Breaking News

Κίνα και Νέες Τεχνολογίες που Ξεπερνούν την Φαντασία


Ένας από τους μεγάλους κακούς της ταινίας επιστημονικής φαντασίας ήταν το ρομπότ T-1000 που αλλάζει σχήμα στην κινηματογραφική επιτυχία Terminator 2.

Η ικανότητα του ρομπότ να μετατοπίζεται μεταξύ στερεάς και υγρής μορφής σήμαινε ότι μπορούσε να ξεπεράσει σχεδόν κάθε εμπόδιο, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλικών ράβδων - και δημιούργησε μερικές εμβληματικές και τρομακτικές σκηνές.

Τώρα οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μια μίνι έκδοση του T-1000. Αν και μοιάζει περισσότερο με ένα παιχνίδι Lego παρά με ένα τρομακτικό ρομπότ μεγέθους ανθρώπου από το μακρινό μέλλον, πραγματοποιεί όμως ακριβώς ότι το T-1000 δηλαδή μπορεί να αλλάξει σε υγρό σχήμα για να περάσει από εμπόδια.

Ευτυχώς, εκεί τελειώνουν  προς το παρόν οι ομοιότητες. Το μικρο ρομπότ ελέγχεται με μαγνητικά σωματίδια ενσωματωμένα στο υλικό του.

Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να λιώσει σε υγρή μορφή και να στερεοποιηθεί ξανά με θέρμανση και ψύξη, προκαλείται με εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο.

Επιτρέπει επίσης στην ομάδα ελέγχου του ρομπότ  να ορίζει ακριβώς  την κίνηση του ρομπότ και την απόκρισή του σε ένα δεδομένο μαγνητικό πεδίο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει σε πολλά πεδία, από την ιατρική έως τις γραμμές συναρμολόγησης αυτοκινήτων και πολλού άλλους τομείς, όπου το υλικό θα μπορούσε για παράδειγμα να διευκολύνει τη συγκόλληση και το βίδωμα εξαρτημάτων σε μέρη που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν. Και όχι μόνο....

Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Matter , οι ερευνητές εξήγησαν πώς χρησιμοποίησαν το υλικό γάλλιο, καθώς έχει πολύ χαμηλό σημείο τήξης 29,8 °C.

Θα θέλατε ένα ρομπότ ως Διευθύνων Σύμβουλο; Η κινεζική εταιρεία είναι η πρώτη που δοκιμάζει καθώς στοιχηματίζει στο «metaverse workplace»

Ρομπότ που αλλάζει σχήμα

Με τη θέρμανση και την ψύξη του ρομπότ, μπόρεσαν να δείξουν πώς μπορεί να λιώσει μέσα από σιδερένιες ράβδους, πριν πάρει ξανά το σχήμα του και γίνει στερεό.

«Το να δώσουμε στα ρομπότ τη δυνατότητα να αλλάζουν μεταξύ υγρής και στερεάς κατάστασης τους προσδίδει περισσότερη λειτουργικότητα», δήλωσε ο Chengfeng Pan, μηχανικός στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που ηγήθηκε της μελέτης.

«Το ένα είναι ότι κάνουν το υλικό να ανταποκρίνεται σε ένα εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο, έτσι μπορείτε, μέσω της επαγωγής, να θερμάνετε το υλικό και να προκαλέσετε την αλλαγή φάσης. Αλλά τα μαγνητικά σωματίδια δίνουν επίσης στα ρομπότ κινητικότητα και την ικανότητα να κινούνται με τέλεια απόκριση κα ιακρίβεια στο μαγνητικό πεδίο».

Η ιδέα εμπνεύστηκε στην πραγματικότητα από τα ΄΄αγγούρια της θάλασσας ΄΄και άλλα ζώα που βρίσκονται στη φύση, τα οποία μπορούν να μεταμορφωθούν μεταξύ δύσκαμπτων και χαλαρών καταστάσεων προκειμένου είτε να βελτιώσουν τη φέρουσα ικανότητα τους είτε να αποτρέψουν απειλές στο υγρό περιβάλλον τους.

Τα παραδοσιακά ρομπότ είναι σκληρά και άκαμπτα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ τα «μαλακά» ρομπότ είναι εύκαμπτα αλλά αδύναμα.

Η ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει μια «μαγνητενεργή μηχανή μεταβατικής φάσης στερεού-υγρού» - ένα ρομπότ μετατόπισης φάσης που δεν βασίζεται σε θερμικά, ηλεκτρικά ρεύματα ή άλλες εξωτερικές πηγές θερμότητας, όπως τα υπάρχοντα υλικά μετατόπισης φάσης.

Ένα ρομπότ για δυσπρόσιτα μέρη

Εκτός από το να γλιστρήσει μέσα από τις μεταλλικές ράβδους, το ρομπότ με τα βήματα σταθερά,   πηδούσε πάνω από τάφρους, σκαρφάλωσε σε τοίχους και ακόμη και χωρίστηκε στη μέση για να μετακινήσει άλλα αντικείμενα προτού επανέλθει στην στερεή του κατάσταση.

«Τώρα, πιέζουμε αυτό το σύστημα υλικών με πιο πρακτικούς τρόπους για να λύσουμε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα ιατρικά και μηχανικά προβλήματα», λέει ο Παν.

Η ομάδα έδειξε πώς τα ρομπότ θα μπορούσαν να αφαιρέσουν ένα ξένο αντικείμενο από ένα στομάχι και επίσης πώς θα μπορούσε να μεταφέρει φάρμακα κατά παραγγελία στο ίδιο στομάχι.

Έδειξαν επίσης πώς το υλικό θα μπορούσε να λειτουργήσει για έξυπνα ρομπότ συγκόλλησης για τη συναρμολόγηση και την επισκευή ασύρματου κυκλώματος - εκχυλίζοντας σε δυσπρόσιτα κυκλώματα και λειτουργώντας τόσο ως συγκόλληση όσο και ως αγωγός.

Επίσης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανική βίδα γενικής χρήσης για τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων σε σημεία που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν, λιώνοντας στην υποδοχή της βίδας δημιουργωντας  σπείρωμα και στη συνέχεια στερεοποιώντας.

«Η μελλοντική εργασία θα πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω πώς αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα βιοϊατρικό πλαίσιο», λέει ο Majidi.

«Αυτό που δείχνουμε είναι μόνο μεμονωμένες επιδείξεις, αποδείξεις ιδέας, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερη μελέτη για να διερευνήσουμε πώς θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση φαρμάκων ή για την αφαίρεση ξένων αντικειμένων».

Πηγή: new technology and future


Σ.Σ. Οι Κινέζοι που επίτηδες τους ''ξεφεύγουν'' τέτοια δημοσιεύματα είναι ειδικοί στην ψυχολογική επιροή και προπαγάνδα όσον αφορά τις τεχνολογικές δυνατότητές τους. Σίγουρα δεν ψεύδονται. Αυτη η ανακοίνωση έρχεται ύστερα απο Αμερικανικές αναφορές οι οποίες αναφέρουν παρεμφερείς έρευνες των Αμερικανών για στρατιωτική κυρίως χρήση.Το ποιός προηγείται δεν είναι σίγουρο ακριβώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτού του είδους οι επαναστατικές δυνατότητες που δίνονται πλέον στους ανθρώπους ίσως αποδειχθούν μπούμερανγκ για την ανθρώπινη ύπαρξη στο μέλλον.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελβετία Περίεργα Γυρίσματα για Εξαγωγές Όπλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δολάριο Ρούβλι ή Κινέζικο Γουάν μια Παράμετρος που δεν βλέπουμε