Breaking News

Πυρκαγιές στην Ελλάδα 2022 Θα Καούμε Ξανά Φέτος το Καλοκαίρι?


Δεν ξέρω αν και σήμερα τα παιδιά κάνουν τα ίδια που κάναμε εμείς όταν είμασταν κάποτε πιτσιρικάδες το καλοκαίρι. Όταν ήμασταν μικροί λοιπόν κάθε καλοκαίρι μετρούσαμε τα παγωτά που τρώγαμε και τα μπάνια που κάναμε στη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα καλοκαίρια μικροί και μεγάλοι μετράμε πυρκαγιές  μαζί με την Πυροσβεστική μας Υπηρεσία φυσικά. Το απίστευτο καθημερινό μας ρεκόρ έφτασε στις 80 εστίες φωτιάς καθημερινά ενώ ο μέσος όρος ημερησίως είναι γύρω στις 30. Αντιλαμβάνεται κάποιος ''αρμόδιος'' τους αριθμούς? Αντιλαμβάνεται το Ελληνικό Κράτος -υπάρχει?- το κόστος όλων αυτών? Μας βολεύει να κρυβόμαστε πίσω απο την ''κλιματική αλλαγή'' και να της ρίχνουμε όλες τις ευθύνες αποποιούμενοι τις δικές μας? Έχουν κάποια Λύση?

Αυτά και αρκετά άλλα είναι τα ερωτήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν καθώς και το γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν απαντηθεί αλλά και ούτε αποτελεσματικά έχουν αντιμετωπιστεί.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ  ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 
ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΪΟΥ 2022
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Άλλη μια πρωτιά της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένταση πυρκαγιών ( 19.000 καμένα στρέμματα μέσος όρος ανά μεγάλη πυρκαγιά ) Ενώ είμαστε μακράν πρώτοι και κάθε χρόνο καταρρίπτουμε τα περσινά δικά μας ρεκόρ σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Από μέσο όρο 4.0 που είχαμε κάποτε στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές φτάσαμε στόο29.8, σχεδόν 30 !!!!

Τι γίνεται ρε παιδιά γιατί καιγόμαστε? 

Επειδή μάλλον δεν μπορούμε να βάλουμε λίγο κάτω το ''εγώ'' μας  ή το ''δεν  φταίμε εμείς φταίνε οι άλλοι''  ή το ''δεν είμασταν εμείς οι αρμόδιοι, αρμόδιοι είναι οι ..'' και άλλα πολλά Νεοελληνικά χαρακτηριστικά μας που κυρίως εκφράζονται μέσα από Υπουργικά Γραφεία και λοιπές ακριβοθώρητες θέσεις, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε εμείς οι πολίτες να φωνάζουμε και να αντιδρούμε στην έλλειψη ελέγχου αλλά και ατιμωρησίας των όποιων εμπρηστών από αμέλεια, από δόλο και ότι άλλο μπορεί να προστεθεί μήπως και μετριάσουμε την όλη αυτή φρικτή καλοκαιρινή πραγματικότητα. 

θα ήθελα πολύ να ξέρω -κι όλοι οι Έλληνες πιστεύω- σε τι κατάσταση είμαστε φέτος το 2022 σε επίπεδο πυροπροστασίας μιας και η φετινή αντιπυρική περίοδος φαίνεται να έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα του Μαΐου. Θεωρητικά έπρεπε να είμαστε έτοιμοι.....

Η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του καλοκαιριού που αφορούσε οχήματα, εγκαταστάσεις, κ.λ.π.  και σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να δώσει  τα περισσότερα χρήματα όλων των εποχών για να μειωθεί ο αριθμός των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Μακάρι να είναι αλήθεια. Επίσης μακάρι να μπορέσουν όλες οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αντιπυρική προστασία της χώρας να συνεννοούνται επαρκώς για να προλαμβάνονται οι εστίες φωτιάς πριν εξελιχθούν. Και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν είναι λίγες.....ούτε και κατάλληλα εξοπλισμένες. Άρα  και εκεί έχουμε άλλο μεγάλο πρόβλημα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το ποσό που διατέθηκε για πυρόσβεση το 2021 ήταν περίπου στα 600 εκατομμύρια ευρώ. 

Παρόλα αυτά ουσιαστικά δεν επιτεύχθηκε τίποτα που θα ανέτρεπε την κατάσταση μιας και οι καμένες εκτάσεις πάλι έσπασαν το περσινό ρεκόρ. Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί η Πατρίδα μας προτιμά να επενδύει στην καταστολή των πυρκαγιών και όχι στην πρόληψη τους? Αρμόδιοι κύκλοι σχετικά με την πυροπροστασία αναφέρουν πως η Ελλάδα προτιμά να επενδύει στην καταστολή 80% και στην πρόληψη 20% για αυτό και τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και αν δεν ήταν η αυτοθυσία και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες  Πυροσβεστών, των υπηρεσιών πυροπροστασίας και των ιδιωτών ίσως να μην υπήρχαν δάση πλέον στην Ελλάδα. (και ξένες χώρες έχουν βοηθήσει πολύ την Ελλάδα) 

Να τονίσω εδώ ότι στα 600 εκατομμύρια ευρώ που πήραμε από την Ε.Ε. δεν περιλαμβάνονται οι ζημιές των καταστροφών ή άλλα έξοδα τα οποία απλά δεν γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί δεν τα γνωρίζει? Επειδή δεν γίνονται αναφορές-μελέτες ή εκθέσεις για το θέμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία !!!! Η Πυροσβεστική απαντάει πως δεν της ζήτησε κανείς τέτοιες αναφορές ή εκθέσεις !!!  

Και ούτε φέτος θα γίνουν γιατί απλά πάλι δεν το ζήτησε κανείς. Έτσι λοιπόν δεν πληρώνει κανένας και τίποτα. Η Ε.Ε. μας δίνει τα χρήματα ναι,  τα οποία πηγαίνουν -όσα πηγαίνουν- για αγορά  οχημάτων κλπ και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων δομών και λοιπού εξοπλισμού.....

Και τώρα? Τι κάνουμε?

Αν θυμάστε πέρυσι ήρθαν και μας βοήθησαν Ρουμάνοι Πυροσβέστες. Εντύπωση προκάλεσε τότε αλλά και σήμερα η απάντηση ενός Έλληνα εποχικού Πυροσβέστη στην ερώτηση : ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ?

Είπε λοιπόν πως οι ξένοι συνάδελφοί του είχαν ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΜΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ,  ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ. 


Συνεχίζοντας ο εποχικός  πυροσβέστης ανέφερε πως βρίσκεται από το 2019 στην Υπηρεσία. Του έχει δοθεί μόνο μία και μοναδική στολή, αρβύλες που έσπασε το πέλμα τους από την πρώτη φωτιά, κανένα μέσο αυτοπροστασίας και ουσιαστικά αισθάνεται ''γυμνός'' έναντι της φωτιάς. Ανέφερε επίσης ότι πληρώνεται με 700 ευρώ τον μήνα και αγοράζει με δικά του χρήματα όταν χρειάζεται στολές, κράνη, γάντια, αναπνευστικές συσκευές, μπότες. Δήλωσε πως παρόλα αυτά είναι υπερήφανος που βοηθάει στην μάχη κατά των πυρκαγιών ενώ ανέφερε πως το Υπουργείο δεν έχει τους  κατάλληλους ανθρώπους για να διοικήσουν σωστά τις τόσο καίριες αυτές υπηρεσίες.

Τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι αναγνώστες.....


Κείμενο: ellinesradio.gr  Κώστας Κανάκας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ  Ευλογιά Των Πιθήκων Συναγερμός στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ   Ελβετία Πόσο Φιλόξενη Είναι για τους Πρόσφυγες?



Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό

                            Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)