Breaking News

Ρωσία και Αλλαγή Τακτικής στον Πόλεμο με την Ουκρανία


 Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδείξει τα φρικτά αποτελέσματα ορισμένων από τις τελευταίες εξελίξεις της στρατιωτικής τεχνολογίας στον κόσμο. Εν καιρώ  πολέμου σε πραγματικές συνθήκες , από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, drones,  έως  προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου — αλλά, σύμφωνα με αναφορές από Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος στην Ουκρανία, οι νάρκες ξηράς και οι παγίδες με εκρηκτικά προκαλούν περισσότερη ζημιά από ότι περίμενε κανείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες , πυκνά ναρκοπέδια αναγκάζουν τα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τα πανάκριβα και υπερσύγχρονα τεθωρακισμένα τους και να αναλάβουν μια επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή τους εργασία. Στην αποναρκοθέτηση περιοχών αλλά και των παγιδευμένων με εκρηκτικά περιοχών έως και 10 μιλίων σε πλάτος...

«Δεν μπορούμε  πλέον να κάνουμε τίποτα μόνο με ένα τανκ επειδή έχει θωράκιση, γιατί το ναρκοπέδιο είναι πολύ βαθύ και αργά ή γρήγορα, το θωρακισμένο όχημα ή το άρμα μάχης θα σταματήσει και μετά θα καταστραφεί, από Ρωσικά συγκεντρωμένα πυρά», είπε ο Γενικός Διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Valery Zaluzhny στην εφημερίδα Washington Post .

Αντίθετα, οι στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με την αποναρκοθέτηση χρησιμοποιούν μακριούς ειδικούς ανιχνευτές και ανιχνευτές μετάλλων για να ελέγξουν επίμονα  τη γη κατά μήκος των παγιδευμένων πεδίων, εντοπίζοντας νάρκες και καθαρίζοντας ένα στενό μονοπάτι για να ακολουθήσει το Πεζικό. Αλλά η δουλειά, αν και απλή στην ιδέα, κάθε άλλο παρά απλή είναι στην πράξη. Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση μιας και τέτοιου είδους νάρκες αλλά και αυτοσχέδιες παγιδεύσεις απο την πλευρά του Ρωσικού Στρατού δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσημες μιας και πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται ούτε και επισημαίνονται απο τα εργαλεία που διαθέτουμε ανέφερε ο Ουκρανός στρατηγός.

Τα Ουκρανικά στρατεύματα μπορούν να εντοπίσουν παγίδες κατά Πεζικού, ψάχνοντας για κοντινά νεκρά ζώα που έχουν πέσει σε παγίδες με εκρηκτικά ή νάρκες. Ταυτόχρονα, αντί για ανιχνευτές μετάλλων χρησιμοποιούνται ράβδοι από υαλοβάμβακα για την εύρεση ναρκών με ηλεκτρική σκανδάλη, ανέφερε προηγουμένως Αμερικανική εφημερίδα. Σε περιπτώσεις όπου μια νάρκη δεν μπορεί να αφαιρεθεί, οι ειδικοί θα ακολουθήσουν άτυπες προσεγγίσεις για την έκρηξη, όπως η χρήση σχοινιού και αγκίστρου για να την παγιδέψουν με καλώδια από απόσταση. 

Οι νάρκες που αφήνουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία θάβονται συχνά με αντιχειριστικά μηχανήματα που προκαλούν την έκρηξη των εσωτερικών εκρηκτικών όταν αγγίζονται, ανέφεραν οι New York Times . Ο Ουκρανός ταγματάρχης Maksym Prysyazhnyuk, ειδικός στην αποναρκοθέτηση, αποκάλυψε στην εφημερίδα,  μια κοινή παγίδα «παγίδα για ηλίθιους»  την ονόμασαν οι Ουκρανοί, η οποία εντοπίζεται από τις ομάδες των ειδικών. Δηλαδή, βρίσκουν νάρκες κατά προσωπικού θαμμένες ακριβώς κάτω  από γεμάτες βαλίτσες ταξιδιού, με στόχο τους στρατιώτες που μπορεί να προσπαθήσουν να σηκώσουν ή να ψάξουν τις βαλίτσες.

Οι στρατιώτες παλεύουν επίσης με τις λεγόμενες νάρκες άλματος, οι οποίες εκτοξεύουν θραύσματα αφού τις  πατήσουν, σκοτώνοντας τους κοντινούς στρατιώτες.  Τα θραύσματα από πλαστικό και μέταλλο είναι φονικά όπως και τα μεταλλικά. Πράσινα, πλαστικά δοχεία «φύλλων», που ονομάζονται επίσης και δοχεία πεταλούδων ή πετάλων, γεμίζουν θραύσματα την περιοχή εξολοθρεύοντας κυριολεκτικά ότι βρίσκεται γύρω τους. Τα τραύματα που προκαλούνται από τέτοιου είδους νάρκες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν πού είναι ενσωματωμένα πλαστικά θραύσματα στο σώμα χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους όπως οι ακτίνες Χ.

«Για να καθαρίσετε τις νάρκες, θα πρέπει να έχετε πολλή υπομονή και μεγάλη ψυχραιμία», είπε ο Prysyazhnyuk στους Times. «Είναι τόσο λεπτή δουλειά, σαν χειρούργος, αλλά την ίδια στιγμή, εκρήξεις γίνονται παντού γύρω σου». 

Ένας γιατρός του Ουκρανικού Στρατού είπε στους Times ότι τα τραύματα που προκαλούνται από νάρκες είναι πιο συνηθισμένα μεταξύ των στρατιωτών που περιθάλπει παρά εκείνα που προκαλούνται από το πυροβολικό.

Ο στρατηγός Mark Kimmitt, ένας απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την απόπειρα διάρρηξης της άμυνας της Ρωσίας σαν να προσπαθεί να περάσει μέσα από "20 χιλιόμετρα κόλασης", ανέφερε χτες το Αμερικανικό δίκτυο CNBS, καθώς οι στρατιώτες αναγκάζονται να συρθούν κυριολεκτικά  σε σειρές χαρακωμάτων, αντιαρματικές παγίδες, ναρκοπέδια, κάθε λογής παγίδες που επινόησαν οι Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις καθώς και συρματοπλέγματα τα οποία πολλές φορές και αυτά είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα κάποιων Αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που ζήτησαν επίσημο σχολιασμό, για τα θέματα αυτά,

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν είναι τα μόνα που αναπτύσσουν νάρκες κατά προσωπικού καθώς συνεχίζουν την εισβολή τους στην Ουκρανία. Οι Times που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, καθώς και  Οργάνωση  Human Rights Watch προέτρεψε τους Ουκρανούς αξιωματούχους να ερευνήσουν αναφορές για χρήση ναρκών τύπου πεταλούδας εναντίον Ρώσων στρατιωτών. Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησαν θεωρητικά οι Ουκρανοί για αυτό και οι Ρώσοι απάντησαν με την χρήση χιλιάδων ναρκών στα Ουκρανικά εδάφη. Παρόλα αυτά καμία πλευρά δεν σχολιάζει τέτοιου είδους θέματα.

Κείμενο ellinesradio.gr

Πληροφορίες από πηγές :  Times, Ass press, NYT


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γάτος Αγκύρας και χαζοχαρούμενα ποντικάκια Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελβετία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Μη Vegan Διατροφή σε Κρατούμενο