Breaking News

Γερμανία και Βασικό Εισόδημα για Όλους


O πλανήτης βγαίνει στους δρόμους: Βασικό εισόδημα σε όλους άνευ όρων για πάντα, γίνεται; Ξεκινώντας από την Γερμανία η πρόταση αυτή έχει βρεί πλέον υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.

Eίναι εφικτό να παίρνουμε όλοι ένα minimun χρημάτων, βρέξει χιονίσει χωρίς καν να δουλεύουμε;

Xρήματα κάθε μήνα άνευ όρων, για πάντα: Aκούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό

Από το Λας Βέγκας έως τη Λισαβόνα, χιλιάδες άνθρωποι σε περισσότερες από 30 πόλεις παγκοσμίως βγήκαν στους δρόμους, για να συμμετάσχουν στην πορεία για το Βασικό Εισόδημα του 2021.

Αυτό σηματοδότησε τον τρίτο χρόνο της ετήσιας παγκόσμιας ημέρας υπεράσπισης του κινήματος καθώς η έννοια του καθολικού βασικού εισοδήματος (UBI) συνεχίζει να κερδίζει ενδιαφέρον, δημοτικότητα και παγκόσμια προσοχή. Στον πυρήνα του, το UBI (universal basic income) εξασφαλίζει ένα βασικό βιοτικό επίπεδο για κάθε άτομο παρέχοντας κανονικό, απεριόριστο εισόδημα που εγγυάται ότι κανείς δεν πέφτει κάτω από ένα ορισμένο οικονομικό όριο

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να πιστέψουμε πως αυτό το βασικό εισόδημα θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα. Η θεσμοθέτησή του όμως θα βοηθούσε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση εμπιστοσύνης, να εξαλειφθεί η ακραία φτώχεια και να αμβλυνθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Το ΚΒΕ ή Βασικό Εισόδημα Ανευ Ορων ή απλώς Βασικό Εισόδημα, αναφέρεται σε μια τακτική, περιοδική καταβολή χρημάτων ατομικά σε κάθε άνθρωπο μιας επικράτειας, ανεξάρτητα από ηλικία, καταγωγή, ιθαγένεια, επαγγελματική κατάσταση, οικονομικούς πόρους κ.λπ. Και χωρίς τους συνήθεις όρους και τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν τα σημερινά προγράμματα κοινωνικής αρωγής, όπως είναι η υποχρέωση για ενεργητική αναζήτηση θέσεων εργασίας ή για παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Για τις χώρες που θα εφαρμόσουν κάτι τέτοιο, ο θεσμός του βασικού εισοδήματος, συνεπάγεται την επανεξέταση των φορολογικών και κοινωνικών τους συστημάτων και ενδεχομένως την ανάκτηση κάποιου βαθμού ελέγχου της δημιουργίας χρήματος, η οποία έχει παραχωρηθεί στις τράπεζες. Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους που έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το ζήτημα αυτό, η χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα μπορούσε να είναι εφικτή.

Πιλοτικά προγράμματα άμεσων πληρωμών σε μετρητά βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, στη Ν. Κορέα, η Περιφέρεια Γκιεόνγκ από τον Απρίλιο 2019 εφαρμόζει το πρόγραμμα «Βασικό Εισόδημα Νεολαίας» που προβλέπει την καταβολή 1.000.000 τοπικού νομίσματος σε τριμηνιαίες δόσεις, για ένα χρόνο, στα άτομα που γίνονται 24 ετών. Αντίστοιχα, 122 συμμετέχοντες σε πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στη Γερμανία θα λαμβάνουν 1200 ευρώ κάθε μήνα για τρία χρόνια.

Όπως εξηγεί ο Γιούργκεν Σουπ, επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας-πρότασης από το Γερμανικό Ινστιτούτο Oικονομικών Ερευνών, σκοπός είναι να ερευνηθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία και την οικονομία όταν οι άνθρωποι έχουν ένα εισόδημα άνευ όρων - πώς χειρίζονται αυτά τα χρήματα - Θα τα ξοδέψουν ή θα βάλουν κάτι στην άκρη γιατί στη ζωή πάντα μπορεί κάτι να συμβεί και πρέπει να έχουν μια οικονομική κάλυψη;

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα για την προσωπική και οικονομική τους κατάσταση και επιτρέπεται να εργάζονται όσο θέλουν κατά τη διάρκεια του πειράματος. Μοναδική τους υποχρέωση είναι  "να συμπληρώσουν online επτά ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια των τριών ετών της έρευνας" όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος. Τα χρήματα προέρχονται από 150.000 ιδιώτες δωρητές και δεν φορολογούνται. 

 

Πηγή: DW


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Νότια Κορέα και Τρομοκράτες Σπέρματος


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Βόρεια Ελλάδα: 54 νεκροί από Covid-19 σε μία εβδομάδα





Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)
Η εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου
Ναύαρχο ε.α. - Νομικό