Breaking News

Δολάριο Ρούβλι ή Κινέζικο Γουάν μια Παράμετρος που δεν βλέπουμε

 


Το αμερικανικό νόμισμα αποτελεί εδώ και καιρό σημείο αναφοράς για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το γιουάν αντικαθιστά σταδιακά το δολάριο σε αυτόν τον ρόλο. Ο όγκος των συναλλαγών σε κινεζικό νόμισμα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας αυξάνεται εκθετικά, πλησιάζοντας πολύ το δολάριο. Είναι έτοιμο το γιουάν να πάρει τη θέση του αμερικανικού νομίσματος στη συναλλαγματική ισοτιμία και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το ρωσικό νόμισμα, ανακάλυψε η Izvestia.

Αύξηση ρεκόρ

Ο όγκος των συναλλαγών γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας από δύο δεκάδες δισεκατομμύρια ρούβλια το μήνα το 2021 εκτινάχθηκε φέτος σε 1-1,5 τρισ. Πλησίασε τον δείκτη του δολαρίου (περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια).

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: το γιουάν κερδίζει ολοένα και περισσότερο βάρος στο παγκόσμιο εμπόριο, και συγκεκριμένα, το μερίδιό του αυξάνεται ραγδαία στους αμοιβαίους διακανονισμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Στο πλαίσιο των περιορισμών των κυρώσεων, η Ρωσία βασίζεται στην Κίνα ως έναν από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους.

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των χωρών ανήλθε σε υψηλά ρεκόρ. Στο τέλος του 2022 έφτασε τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 29% σε σύγκριση με το 2021. Αυτή είναι η πιο σημαντική ανάπτυξη μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων της Κίνας.

Αντί για «τοξικά» νομίσματα

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την αυξημένη προσοχή στο κινεζικό νόμισμα.

- Τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές και αποταμιεύσεις -το δολάριο, το ευρώ, η λίρα- γίνονται «τοξικά» στις τράπεζες για ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες χρήστες. Περιορίζονται σε χρήση, μεταφορές, υψηλές προμήθειες για αυτούς, υπάρχουν κίνδυνοι μπλοκαρίσματος. Από αυτή την άποψη, το γιουάν είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε τέτοιους κινδύνους. 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας. Μας τιμάτε και βοηθάτε την ελεύθερη ενημέρωση

Στη νέα δομή του Εθνικού Ταμείου Πλούτου (NWF) το 2023, το μερίδιο του γιουάν διπλασιάστηκε στο 60%. Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει του νέου κανόνα προϋπολογισμού, αγοράζει και πουλά γιουάν από τις 13 Ιανουαρίου για να μειώσει την εξάρτηση του προϋπολογισμού από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, επισημαίνει ο Mark Goykhman, επικεφαλής οικονομολόγος στο κέντρο πληροφοριών και ανάλυσης TeleTrade.

Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Ναύαρχο ε.α. - Νομικό Αντώνη Παπαντωνίου

- Επιπλέον, τις αποταμιεύσεις, που μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται μετά το κλείσιμο του ελλείμματος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξοικονομήσει σε γιουάν. Φυσικά, αυτό θα επηρεάσει την αξία του ρουβλίου προς το καλύτερο, καθώς δεν θα είναι συνετό να παγώσει κανείς τις αποταμιεύσεις σε γιουάν ή να απαγορεύσει τη μετατροπή σε αυτά, - προσθέτει ο οικονομικός αναλυτής, έμπορος Artem Zvezdin.

Σε γενικές γραμμές, το 2022 έχει επιταχύνει απότομα τη μείωση της σημασίας του δολαρίου στους διεθνείς διακανονισμούς. Το γιουάν έχει γίνει το τέταρτο πιο δημοφιλές νόμισμα σε διεθνείς διακανονισμούς. Σύμφωνα με τη SWIFT, το μερίδιό του έχει φτάσει παγκόσμια στο 2,4%, ενώ το μερίδιο του δολαρίου είναι 41,4%, του ευρώ στο 36%, και της λίρας στερλίνας στο 7,1%. Και να σκεφτεί κανείς πως πριν λίγα χρόνια εν υπήρχε καν στις αγορές.

Όλο και περισσότερες χώρες αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα πληρωμών και στρέφονται σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας και της Κίνας. Και το μερίδιο του δολαρίου στα αποθεματικά των παγκόσμιων Κεντρικών Τραπεζών, σύμφωνα με το ΔΝΤ, μειώθηκε από 71% το 1999 σε 58,8% το 2022.

Επίπτωση στο ρούβλι

Έτσι, το γιουάν επηρεάζει ήδη σημαντικά τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου. Από τη μία πλευρά, η αύξηση του όγκου των συναλλαγών γιουάν και η αύξηση του μεριδίου του στους διακανονισμούς συμβάλλει στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος και στη βελτίωση των συνθηκών για επενδύσεις στη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα μειονέκτημα. Ως νόμισμα αναδυόμενης χώρας, το γιουάν είναι αρκετά ασταθές και υπόκειται σε τομεακούς κινδύνους.

- Επιπλέον, η Κίνα δεν είναι τόσο διαφοροποιημένη σε διάφορους τομείς της οικονομίας όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες . Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση πτώσης σε έναν από τους βασικούς κλάδους της Κίνας (για παράδειγμα, μεταποίηση, ακίνητα), αυτό σίγουρα θα επηρεάσει την αξία του γιουάν έναντι του ρουβλίου», σημειώνει ο Artem Zvezdin.

Εκπομπή με τον Αντώνη Πουλτουρτζίδη, Ματθαίο Ξένο, Κυριάκο Κυτούδη, Βασίλη Ξιαρχογιαννόπουλο, Σπύρο Σπυράκη, Γιώργο Ταχτσίδη 

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, καθώς όλο και περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν το γιουάν και ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Κίνας και Ρωσικής Ομοσπονδίας αυξάνεται, οι όγκοι συναλλαγών του ζεύγους γιουάν-ρούβλι θα υπερβαίνουν τους όγκους συναλλαγών σε δολάρια. Ο χρόνος αλλά και οι Αμερικανικοί χειρισμοί -κυρίως- θα δείξουν αν το Κινεζικό νόμισμα θα παίξει πιο καθοριστικό ρόλο στις διεθνείς συναλλαγές και αν θα καταστεί ασφαλές και αποδεκτό ώστε να ανέβει στην παγκόσμια κατάταξη. 


πηγή: News Economy Forum


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κίεβο Άχρηστα τα πολυδιαφημισμένα Τουρκικά Drones Bayraktar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Χώρα που Τρώει τα Παιδιά Της