Breaking News

Θα γίνει Τζαμί Αγία Σοφία?


tha-ginei-tzami-agia-sofia
Yeni Safak: Το 73% των Τούρκων θέλει η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί
Yπέρ της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί τάσσεται το 73,3% των Τούρκων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.
Μόνο το 22,4% των ερωτηθέντων απάντησε «Οχι», ενώ το 4,3% δεν εξέφρασε άποψη.
Η έρευνα της εταιρείας «Αρέντα», πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 2-5 Ιουνίου 2020, αμέσως μετά την 567η επέτειο της Άλωσης της Πόλης και την ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, και έλαβαν μέρος 2.414 άτομα.
Το 68,2% των ερωτηθέντων αντέδρασε θετικά στην ανάγνωση του κορανίου στην Αγιά Σοφιά και δήλωσε πως θα ήθελε να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια την ίδια ημέρα.
Μιλώντας σήμερα σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Αγία Σοφιά δεν αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα, καθώς συνιστά «εσωτερική υπόθεση» και «ζήτημα εσωτερικής κυριαρχίας».
Ερωτηθείς για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρέπεμψε στην απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουλίου.
«Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».