Breaking News

Πείραμα Universe 25 Τι Συνέβη και τα Συμπεράσματα

 


Πείραμα The Universe 25

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Αμερικανός ηθολόγος John B. Calhoun δημιούργησε μια φαινομενικά τέλεια ουτοπία για ποντίκια. Δημιούργησε ένα χώρο που τον ονόμασε ''Το περίβλημα του Calhoun''  χωρίς αρπακτικά, απαλλαγμένο από ασθένειες ήταν στρωμένο με απεριόριστη τροφή και ακόμη και ένα ανώτερο επίπεδο με μινιατούρες διαμερισμάτων για ποντίκια. Ουσιαστικά, τα ποντίκια θα απολάμβαναν όλες τις σύγχρονες ανέσεις που είχαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή. 

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ
ΣΤΙΣ 29 ΜΑΪΟΥ 2022 ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Αλλά η κοινωνία των τρωκτικών, που ονομάστηκε Σύμπαν 25 , θα αποδεικνυόταν γρήγορα ότι ήταν μακριά από τον παράδεισο.

Το πείραμα

Για να ξεκινήσει το πείραμα, ο Calhoun εισήγαγε τέσσερα ζεύγη υγιών ποντικών στο περίβλημα. Τις πρώτες 104 ημέρες, τα ποντίκια εξερεύνησαν το νέο τους περιβάλλον, σημάδεψαν την επικράτειά τους και άρχισαν να φωλιάζουν. Στη συνέχεια, ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται, διπλασιαζόμενος κάθε 55 ημέρες.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και όταν ο πληθυσμός ήταν πολύ κάτω από το 1/4 της χωρητικότητας του περιβλήματος, τα περισσότερα από τα ποντίκια εξακολουθούσαν να συνωστίζονται σε επιλεγμένες περιοχές. Το φαγητό, για παράδειγμα, ήταν μια κοινή δραστηριότητα, έτσι ώστε τα ποντίκια να ομαδοποιούνται κατά τη διάρκεια των χρόνων σίτισης, παρόλο που υπήρχε αρκετός χώρος για να φάνε μόνα τους.

Την 315η ημέρα, ο πληθυσμός έφτασε τα 620 ποντίκια. Η συμπεριφορά συνωστισμού αποθάρρυνε το ζευγάρωμα, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων. Το Σύμπαν 25 θα άρχιζε τώρα την αργή αλλά σταθερή πτώση του.

Μια περίεργη κοινωνία ανάμεσα στα ποντίκια διαμορφώθηκε γρήγορα. Στον αρσενικό πληθυσμό, τα πιο κυρίαρχα ποντίκια χαρακτηρίζονταν από την εξαιρετικά επιθετική τους συμπεριφορά. Τα λεγόμενα «άλφα ποντίκια» συχνά συμμετείχαν σε άγρια ​​βίαια λουτρά αίματος, προχωρώντας σε επιθέσεις, βιασμούς, ακόμη και ασκώντας κανιβαλισμό εις βάρος των συνομηλίκων τους. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα βίαια ξεσπάσματα συνήθως δεν είχαν ξεκάθαρη πρόκληση ή κίνητρο.

Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος βρίσκονταν τα λιγότερο κοινωνικά ικανά ποντίκια που είχαν αποκλειστεί εντελώς από το ζευγάρωμα. Πέρασαν τον χρόνο τους μετακινούμενοι μεταξύ μεγαλύτερων ομάδων ποντικών, τρώγοντας και κοιμόντουσαν μόνοι τους. Περιστασιακά, αυτά τα ποντίκια πολεμούσαν επίσης μεταξύ τους.

Όλα τα ποντίκια που έπεφταν ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες ήταν μάλλον δειλά και συχνά γίνονταν θύματα της βίας που ασκούσαν οι πιο εχθρικοί ισχυροί αρσενικοί ποντικοί.

Καθώς οι κοινωνικοί ρόλοι κατέρρευσαν, τα θηλυκά πήραν από μόνα τους πιο επιθετικές συμπεριφορές. Το να φροντίζουν τις φωλιές τους στη μέση μιας τόσο χαοτικής περιοχής δεν ήταν εύκολη υπόθεση, έτσι πολλές μητέρες μερικές φορές ενεργούσαν βίαια προς τους δικούς τους απογόνους. Άλλοι θα αποσυρθούν εντελώς από τις μητρικές τους ευθύνες, αγνοώντας τις γέννες τους και εγκαταλείποντας εντελώς τις πρακτικές ζευγαρώματος.

Η Ημέρα 560 σηματοδότησε την αρχή του τέλους, που μερικές φορές αναφέρεται ως «φάση του θανάτου». Η άνοδος του ποσοστού θνησιμότητας κυμάνθηκε γύρω στο 100%, ανακόπτοντας εντελώς την αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, οι νέες γενιές που επιβίωσαν είχαν μεγαλώσει στο ταραχώδες περιβάλλον που ήταν το Σύμπαν 25 . Αυτά τα ποντίκια δεν είχαν καμία αντίληψη για τις «κανονικές» ζωές που έζησαν τα ποντίκια πέρα ​​από τους τοίχους του περιβόλου Καλχούν.

Μελέτες… έχουν αποκαλύψει σταθερά ότι η απουσία κοινωνικού ερεθίσματος και μητρικής φροντίδας οδηγεί σε υψηλό ποσοστό σωματικής και συναισθηματικής καθυστέρησης και θνησιμότητας.

Στο πλαίσιο του Σύμπαντος 25 , η απομόνωση άνοιξε το δρόμο για μια νέα κατηγορία ποντικών που ο Calhoun αποκάλεσε τα «όμορφα». Αυτά τα ποντίκια διαχωρίστηκαν από τα άλλα, αιμοδιψή ποντίκια και τη βία που μάστιζε τον υπόλοιπο περίβολο. Οι ποντικοί που εμφανίζονταν ατάραχοι για ότι συνέβαινε μέσα στον περίβολο, ήταν η έμπνευση για το όνομά τους. Επιπλέον, όντας διαχωρισμένοι από τα υπόλοιπα ποντίκια του Σύμπαντος 25 , οι ''όμορφοι'' και οι ''όμορφες'' δεν έκαναν καμία συνεισφορά στην κοινωνία. Τα ποντίκια γενικά δεν έδωσαν καμία βοήθεια στο ζευγάρωμα, τη μητρότητα, τη σήμανση της περιοχής κ.λπ. Αντίθετα, περνούσαν όλο τον χρόνο τους τρώγοντας, στο νερό, την προσωπική καθαριότητα και περιποίηση και τον ύπνο.

Τελικά, τα όμορφα ξεπέρασαν σε αριθμό τα πιο επιθετικά ποντίκια. Ωστόσο, αντί να ζευγαρώνουν ή να δημιουργούν νέους ρόλους στην κοινωνία του Σύμπαντος 25 , οι ''όμορφες'' συνέχισαν να υπάρχουν αποκλειστικά για τη φυσική τους ικανοποίηση. Με όλα όσα τους παρέχονται στο περίβλημα, το παράδοξο των ''όμορφων'' αποκαλύπτει τα αυτοκαταστροφικά μοτίβα που αναδύονται όταν τα όντα ζουν μια ζωή χωρίς σκοπό.

Σύντομα, λόγω της συλλογικής αδιαφορίας για το ζευγάρωμα ή την οικοδόμηση μιας βιώσιμης κοινωνίας, ο πληθυσμός των ποντικών άρχισε να πεθαίνει μέχρι που δεν έμειναν καθόλου ποντίκια.

Συνέπειες  για την Ανθρωπότητα

Το πείραμα Universe 25 προσφέρει μια εικόνα για τον θάνατο της ανθρωπότητας. Οι ''όμορφες'' ειδικότερα μας δείχνουν ότι τα άτομα δεν θα αναλάβουν παραγωγικό ρόλο στην κοινωνία εάν δεν έχουν σωστές σχέσεις ή πρότυπα στο περιβάλλον που μεγαλώνουν. Επιπλέον, εάν δεν υπάρχει καμία σύγκρουση, κανένας κίνδυνος ή καμία «εργασία ” για να γίνει σε μια κοινωνία, οι κάτοικοί της, όπως και οι ''όμορφοι'', θα χάσουν τελικά τον σκοπό της ζωής τους.

Ωστόσο, το Σύμπαν 25 δεν είναι τέλειος παραλληλισμός με την ανθρωπότητα. Ως πιο εξελιγμένο είδος, έχουμε πρόσβαση στην επιστήμη, την τεχνολογία και την ιατρική που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε μια τέτοια δυστοπία. Η ύπαρξη περισσότερων διεξόδων για δημιουργικότητα και ανάλυση επιτρέπει επίσης στους ανθρώπους να βρουν νόημα στη ζωή πέρα ​​από το φαγητό ή τον ύπνο.

Το πιο σημαντικό, το Universe 25 ήταν ένα κατασκευασμένο περιβάλλον. Με τα τρέχοντα τεχνολογικά μας πρότυπα, δεν έχουμε βιώσιμο τρόπο να αναπαράγουμε τις συνθήκες του Σύμπαντος 25 . Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση του τερματισμού των ασθενειών, της πείνας, ακόμη και των φυσικών καταστροφών.

Στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία προχωρά, οι συνθήκες του Σύμπαντος 25 μπορεί να γίνουν πιο εφικτές. Τότε, θα δούμε πραγματικά πόσο διαφορετικά είναι τα μυαλά των ποντικών και των ανθρώπων.


Πηγή: science notes


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πυρκαγιές στην Ελλάδα 2022 Θα Καούμε Ξανά Φέτος το Καλοκαίρι?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ευλογιά Των Πιθήκων Συναγερμός στην Ευρώπη


            Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό. 
                                    Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα(6 ώρα Ελλάδας) 
                                 Σημερινό Θέμα: Δημόσιο Χρέος και Πως Λύνεται το Πρόβλημα