Breaking News

Ελβετία Περίεργα Γυρίσματα για Εξαγωγές Όπλων


 Το Ελβετικό κοινοβούλιο λέει ότι είναι εντάξει να σταλούν όπλα Ελβετικής παραγωγής  στην Ουκρανία

Κοινοβουλευτική επιτροπή συνιστά να επιτραπεί η επανεξαγωγή ελβετικών όπλων σε άλλη χώρα, όπως η Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες – κάθε χώρα που αγοράζει ελβετικά όπλα δεν μπορεί να τα μεταπωλήσει ή να τα δωρίσει σε τρίτη χώρα, εκτός εάν το επιτρέψει η Βέρνη.

Η άδεια έχει ήδη αρνηθεί στην Γερμανία και την Ισπανία. 

Ωστόσο, η Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων λέει ότι η Ελβετία πρέπει να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Ελβετική κυβέρνηση δέχεται έντονη και συνεχώς αυξανόμενη διεθνή πίεση να αλλάξει τους κανονισμούς εξαγωγής ολικών συστημάτων.

Η επιτροπή λέει ότι το να επιτραπεί η επανεξαγωγή δεν θα παραβίαζε την ουδετερότητα, καθώς τα όπλα θα αποστέλλονταν από άλλη χώρα. 

Στο Reinach 4153 (BL) το νέο Ελληνικό Εστιατόριο ανοιχτά και Κυριακές 

Η πρόταση που θα επέτρεπε την επανεξαγωγή όπλων σε ζώνες συγκρούσεων υπό ορισμένες προϋποθέσεις εγκρίθηκε με 14 ψήφους  υπέρ και 11 κατά,  στις (24 Ιανουαρίου) στην επιτροπή για την πολιτική ασφαλείας του Ελβετικού Εθνικού Συμβουλίου - ένα από τα τμήματα του ελβετικού κοινοβουλίου.

Εκπομπή στο κανάλι μας ellines tv στο YouTube με τον Γιώργο Ταχτσίδη και τον Κυριάκο Κυτούδη Θέμα: Ποιοί και γιατί δεν θέλουν να ψηφίσουν οι Έλληνες του Εξωτερικού

Το κείμενο που εγκρίθηκε στην επιτροπή στις 24 Ιανουαρίου, αναφέρει πως επιτρέπεται στην ελβετική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις ρήτρες περί μη επανεξαγωγής σε συμφωνίες με τρίτες χώρες, εάν τα εν λόγω όπλα πρόκειται να αποσταλούν σε μια σύγκρουση που έχει καταδικαστεί ως παραβίαση διεθνών νόμο με πλειοψηφία δύο τρίτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην περίπτωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ήδη αποφασίσει ανάλογα.

Στην τρέχουσα μορφή του, ο νόμος για το πολεμικό υλικό της Ελβετίας ορίζει ότι οι χώρες που αγοράζουν όπλα ή πυρομαχικά από την  Ελβετία πρέπει να υπογράψουν δήλωση μη επανεξαγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται ελβετική έγκριση εάν θέλουν να παραδώσουν στην Ουκρανία.

Μόλις πρόσφατα ο νόμος ενισχύθηκε, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για την ελβετική κυβέρνηση να επιτρέψει την επανεξαγωγή όπλων σε περιοχές στρατιωτικών συγκρούσεων. Όμως αυτό φαίνεται να αλλάζει απο τώρα και πέρα.

Η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Ισπανίας, για το μπλοκάρισμα των αποστολών ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Παύλος Αλτίνης Δικηγόρος πρ.Νομάρχης Φλώρινας στην εκπομπή μας

Η Γερμανία θέλει να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυρομαχικά για τα αντιαεροπορικά άρματα Gepard, η Δανία θέλει να παραδώσει ελβετικά άρματα μάχης Piranha και η Ισπανία θέλει να κάνει το ίδιο με ελβετικά αντιαεροπορικά πυροβόλα καθώς και με υψηλής τεχνολογίας βλήματα  αρμάτων και βαρέων όπλων. Επίσης ενδιαφέρονται για την Ελβετική τεχνολογία σε συστήματα διεύθυνσης και ελέγχου πυρός  όπως  πυραύλων και αντιεροπορικών.

Ωστόσο, η Βέρνη μέχρι στιγμής έχει απορρίψει αυτές τις ααιτήσεις με το επιχείρημα ότι θα παραβιάσουν την ουδέτερη στάση της χώρας.

Η μετατόπιση των αποφάσεων στην επιτροπή για την πολιτική ασφαλείας κατέστη δυνατή αφού οι Σοσιαλδημοκράτες δεν εξέφρασαν την αντίθεσή τους εντός του σώματος.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η απόφαση δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την ουδετερότητα, επειδή η Ελβετία δεν θα επέτρεπε ρητά την αποστολή όπλων σε ζώνες συγκρούσεων, αλλά θα στόχευε απλώς τις ρήτρες μη επανεξαγωγής στα συμβόλαια αγοράς.

Ωστόσο, αυτή η ερμηνεία είναι αμφιλεγόμενη. Για παράδειγμα, ο πρώην πρεσβευτής της Ελβετίας στη Γερμανία Τόμας Μπόρερ είπε ότι η πρόταση θα παραβίαζε πράγματι τη νομοθεσία περί ουδετερότητας.

Δημήτρης Καζάκης Πρόεδρος ΕΠΑΜ στο κανάλι μας σε μια συζήτηση για όλους και για όλα 

Η επιτροπή, εν τω μεταξύ, εξήγησε την απόφασή της για  λόγους ασφαλείας.

«Η πλειοψηφία της επιτροπής πιστεύει ότι η Ελβετία πρέπει να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία», ανέφερε η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής στη δήλωσή τους.

Η κίνησή τους αφορά ρητά τον πόλεμο στην Ουκρανία, περιορίζοντας την ισχύ της μέχρι το τέλος του 2025.

Για να τεθεί σε ισχύ η αλλαγή, ωστόσο, και τα δύο σώματα του ελβετικού κοινοβουλίου δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.

Επιπλέον, ανάλογα με τη νομοθετική μορφή της αλλαγής των κανόνων, η κίνηση θα μπορούσε να υπόκειται ακόμη και σε δημοψήφισμα εάν βρεθούν αρκετές υπογραφές για να αντιταχθούν.

Πηγή> Helvetic news


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δολάριο Ρούβλι ή Κινέζικο Γουάν μια Παράμετρος που δεν βλέπουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πείραμα Universe 25 Τι Συνέβη και τα Συμπεράσματα