Breaking News

Πραγματικότητα πλέον το Πρώτο Χάπι κατά του Covid

 


Πραγματικότητα το πρώτο χάπι κατά του COVID

Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας κατά 50%

Αποτελεσματικό και ασφαλές είναι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχανίας Merck, το πρώτο, έως σήμερα, χάπι κατά του COVID-19. Το αντιιικό, με δραστική ουσία τη μολνοπιραβίρη, στην κλινική μελέτη περιόρισε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID, όταν χορηγείται στην αρχή της λοίμωξης, σε άτομα υψηλού κινδύνου. Oι ειδικοί εκτιμούν ότι η έλευση της νέας γενιάς χαπιών κατά της COVID θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας, διευκολύνοντας τον έλεγχό της, καθώς η πρόσβαση σε αυτά θα είναι πολύ ευκολότερη από ό,τι στα εξίσου αποτελεσματικά μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Aίτημα της Merck στον FDA

Η νέα φαρμακευτική αγωγή αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού και χορηγείται με τη μορφή τεσσάρων χαπιών που λαμβάνονται δύο φορές ημερησίως επί πέντε ημέρες. Οπως αποδείχθηκε από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 775 εθελοντές, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου τους μειώθηκε κατά 50%, χωρίς να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες. Μόνο το 7% αυτών που ακολούθησαν την αγωγή νοσηλεύτηκαν, ενώ δεν πέθανε κανείς. Στην ομάδα ελέγχου, που έλαβε ψευδοφάρμακο, το 14% χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ 8 άτομα κατέληξαν. Η φαρμακοβιομηχανία θα καταθέσει προσεχώς αίτημα έγκρισης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Επίσης σε πρωταθλήτρια των εμβολιασμών έχει αναδειχθεί η Πορτογαλία, έχοντας καλύψει εμβολιαστικά άνω του 84,7% του πληθυσμού. Αρχιτέκτονας του θριάμβου είναι ένας στρατιωτικός, ο ναύαρχος Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών τον Φεβρουάριο, ο οποίος κλήθηκε να δώσει μάχη κατά της διστακτικότητας, παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας που αντιμετώπισαν οι εκστρατείες και άλλων κρατών. Οι δημόσιες εμφανίσεις του –πάντα ένστολος, με στρατιωτική γλώσσα, σαφή και λιτή– γρήγορα μετέβαλαν τον πληθυσμό σε μια ενιαία πολεμική δύναμη κατά της πανδημίας. Το βασικό προσόν του Γκουβέια ε Μέλο υπήρξε η απόλυτη απουσία διασύνδεσής του με την πολιτική και τα κόμματα. Για τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας μάζεψε γύρω του τα «καλύτερα μυαλά» των ενόπλων δυνάμεων με μία προϋπόθεση: να μην έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Προκειμένου να πείσει για την ασφάλεια των εμβολίων ο ναύαρχος έδωσε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των στρατιωτών, κίνηση που πράγματι πέρασε το μήνυμα.

 Τέλος, πολύνεκρη τραγωδία εξελίχθηκε χθες σε ΜΕΘ νοσοκομείου COVID στην Κοστάντζα της Ρουμανίας. H φωτιά που ξέσπασε στη μονάδα προκάλεσε τον θάνατο επτά νοσηλευόμενων. Βίντεο από τη στιγμή της τραγωδίας κατέγραψε αλλόφρονες ασθενείς να πηδούν από παράθυρα προκειμένου να σωθούν, ενώ οι πυροσβέστες μετέφεραν στα χέρια όποιον μπορούσαν. Τουλάχιστον 50 ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Δεν είναι, ωστόσο, το μόνο περιστατικό του είδους στη χώρα. Τον Φεβρουάριο τέσσερα άτομα αποτεφρώθηκαν σε νοσοκομείο COVID στο Βουκουρέστι. Την ίδια μοίρα είχαν –τον περασμένο Νοέμβριο– ακόμα δέκα ασθενείς που νοσηλεύονταν σε μονάδα της βορειοανατολικής Ρουμανίας.

 

Πηγή : Reuters


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γερμανία και Βασικό Εισόδημα για Όλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έλαιο κάνναβης Ένα Βότανο Τόσο Παρεξηγημένο

Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ
με τον Αντώνη Παπαντωνίου
Ναύαρχο ε.α. - Νομικό
Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)