε καθημερινά".

                                                Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Είναι φανερό ότι ο Ναδίρ πονάει καθώς μιλάει.

"Η ζωή μας έχει καταστραφεί. Τίποτα δεν έχει σημασία πια για μένα. Είμαι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχω πάει ποτέ. Η γυναίκα μου είναι πολύ ταραγμένη. Δεν αντέχει να βρίσκεται στο σπίτι μας όπου πέθανε η κόρη μας."

Ο πατέρας μιας άλλης κοπέλας γύρω στα είκοσι μας είπε ποιος πιστεύει ότι ήταν ο λόγος πίσω από την αυτοκτονία της κόρης του.

"Ήθελε να γίνει γιατρός. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, ήταν στενοχωρημένη και αναστατωμένη", λέει.

"Αλλά, αφού δεν της επέτρεψαν να συμμετάσχει στις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, τότε έχασε κάθε ελπίδα. Είναι μια αφόρητη απώλεια", προσθέτει, μετά σταματάει απότομα και αρχίζει να κλαίει.

Οι άλλες ιστορίες που ακούμε είναι παρόμοιες - κορίτσια και νεαρές γυναίκες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζωή τους και το μέλλον σταματά.

Μιλάμε με μια δασκάλα, τη Meher, η οποία μας λέει ότι έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει δύο φορές.

"Οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες, οπότε έχασα τη δουλειά μου. Ήμουν ο τροφοδότης της οικογένειάς μου. Και τώρα δεν μπορώ να αντέξω τα έξοδα. Αυτό με επηρέασε πραγματικά", λέει. «Επειδή αναγκάστηκα να μείνω στο σπίτι, με πίεζαν να παντρευτώ. Όλα τα σχέδια που είχα για το μέλλον μου γκρεμίστηκαν. Ένιωθα τελείως αποπροσανατολισμένη, χωρίς στόχους και ελπίδες και γι' αυτό προσπάθησα να βάλω τέλος στη ζωή μου. "

Αρχίσαμε -στο BBC- να εξετάζουμε αυτήν την κρίση επειδή είδαμε πολλά άρθρα σε τοπικές πύλες ειδήσεων που αναφέρουν αρκετές αυτοκτονίες γυναικών από διάφορα μέρη της χώρας.

"Η κατάσταση είναι καταστροφική και κρίσιμη. Αλλά δεν επιτρέπεται να καταγράφουμε ή να έχουμε πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία αυτοκτονίας. Μπορώ να πω σίγουρα ότι μετά βίας μπορείς να βρεις κάποιον που δεν πάσχει από ψυχική ασθένεια", λέει ο Δρ Shaan, ψυχίατρος που εργάζεται στο δημόσιο νοσοκομείο στο Αφγανιστάν.

Μια μελέτη που έγινε στην επαρχία Χεράτ από το Κέντρο Επιδημιολογικών Μελετών του Αφγανιστάν, που κυκλοφόρησε φέτος τον Μάρτιο, έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Αφγανών εφήβων ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης. Ο ΟΗΕ έχει σημάνει συναγερμό για «εκτεταμένα ζητήματα ψυχικής υγείας και κλιμακούμενους αριθμούς αυτοκτονιών».

Οι Ταλιμπάν επίσημα λένε ότι δεν καταγράφουν αριθμούς αυτοκτονιών και δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση των αριθμών. Λόγω του στίγματος που συνδέεται με αυτό, πολλές οικογένειες δεν αναφέρουν αυτοκτονία.

Ελλείψει στοιχείων, προσπαθήσαμε να αξιολογήσουμε το μέγεθος της κρίσης μέσα από συνομιλίες με δεκάδες ανθρώπους.

"Το να μένω σπίτι χωρίς μόρφωση ή μέλλον, με κάνει να αισθάνομαι ένα τίποτα. Νιώθω εξαντλημένη και αδιάφορη για τα πάντα. Είναι σαν να μην έχει σημασία τίποτα πια", μας λέει μια έφηβη, με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό της.

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Τη συναντάμε παρουσία του γιατρού της, και της μητέρας της, που δεν αφήνει την κόρη της από τα μάτια της.

Τους ρωτάμε γιατί θέλουν να μας μιλήσουν.

«Τίποτα χειρότερο από αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γι' αυτό μιλώ ανοιχτά», λέει η κοπέλα. "Και σκέφτηκα ότι εάν μιλήσω, κάτι θα αλλάξει. Εάν οι Ταλιμπάν πρόκειται να παραμείνουν στην εξουσία, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν επίσημα. Εάν συμβεί αυτό, πιστεύω ότι θα άνοιγαν ξανά τα σχολεία."

Η ψυχολόγος Δρ Αμάλ λέει ότι ενώ οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο, αλλά επηρεάζονται και οι άνδρες.

«Στο Αφγανιστάν, ως άντρας, ανατρέφεσαι ώστε να πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι ισχυρός», λέει. «Αλλά αυτή τη στιγμή οι Αφγανοί άνδρες δεν μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους. Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομικά τις οικογένειές τους λόγω της κρίσης και της φτώχειας που επικρατεί. Τους επηρεάζει πραγματικά.

«Και δυστυχώς, όταν φτάσουν και οι άντρες να έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, είναι πιο πιθανό να πετύχουν τις προσπάθειές τους πιο αποτελεσματικά από τις γυναίκες, λόγω του τρόπου με τον οποίο τις σχεδιάζουν».

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ρωτάμε, τι συμβουλές δίνει στους ασθενείς της;

"Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τους άλλους ή τον εαυτό σας είναι να μην απομονώνεστε. Μπορείτε να πάτε και να μιλήσετε με τους φίλους σας, να πάτε να δείτε τους γείτονές σας, να δημιουργήσετε μια ομάδα υποστήριξης για τον εαυτό σας, για παράδειγμα τη μητέρα, τον πατέρα, τα αδέρφια ή τους φίλους σας", λέει. .

"Τους ρωτάω ποιος είναι το πρότυπό σας. Για παράδειγμα, αν ο Νέλσον Μαντέλα είναι κάποιος που τον ξέρετε και γνωρίζετε για αυτόν, μην ξεχνάτε πως πέρασε 26 χρόνια στη φυλακή, αλλά λόγω των αξιών του, επέζησε και έκανε κάτι για τους ανθρώπους. Έτσι προσπαθώ να δώσω έχουν ελπίδα και ανθεκτικότητα» ανέφερε η ψυχολόγος.

Πηγή: BBC  free live interview in Afghanistan 


Σ.Σ. Αυτοί έρχονται στην Πατρίδα μας πλέον. Λαθραία με τις χειρότερες σκέψεις για τον Χριστιανισμό και τους Έλληνες. Αν θέλουμε η Ελλάδα μας σε κάποια χρόνια να γίνει Ταλιμπανοκρατούμενη τότε ας τους υποδεχτούμε όπως κάνουμε σήμερα. Αν νομίζουμε πως θα αφομοιωθούν στην Ελληνική κοινωνία τότε ας γυρίσουμε πλευρό και ας συνεχίσουμε τον Ύπνο των Ηλιθίων..... Αυτοί ξέρουν τι κάνουν. Εμείς όχι. Γιατί είμαστε ακόμη προσκολλημένοι σε κόμματα της πλάκας. Που δεν έχουν Αρχή και Τέλος την Ελλάδα και τα συμφέροντά της..... Ας συνεχίσουμε λοιπόν το ροχαλητό μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τζαμπατζήδες Ιταλοί στην Αλβανία και Μελόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κίνα και Νέες Τεχνολογίες που Ξεπερνούν την Φαντασία