Breaking News

Οι 5 Καλύτερες Ειδικές Δυνάμεις στον Κόσμο


 Οι 5 καλύτερες ειδικές δυνάμεις στον κόσμο

Στην ανάπτυξη των σύγχρονων στρατιωτικών μονάδων, υπάρχουν πάντα στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων η ιστορία παραμένει μυστήριο και σχεδόν άγνωστη. Αυτές είναι οι ειδικές δυνάμεις κάθε χώρας στον κόσμο. Απρόβλεπτες, επιχειρώντας σε απάνθρωπες συνθήκες και πραγματοποιώντας σχεδόν αδύνατες αποστολές, οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν την ελίτ του στρατού και πάντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Παρακάτω παρουσιάζουμε την κατάταξή μας με τις  πέντε καλύτερα εκπαιδευμένες ειδικέςδυνάμεις στον κόσμο.

#5 – GIGN, Γαλλία

Το πιο σημαντικό συστατικό της ομάδας GIGN είναι οι δυνάμεις επέμβασης, σχεδιασμένες αποκλειστικά για ειδικές επιχειρήσεις και εμπλοκές  καθώς και σώμα με σώμα. Καθαρά επιθετικές και όχι άμυνας.

Περιλαμβάνουν περίπου 100 επαγγελματίες οπλίτες. Κατά τη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, όταν απαιτείται η προσέλκυση σημαντικού αριθμού ειδικών δυνάμεων, οπλίτες άλλων ειδικών μονάδων μπορούν να τοποθετηθούν στις δυνάμεις αυτές  σύμφωνα με την εντολή του διοικητή.

Οι οπλίτες των τμημάτων μάχης υποστηρίζουν και αναπτύσσουν συνεχώς τις ικανότητές τους, γεγονός που τους επιτρέπει να λειτουργούν με επιτυχία ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με άλλες μονάδες σε πολλές καταστάσεις κρίσης. Οι μονάδες επίθεσης GIGN, κατά κανόνα, εμπλέκονται σε αντιτρομοκρατικά μέτρα σε αεροπλάνα, σε πλωτά σκάφη, σε τρένα, όταν εισέρχονται στις εγκαταστάσεις όπου κρατούνται οι όμηροι, καθώς και στην εξάλειψη τρομοκρατών σε πυρηνικούς σταθμούς, φυλακές. Επίσης δρούν σε ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν υπάρχουν αρχεία που να επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν.

Οι συγκεκριμένοι καταδρομείς είναι σε θέση να δρουν αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον, και όχι μόνο στην πόλη, αλλά και σε δασώδη περιοχή, στην έρημο, στα βουνά, κ.λπ. Επιπλέον, δυνάμεις επέμβασης συχνά προσελκύονται για να αντιμετωπίσουν ένοπλους εγκληματίες. Όλα αυτά απαιτούν υψηλά ατομικά προσόντα από κάθε οπλίτη, καθώς και συντονισμένη δουλειά ολόκληρης της μονάδας. Γι' αυτό η ομάδα δίνει μεγάλη σημασία στις πολεμικές τέχνες, αναπτύσσοντας δεξιότητες σε σκοποβολή ακριβείας, αλεξίπτωτο, καταδύσεις, τακτικές εισβολής κτιρίων και διείσδυσης σε διάφορα δωμάτια κ.λπ.

Οι δυνάμεις επιτήρησης ειδικεύονται στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων πληροφοριών που απαιτούνται για τον σχεδιασμό επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας ή του οργανωμένου εγκλήματος. Στη σύνθεσή του, αυτό το τμήμα της ομάδας έχει άνδρες και γυναίκες. Εκπαιδεύονται σε αλεξίπτωτο, καταδύσεις, ορειβασία, πολεμικές τέχνες, μεταμφίεση. Οι εργαζόμενοι μελετούν προσεκτικά τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή επίλυση προβλημάτων.


#4 – Navy SEALs, Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ειδικές Δυνάμεις του US Navy SEAL, παλαιότερα γνωστές ως SEAL Team 6, επίσης γνωστές ως Navy SEAL, και σήμερα λειτουργούν με το όνομα DEVGRU SEAL, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό για την εξάλειψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετατράπηκε από την ηγεσία των ΗΠΑ σε παγκόσμιο εργαλείο  εξολόθρευσης  με περιορισμένο εξωτερικό και εσωτερικό έλεγχο.

Η σύγχρονη μονάδα SEAL DEVGRU έχει πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες και η προτεραιότητα της μονάδας είναι η υλοποίηση επιχειρησιακών προληπτικών επιθέσεων, ειδικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων αυξημένης σημασίας και μυστικότητας, αποστολές αποτροπής λήψης όπλων μαζικής καταστροφής από τρομοκρατικές οργανώσεις, διάσωσης αποστολές από στρατιωτικές ζώνες και ζώνες συγκρούσεων και καταστάσεις κρίσης αντικειμένων και ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν αυξημένη αξία και σημασία.

Η ομάδα SEAL 6 / SEAL DEVGRU προετοίμασε και πραγματοποίησε επιτυχημένες επιχειρήσεις με απόλυτη μυστικότητα στα άγονα εδάφη της Σομαλίας. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, η μονάδα συμμετείχε σε εχθροπραξίες τόσο κοντά που επέστρεψαν στη βάση με αίμα που δεν ήταν δικό τους. Σε μυστικές επιδρομές μέσα στη νύχτα, τα όπλα που προτιμούσαν κυμαίνονταν από μεμονωμένες καραμπίνες έως πρωτόγονα τομαχόκ.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, λειτουργούσαν σε σταθμούς κατασκοπείας μεταμφιεσμένοι ακόμη και ως γυναίκες.  Προκειμένου να εισέλθουν σε εμπορικά σκάφη,ή οπουδήποτε προσποιούνταν ότι ήταν ακόμη και έμποροι όπλων ή κακοποιοί και διεξήγαγαν μυστικές επιχειρήσεις σε πρεσβείες για εσωτερικές και εξωτερικές πληροφορίες, παρακολουθώντας αυτούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν.

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα επιχειρήσεων είναι μόνο ένα μικρό μέρος της μυστικής ιστορίας της Ομάδας SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ 6 / ​​SEAL DEVGRU, μιας από τις πιο μυστικές, λιγότερο εξερευνημένες ειδικές στρατιωτικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Ενώ ξεκίνησε σαν  μια μικρή μονάδα για εξειδικευμένες, αλλά εξαιρετικά σπάνιες επιχειρήσεις, γνωστή για την εξάλειψη του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετατράπηκε σε λιγότερα από είκοσι  χρόνια μάχης σε παγκόσμιο εργαλείο για την καταστροφή των εχθρών των ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ  ΜΑΣ  Με τον Νίκο Ιγγλέση  Οικονομολόγο-Συγγραφέα- Δημοσιογράφο  

#3 – Σαγιέτ 13, Ισραήλ

Shayetet 13 – η μυστική μονάδα του Ισραηλινού Ναυτικού για ειδικές επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένη με το ναυτικό, αυτή είναι μια μάλλον καθολική μονάδα ευρέος προφίλ ικανή να εκτελεί ειδικές εργασίες στη στεριά και να προσγειώνεται από τον αέρα. Βασικός σκοπός της μονάδας, φυσικά, είναι οι αναγνωρίσεις και οι δολιοφθορές και οι ειδικές επιχειρήσεις στα εχθρικά μετόπισθεν.

Όπως είναι φυσικό, η θάλασσα μέχρι σήμερα είναι ο καλύτερος τρόπος για κρυφή διείσδυση στο εχθρικό έδαφος και ο ίδιος τρόπος υποχώρησης. Αυτή η μονάδα, όπως και το MATKAL, συνεργάζεται στενά με τις ισραηλινές στρατιωτικές και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις είναι διαβαθμισμένες και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις του Shayetet 13 των τελευταίων ετών μπορούν αναμφίβολα να θεωρηθούν η αναχαίτιση πλοίων με όπλα. Εκατοντάδες τόνοι διαφόρων όπλων από χειροβομβίδες μέχρι αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα δεν έφτασαν στους στόχους του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Το 2002, ένα πλοίο Karine A με μεγάλη παρτίδα όπλων από το Ιράν στη Γάζα αναχαιτίστηκε και κατασχέθηκε πλοίοκαι φορτίο  πεντακόσια χιλιόμετρα από τις ισραηλινές ακτές.

Περισσότεροι από 50 τόνοι πολυβόλα, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, όλμοι, ATGM και πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν από αμπάρια στο λιμάνι του Εϊλάτ. Ακολούθησε μια σειρά επιχειρήσεων κατά του λαθρεμπορίου όπλων από το Ιράν και, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, και προς το Ιράν. Στη δεκαετία του 2000, πολλά πλοία αναχαιτίστηκαν υπό τις σημαίες διαφορετικών χωρών με μεγάλη ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών, πυραύλων και όλμων μεγάλου διαμετρήματος.

ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ  της 19 06 2022 ΘΕΜΑ Ο Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδας

Οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες έχουν γίνει μια άλλη περιοχή επιχειρησιακής δραστηριότητας του Sh-13. Από την αρχή της δεύτερης Ιντιφάντα, οι ειδικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις για τη σύλληψη και την εξάλειψη τρομοκρατών και την καταστροφή των υποδομών της παλαιστινιακής τρομοκρατίας. Πολλές λειτουργίες δεν σχετίζονταν άμεσα με το κύριο προφίλ της μονάδας, γεγονός που προκάλεσε μια διφορούμενη αξιολόγηση αυτής της πρακτικής. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού επέδειξαν υψηλό επίπεδο δουλειάς, με σημαντικές απώλειες σε οπλίτες των ειδικών δυνάμεων. Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν  υψηλότατου ρίσκου και σκοτώθηκαν αρκετά μέλη των συγκεκριμένων ειδικών υπηρεσιών του Ισραήλ εκτελώντας επιχειρήσεις σε εδάφη άλλων χωρών αλλά και στα εδάφη των Παλαιστινίων.

Η πιο σκανδαλώδης και κραυγαλέα επιχείρηση των τελευταίων ετών ήταν η επίθεση στο τουρκικό κρουαζιερόπλοιο Mavi Marmara.


#2 – Σπέτσναζ, Ρωσία

Οι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού (διατμηματικές ή στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις) είναι ξεχωριστές μονάδες μάχης της GRU, του Ναυτικού και των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων που αποτελούν μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι θαρραλέοι αυτοί  στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις για να συλλάβουν στρατηγικούς εχθρικούς χερσαίους στόχους, να διεξάγουν δραστηριότητες δολιοφθοράς πίσω από τις εχθρικές γραμμές, καθώς και να καταστρέψουν συμμορίες και τρομοκρατικές ομάδες. Οι καταδρομείς είναι η κύρια «ραχοκοκαλιά» του ρωσικού στρατού, αφού σε αυτούς τους στρατιώτες «με σιδερένια νεύρα» ανατίθενται τα πιο περίπλοκα και κρίσιμα καθήκοντα.

Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων είναι οι πιο επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τις πιο δύσκολες συνθήκες εισόδου στην υπηρεσία και την πιο δύσκολη μαχητική εκπαίδευση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την εκπομπή  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ με τον Βασίλη Παρασκευαΐδη Μηχανικό Τηλεπικοινωνιών κ Ενέργειας. ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Αποτελούνται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες, που προσλαμβάνονται κυρίως από τις τάξεις της Ειδικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τους οποίους η Διοίκηση μοιράζεται παρόμοιες λειτουργίες και καθήκοντα - δολιοφθορά, επιχειρήσεις αναγνώρισης, αντιδολιοφθορά αντικειμένων και αξιωματικών ιδιαίτερης σημασίας.

Η κύρια διαφορά είναι ότι η Διοίκηση στρατολογεί ήδη άριστα εκπαιδευμένους μαχητές για ειδικές επιχειρήσεις και εμβαθύνει περαιτέρω την εκπαίδευσή τους και ότι η Διοίκηση βρίσκεται υπό την άμεση διοίκηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ οι ταξιαρχίες, τα συντάγματα και τα μεμονωμένα αποσπάσματα της GRU Special. Οι συγκεκριμένες ειδικές δυνάμεις βρίσκονται υπό διπλή διοίκηση. Της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και από την άλλη των στρατιωτικών περιφερειών, των χωριστών στρατιών και ναυτικού.

Ως ιδιαίτερα επίλεκτος σχηματισμός, η Διοίκηση είναι μυστική καθώς και οι ανώτεροι αξιωματικοί των δυνάμεων αυτών.


#1 – SAS, Ηνωμένο Βασίλειο

SAS – Special Airborne Land Forces Service of the British Armed Forces   Ως μέρος των ειδικών δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας, η ειδική αερομεταφερόμενη υπηρεσία των επίγειων δυνάμεων – SAS (SAS – Special Air Service) διαθέτει ειδική θέση.

Αποτελώντας, μαζί με την SBS (ειδική υπηρεσία σκαφών), τον πυρήνα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, η SAS είναι μια από τις παλαιότερες και πιο άρτια εκπαιδευμένες ειδικές δυνάμεις στον κόσμο.

Η πλούσια εμπειρία των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που συσσωρεύτηκε από την ειδική αερομεταφερόμενη υπηρεσία ανάγκασε τις ειδικές δυνάμεις διαφόρων κρατών να αντιγράψουν τις τακτικές της SAS.

Πολλές διάσημες μονάδες ειδικών δυνάμεων, ιδίως οι Αμερικανοί Πράσινοι Μπερέ και Δέλτα, στη διαδικασία σχηματισμού, υιοθέτησαν ενεργά την εμπειρία της SAS.

Το SAS έχει σχεδιαστεί για να διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης και δολιοφθοράς και ανατροπής στο πίσω μέρος του εχθρού. Σε καιρό ειρήνης, της ανατέθηκαν τα καθήκοντα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, απελευθέρωσης ομήρων, προστασίας αξιωματούχων και ιδιαίτερα σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων. Δημιουργήθηκαν με βάση τη θρυλική ειδική αερομεταφερόμενη υπηρεσία, η οποία αποδείχτηκε στο περιθώριο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα οι ειδικές δυνάμεις SAS θεωρούνται δικαίως μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Εκτός από τις μονάδες που έχουν σχεδιαστεί για δράση σε στρατιωτικό περιβάλλον, αυτή η υπηρεσία διαθέτει ειδικές αντιτρομοκρατικές ομάδες. Το σύνθημα της μονάδας «Who Dares Wins» απεικονίζεται στο οικόσημο της SAS.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΖΗΜΕΡΟ  ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το SAS βασίζεται σε τρία ξεχωριστά συντάγματα, τα οποία σε καιρό πολέμου μεταφέρονται στην επιχειρησιακή διοίκηση των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κύρια καθήκοντά τους είναι:

αναγνώριση στρατιωτικών εγκαταστάσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού (αρχηγεία, θέσεις διοίκησης, κέντρα επικοινωνίας, αεροδρόμια, αποθήκες, εγκαταστάσεις επίθεσης πυρηνικών πυραύλων, κ.λπ.) και μεταφορά των δεδομένων που ελήφθησαν σχετικά με αυτές στα ενδιαφερόμενα μέρη·

διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού με σκοπό την καταστροφή ή την απενεργοποίηση αναγνωρισμένων  στόχων, τη σύλληψη ή την εξάλειψη π.χ. εξέχουσων στρατιωτικών και πολιτικών  προσωπικοτήτων  του εχθρού, τη ανάκτηση εγγράφων, δειγμάτων εξοπλισμού και όπλων.

καθοδήγηση της αεροπορίας για πλήγμα σε αναγνωρισμένα αντικείμενα και αναγνώριση των αποτελεσμάτων αυτών των επιθέσεων·

οργάνωση και εκπαίδευση μονάδων ανταρτών σε εχθρικό έδαφος.


Πηγή: Weapons at war

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η Εταιρεία Luis Vuitton Ένας Ρομά και Δύο Πακιστανοί στην Κάτω Αχαΐα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  O Jonathan Κωνσταντίνου Πρόεδρος του East Med Strategic Studies Athens στο κανάλι μας