Breaking News

Metaverse Τι είναι Τελικά το Ψηφιακό μας Μέλλον

 


Αν το internet είναι κάτι που κοιτάμε σε μια οθόνη, το metaverse είναι μία εκδοχή του internet στην οποία βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν. Και δεν είναι ένα. Μπορούν να υπάρχουν χιλιάδες ή εκατομμύρια διαφορετικοί κόσμοι του metaverse. Η ιδέα είναι πως μπορούμε να κινούμαστε μέσα στο metaverse ως ένα avatar, μία ψηφιακή εκδοχή του εαυτού μας -στην οποία δίνουμε χαρακτηριστικά της αρεσκείας μας- την οποία ελέγχουμε καθώς εξερευνούμε το metaverse.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος λοιπόν στο metaverse; Ό,τι ακριβώς μπορεί να κάνει στο internet, απλά με μία πιο εμβυθιστική εμπειρία. Μπορεί να συνεργαστεί με συναδέλφους του κατά τη διάρκεια της εργασίας, μπορεί να ταξιδέψει σε εξωτικούς προορισμούς, μπορεί να παίξει παιχνίδια, να βγει με τους φίλους του σε ένα εικονικό μπαρ, οι δραστηριότητες δεν έχουν όρια.


Υπάρχουν ήδη εταιρίες που πουλούν avatars προσαρμοσμένα στο χρήστη, τα οποία μπορεί να αγοράσει για να εξερευνήσει με αυτά οποιοδήποτε metaverse. Η οικονομία του metaverse είναι ήδη μία υπαρκτή έννοια και δεν αναφερόμαστε μόνο στην αγοραπωλησία ψηφιακών αγαθών αλλά και στις υπηρεσίες. Σε ένα εμβυθιστικό περιβάλλον όπως είναι αυτό του metaverse, προκύπτουν ανάγκες για το avatar, ίσως κάποιος στυλίστας για την εμφάνισή του, ένας διακοσμητής για το σπίτι που αγοράστηκε στο metaverse. Ήδη εταιρίες πωλούν branded ρούχα για avatars, ενώ οικόπεδα και σπίτια αγοράζονται έναντι εκατομμυρίων δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων.

Η Microsoft αναπτύσσει ένα εργασιακό περιβάλλον στο metaverse, μία έκδοση του Teams που ονομάζεται Mesh, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με μία πληθώρα διαφορετικών συσκευών, φέρνοντας τη συνεργατικότητα σε άλλα επίπεδα. Συνάδελφοι μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο ψηφιακό χώρο, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα είναι στο σπίτι τους. Μέσω των ψηφιακών εργαλείων που θα έχουν στη διάθεσή τους θα μπορούν να ολοκληρώσουν μία εργασία, βλέποντας ο καθένας ακριβώς τα ίδια πράγματα σε πραγματικό χρόνο.

Το επόμενο βήμα είναι η έλευση αίσθησης στο metaverse. Εταιρίες αναπτύσσουν αξεσουάρ με τα οποία θα μπορείτε να νιώθετε τον ψηφιακό κόσμο γύρω σας. Η Meta για παράδειγμα αναπτύσσει ένα γάντι το οποίο θα επιτρέπει στο χρήστη να νιώθει το αντικείμενο που κρατάει το avatar του. Αισθητήρες μετρούν τις κινήσεις του χρήστη και αέρας κάτω από την επιφάνεια του γαντιού φουσκώνει το ύφασμα για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του αγγίγματος.

Σε κάθε περίπτωση το metaverse είναι εδώ. Δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού οι τεράστιες επενδύσεις που κάνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποδεικνύουν πως δεν είναι κάτι εφήμερο και πως θα είναι πραγματικό το μέλλον του internet. Είστε έτοιμοι για αυτό το μέλλον;

Metaverse: Φέρνει ριζικές αλλαγές και νέες προκλήσεις στον τομέα της εργασίας

Παρ’ όλο που το Metaverse, οι ειδικοί βλέπουν σημαντικά οφέλη που θα ωθήσουν τις εταιρείες στο να επενδύσουν σε αυτό τα επόμενα χρόνια

«Οραματίζομαι ένα μέλλον που οι πελάτες μου θα μπορούν να φορέσουν ένα ζευγάρι γυαλιά και να αισθάνονται σαν να είναι μαζί μου σε ένα στούντιο», αναφέρει ο κ. Λόνγκγουντ, ο οποίος ζει στο Χιούστον. «[Εκεί,] θα μπορούμε να κάνουμε αληθινές συζητήσεις χωρίς να πρέπει να περιμένει ο καθένας τη σειρά του για να μιλήσει, όπως με το Zoom».

 Σύντομα, όλα αυτά θα πάψουν να αποτελούν επιστημονική φαντασία. Οι οραματιστές της τεχνολογίας προβλέπουν σενάρια όπως και αυτό που περιγράφει ο κ. Λόνγκγουντ, στον υπό ανάπτυξη ψηφιακό κόσμο, τον οποίο αποκαλούν «Μετά – σύμπαν» (Metaverse).

Κάθε φορά που θα πρέπει να συναντηθούμε με συναδέλφους ή πελάτες, θα συνδεόμαστε σε εικονικούς χώρους, οι οποίοι θα είναι τόσο ρεαλιστικοί που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε πράγματι εκεί. Θα βλέπουμε ο ένας τον άλλον σε μορφή avatar, τα οποία – εάν το θελήσουμε – θα είναι σχεδόν ίδια με εμάς. Και φορώντας ειδικά γάντια, θα μπορούμε να αγγίζουμε και να μεταχειριζόμαστε εικονικές εκδοχές πραγμάτων, όπως μηχανήματα ή υφάσματα.

Οι εταιρείες που υιοθετούν την τηλεργασία θα συνεχίσουν να διεξάγουν σε ορισμένες περιπτώσεις, συσκέψεις με φυσική παρουσία. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί αναμένουν ότι το νέο εικονικό περιβάλλον πρόκειται να αλλάξει εκ θεμελίων τον τρόπο που εργάζονται πολλοί άνθρωποι, ενώ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, κάποιες από τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα.

Παρ’ όλο που το Metaverse βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ο απαραίτητος εξοπλισμός πιθανόν να είναι ακριβός και άβολος στη χρήση, οι ειδικοί βλέπουν σημαντικά οφέλη που θα ωθήσουν τις εταιρείες στο να επενδύσουν σε αυτό τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, το Metaverse αναμένεται να φέρει και νέες προκλήσεις, όπως μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας καθώς και αύξηση του ρυθμού αντικατάστασης υπαλλήλων, αφού η τοποθεσία θα θεωρείται λιγότερο σημαντική. Επιπλέον, οι εργοδότες θα μπορούν να παρακολουθούν στενότερα όσα κάνουν οι εργαζόμενοι, προκαλώντας προβληματισμό σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα. Τα εικονικά γραφεία θα δημιουργήσουν επίσης την ανάγκη για νέους κανόνες – όπως για παράδειγμα, την ύπαρξη ενδυματολογικού κώδικα για τα avatar.

Οι εργαζόμενοι δεν αναμένεται να περνούν όλη την μέρα τους, φορώντας άβολα ακουστικά για τις εικονικές συσκέψεις. Αντ’ αυτού, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αλληλεπιδράσεις στον εικονικό κόσμο θα γίνονται όταν θα είναι περισσότερο αναγκαίο – είτε μερικώς είτε με πλήρη πρόσβαση στο ψηφιακό περιβάλλον. Ο εξοπλισμός θα γίνει ελαφρύτερος, φθηνότερος και πιο προηγμένος.


Πηγή: Wall Street Journal


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Αρχαιολογική Ανακάλυψη δείχνει πολύ Νωρίτερα την παρουσία Ελλήνων σε Ιταλία και Κορσική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γερμανία Ψάχνει 400.000 Μετανάστες


Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ 06 02 2022
με τον Αντώνη Παπαντωνίου