Breaking News

Ελβετία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Μη Vegan Διατροφή σε Κρατούμενο


Κρατούμενος κατήγγειλε και θέλει να μηνύσει την Ελβετία - δεν του παρέχουν σωστά vegan γεύματα και για αυτό τον λόγο έπαθε δυσκοιλιότητα.

Η Ελβετία καταγγέλθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο λόγος: Ένας Ελβετός κρατούμενος παραπονέθηκε ότι δεν του δόθηκε σωστή vegan διατροφή στη φυλακή.

Ένας κρατούμενος σε ελβετική φυλακή λέγεται ότι δεν είχε λάβει κατάλληλη vegan διατροφή. Γι' αυτό ο ακτιβιστής καταγγέλει και θέλει να μηνύσει την Ελβετία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο. Σε αυτή την καταγγελία συμμετέχει και ακόμη ένας Ελβετός ψυχιατρικά ασθενής, -επίσης σαν μηνυτής- κρατούμενος κι αυτός,  όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα « Guardian » αλλά και Ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει από την Ελβετία να απαντήσει στις καταγγελίες του κρατούμενου και του κρατούμενου  σε ψυχιατρική πτέρυγα επίσης. Στην καταγγελία τους, οι βίγκαν παραπονιούνται ότι δεν έλαβαν γεύματα που αντιστοιχούσαν στις πεποιθήσεις τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη φυλακή ή στο ψυχιατρείο. Αυτό όπως περιγράφουν επιβάρυνε την υγεία τους αλλά και την διαύγεια την πνευματική τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν περαιτέρω προβλήματα σωματικά και ψυχολογικά.

Επίσης η αποδοχή της καταγγελίας αλλά και της μήνυσης στη συνέχεια στο Στρασβούργο, θα σημαίνει πως πιθανόν να αναγνωριστεί ο βιγκανισμός ως πεποίθηση ηθικής φύσης.

Ανέπτυξε δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και έλλειψη σιδήρου

Το 2018, ο τότε 28χρονος Ελβετός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων κρατήθηκε για έντεκα μήνες στη φυλακή Champ-Dollon στο καντόνι της Γενεύης επειδή πέταξε πέτρες σε πολλά κρεοπωλεία στη Γενεύη. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, οι αρχές της φυλακής είχαν αρνηθεί να του σερβίρουν vegan γεύματα.

Λίγο μετά τη φυλάκισή του, ο άνδρας παραπονέθηκε ότι δεν υπήρχε σωστή vegan δίαιτα για να διαλέξει και μπορούσε να επιβιώσει μόνο με τα συνοδευτικά, όπως ρύζι, σαλάτες και ψωμάκια με μπέργκερ. Αρνήθηκε τη θεραπεία με βιταμίνη Β12 και αργότερα διαγνώστηκε από γιατρό με δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και έλλειψη σιδήρου.

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του τον Ιούνιο του 2020. Ο δεύτερος ακτιβιστής, ο οποίος βρισκόταν σε ψυχιατρείο το 2022, εντάχθηκε στην πρώτη καταγγελία που κατατέθηκε το 2020. Και οι δύο καταγγελίες των Ελβετών κρατουμένων, έγιναν δεκτές από το ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Ορισμένες φυλακές στην Ελβετία υιοθετούν ήδη μια vegan διατροφή

Τώρα εξετάζεται εάν η φυλακή της Γενεύης παραβίασε το «δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας». Η Ελβετία έχει τρεις έως τέσσερις μήνες για να απαντήσει στις καταγγελίες του ΕΔΔΑ για το αν ισχύουν. Στη συνέχεια θα καθοριστεί εάν η μήνυση ευσταθεί και μπορεί να πραγματοποιηθεί. Επίσης θα καθοριστεί αν το δικαίωμα στη βίγκαν διατροφή πρέπει να κατοχυρωθεί σε φυλακές και νοσοκομεία. 

Για θρησκευτικούς λόγους, το δικαίωμα σε vegan φαγητό στις φυλακές καλύπτεται ήδη νομικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά εάν το ΕΔΔΑ αποφασίσει να επεκτείνει αυτό το δικαίωμα, ο βιγκανισμός θα μπορούσε να οριστεί ως ένα σύστημα ηθικών πεποιθήσεων και έτσι να εισαχθεί κανονικά και υποχρεωτικά σε όλες τις φυλακές της χώρας.


Πηγή: guardian, swiss news


Σ.Σ. Πολλοί  θα γελάσετε με αυτό το άρθρο, άλλοι θα εκνευριστείτε, άλλοι θα το απαξιώσετε και πολλά άλλα. Όμως θα πρέπει να σκεφτούμε πως αφού 2 άνθρωποι κρατούμενοι - άσχετα των λόγων κράτησης τους- μπορούν να μηνύσουν ή να καταγγείλουν την Ελβετία για Vegan παραβάσεις φανταστείτε τι μπορεί να κάνει ο κάθε Έλληνας πολίτης στην χώρα που τον αδικεί, τον υποβιβάζει, τον κλέβει τον απαξιώνει καθημερινά με όλους τους τρόπους. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να προτείνω στους Έλληνες που μας διαβάζουν και βλέπουν τις εκπομπές μας στο YouTube στο κανάλι μας ellinestv να μην το βάζουν κάτω. Μπορούμε να οργανωθούμε ή να ιδρύσουμε ακόμη και  Ελληνόψυχες Μ.Κ.Ο. και να αντισταθούμε στην Κατοχή της Πατρίδας μας μέσα από το ίδιο τους το Σύστημα, μέσω οργανώσεων που με τους Κατάλληλους Νομικούς θα μπορούν να ''τρέχουν'' στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια τους κάθε λογής Ελληνοkoprites αλλά και το σημερινό  ΑνθεΕλληνικό Κράτος που τελικά μάλλον μισεί κάθε τι Ελληνικό και κατ επέκταση τον ίδιο τον Έλληνα. Ας το σκεφτούμε και ας το προσπαθήσουμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Οι Έλληνες της Ομογένειας αλλά και της Πατρίδας ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα σε πραγματοποιήσιμα. Ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα και ίσως αντιληφθούμε πως μπορούμε να το οργανώσουμε, πως μπορούμε να μαζευτούμε και να το πραγματοποιήσουμε. Κατάλληλοι Νομικοί Έλληνες Υπάρχουν. Χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή Σπίθα. Ελάτε να το ξεκινήσουμε. 

Κώστας Κανάκας για το ellinesradio.gr  


Δώστε μας 1 Like στην Σελίδα μας στο FACEBOOK εδώ