Breaking News

Βόρεια Ελλάδα: 54 νεκροί από Covid-19 σε μία εβδομάδα


Βόρεια Ελλάδα: 54 νεκροί από Covid-19 σε μία εβδομάδα, όλοι ανεμβολίαστοι!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ. Το 18% των θανάτων της τελευταίας εβδομάδας σε όλη τη χώρα καταγράφηκε στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Μείωση νοσηλευόμενων.

Στο σύνολό τους ήταν ανεμβολίαστοι οι 54 άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή από κορωνοϊό την εβδομάδα από 12 ως 19 Σεπτεμβρίου στα όρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με τη μορφή infographics ο διοικητής της Δημήτρης Τσαλικάκης.

Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι εντυπωσιακό και επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού και την προστασία που παρέχει απέναντι στη σοβαρή νόσηση και στον θάνατο.

Από τα στοιχεία της κάρτας προκύπτει ακόμα πως τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ συνολικά 221 άτομα. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 3 από τους 218 του Σαββάτου, αλλά αισθητά μειωμένος σε σχέση με τους 239 της Παρασκευής.

Από το σύνολο των 221, οι 180 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 81,5%) και οι 41 εμβολιασμένοι.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, σε σύνολο 51 νοσηλευόμενων, οι 49 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 96,1%) και μόλις 2 εμβολιασμένοι.

Η 4η ΥΠΕ καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή 8 νομών από το Κιλκίς ως τον Έβρο, συν το ανατολικό μισό της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο και Άγιος Παύλος. Συνολικά στην ευθύνη της έχει 14 νοσοκομεία.

Οι 54 θάνατοι από Covid-19 στην εβδομάδα 12 έως 19 Σεπτεμβρίου αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου των 303 θανάτων που καταγράφηκαν πανελλαδικά στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Ο κορωνοϊός μείωσε το προσδόκιμο ζωής το 2020

Σε 22 από τις 29 χώρες για τις οποίες συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες και πλέον σε σύγκριση με το 2019.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μείωσε το προσδόκιμο ζωής το 2020 περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά αφότου τέλειωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αποκαλύπτει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύεται σήμερα.

Το προσδόκιμο ζωής των αμερικανών ανδρών μειώθηκε κατά πάνω από δύο χρόνια. Σε 22 από τις 29 χώρες για τις οποίες συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες και πλέον σε σύγκριση με το 2019. Οι χώρες αυτές είναι κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά και κάποιες αμερικανικές, όπως οι ΗΠΑ και η Χιλή. Μειώσεις του προσδόκιμου ζωής καταγράφηκαν στις 27 από τις 29. 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου συμπέραναν πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής οφείλεται στους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ως αυτό το στάδιο έχουν καταγραφεί σχεδόν 5 εκατ. θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.


«Το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο, οφειλόμενο άμεσα στην COVID-19, δείχνει πόσο συντριπτικό ήταν το σοκ για πολλές χώρες», τόνισε η Δρ. Ρίντι Κασιάπ, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.

Οι μειώσεις του προσδόκιμου ζωής ήταν μεγαλύτερες για τους άνδρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες στις περισσότερες χώρες, με τη μεγαλύτερη πτώση για τους άνδρες στις ΗΠΑ: συρρικνώθηκε κατά 2,2 χρόνια σε σύγκριση με το 2019.

Γενικά το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά πάνω από έναν χρόνο για τους άνδρες σε 15 χώρες και για τις γυναίκες σε 11 χώρες. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη μείωση της θνησιμότητας τα προηγούμενα 5,6 χρόνια διαγράφτηκε.

Στις ΗΠΑ, η αύξηση της θνησιμότητας καταγράφηκε κυρίως μεταξύ ανθρώπων σε εργάσιμη ηλικία, κάτω των 60 ετών. Στην Ευρώπη, οι θάνατοι ανθρώπων άνω των 60 ετών συνέβαλαν περισσότερο στην αύξησή της.

Η Δρ. Κασιάπ παρότρυνε κι άλλες χώρες, ειδικά χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να δημοσιοποιήσουν δεδομένα για τη θνησιμότητα ώστε να μελετηθεί βαθύτερα ο αντίκτυπος της πανδημίας.

«Καλούμε επειγόντως να δημοσιευθούν και να καταστούν διαθέσιμα πιο αναλυτικά δεδομένα, για κατανοηθεί καλύτερα ο αντίκτυπος της πανδημίας παγκοσμίως», τόνισε η ειδικός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για δημογραφικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

 

Πηγή: Α.Π.Ε. – Μ.Π.Ε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ιταλία Πράσινο Πάσο και Υποχρεωτικός Εμβολιασμός για Εργαζόμενους


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Επιστήμονες Τώρα Ψάχνουν την Προέλευση του Κορονοϊού σε Νυχτερίδες

Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου
Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6.οο ώρα Ελλάδας)