Breaking News

Γιατί Αυξήθηκαν οι Καταθέσεις Γερμανών Εκατομμυριούχων Στην Ελβετία


Γερμανοί εκατομμυριούχοι μεταφέρουν  τα χρήματά τους στην Ελβετία ενόψει της αλλαγής Καγκελάριου στην χώρα.

Μια πιθανή άνοδος της αριστεράς στην εξουσία ή στις συναποφάσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης στις ομοσπονδιακές εκλογές τρομάζει σοβαρά και πολύ τους Γερμανούς εκατομμυριούχους. Αν το SPD, οι Πράσινοι και η Αριστερά κερδίσουν  την εξουσία, θα επανέλθει  φόρος περιουσίας και θα γίνει αυστηρότερη η φορολογία κληρονομιάς και διαχείρησης περιουσιών και κερδών.

"Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους υπερ-πλούσιους", λέει Γερμανός φοροτεχνικός και νομικός σύμβουλος. "Οι επιχειρηματικές οικογένειες είναι εξαιρετικά ανήσυχες". Ενώ η προεκλογική εκστρατεία εξακολουθεί να μαίνεται, οι πλούσιοι προετοιμάζονται για έκτακτα μέτρα, όπως μετεγκατάσταση τμημάτων της εταιρείας  τους ή γενικά μετακόμιση στην Ελβετία . Άλλοι είναι ήδη ένα βήμα παραπέρα και έχουν ήδη μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία.

Σε καμία χώρα στον κόσμο δεν υπάρχουν περισσότερα διεθνή περιουσιακά στοιχεία από ό, τι στην Ελβετία. Οι εισροές επιταχύνθηκαν το 2020, οι δικαιούχοι είναι μεγάλες τράπεζες όπως η UBS, η Credit Suisse και η Julius Baer.  Μία από τις κύριες αιτίες παγκόσμιας εισροής χρημάτων στην Ελβετία,είναι : Ο φόβος των πλουσίων για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του covid 19, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών διακηρύξεων γενικά των χωρών που δεν διάκεινται φιλικά στα υπερκέρδη.

Οι γερμανικές καταθέσεις αυξάνονται

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες στην Ελβετία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια και άγγιξαν τα  37,5 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 - και αυτό δεν περιλαμβάνει καν μετοχές, ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επίσης δεν περιλαμβάνει ποσότητες  γενικά πολύτιμων μετάλλων, λίθων κ.λπ.( δεν δημοσιεύονται)

Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, οι εισροές στην Ελβετία δεν έχουν σταματήσει. "Τους τελευταίους τρεις μήνες έχω κλείσει ποσά πάνω από το μέσο όρο", λέει ένας έμπειρος σύμβουλος πελατών σε μια μεγάλη ελβετική τράπεζα που ασχολείται κυρίως με Γερμανούς.

Στήριγμα εκτός Γερμανίας

"Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι, ειδικά επιχειρηματίες, φοβούνται ότι θα υπάρξει μια ώθηση προς τα αριστερά στη Γερμανία - ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσουν οι εκλογές", λέει ο Florian Dürselen, Ευρωπαίος επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων LGT Switzerland, εξηγώντας τις πιθανές εξελίξεις στην Γερμανία. Αναφέρει επίσης  ότι "Αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον στη Γερμανία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση και επιπλέον διοικητικά εμπόδια" για αυτούς που θέλουν να έχουν σταθερότητα και ειδική μεταχείρηση ή ανοχή στα κέρδη τους.

                                        
Επίσης  ένας κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης εξηγεί: «Γνωρίζω αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν μια θέση εκτός Γερμανίας σε περίπτωση που γίνουν πολύ κόκκινα τα θέματα εκεί».

Η Γερμανική Φορολογική  Ένωση τονίζει πως δεν προκαλεί ανησυχίες για  να μετακινήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να μετεγκαταστήσουν εταιρείες οι επιχειρηματίες όλων των επιπέδων. "Για μένα, τέτοιες απειλές είναι περισσότερο μέρος της πολιτικής προεκλογικής εκστρατείας και υποτίθεται ότι αποτελούν λεκτική υποστήριξη στη διαμάχη με τα λεγόμενα αριστερά κόμματα", εξηγεί το αφεντικό τους, Thomas Eigenhaler.

Προβλέπονται υψηλότεροι φόροι

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν  την Κυριακή και σχηματίσουν κυβερνητική συμμαχία με τους Πράσινους και την Αριστερά, η περίπτωση να επιβαρυνθούν τα κέρδη των εταιρειών με μεγαλύτερους φόρους είναι πολύ πιθανή. Το SPD θέλει να εισαγάγει φόρο περιουσίας και να ζητήσει από  τους επιχειρηματίες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας αλλά και τους  κληρονόμους μεγάλων περιουσιών να πληρώσουν περισσότερα. Επίσης οι Πράσινοι δήλωσαν πως θα φορολογούν τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία – ιδιοκτησίες πολύ  πιο βαριά.

Παρόλο που τα δύο κόμματα έχουν αναγγείλει αύξηση φόρου εισοδήματος για τα οργανωμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε προεκλογικά προγράμματα, σύμφωνα με Γερμανό νομικό σύμβουλο, ο οποίος δεν θέλει να κατονομαστεί, η φορολόγηση υπηρεσιών  θα ήταν πολύ πιο επικερδής αν φορολογούνταν περισσότερο στην Γερμανία.

Οι έξυπνοι επιχειρηματίες προστατεύουν τον εαυτό τους, για παράδειγμα, πραγματοποιώντας νέες επενδύσεις μέσω μιας εταιρείας στην Ελβετία ή συνεισφέροντας τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ένα ίδρυμα στο Λιχτενστάιν .

Η απλή μεταφορά μετρητών σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, από την άλλη πλευρά, δεν φέρνει πλέον κανένα φορολογικό πλεονέκτημα. Επειδή η χώρα ‘’απαρνήθηκε’’ το μαύρο χρήμα υπό μεγάλη διεθνή πίεση. Τα ελβετικά τραπεζικά καταστήματα πλέον, ενημερώνουν τις εφορίες στις χώρες καταγωγής των πελατών για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η Ελβετία ως χρηματοπιστωτικό κέντρο δεν προσφέρει καμία προστασία κατά της φοροδιαφυγής.

Φόροι για συναλλαγές στο εξωτερικό;

Ο τραπεζίτης Dürselen περιγράφει τις σκέψεις των Γερμανών επιχειρηματιών. Κάποιος του είπε πρόσφατα ότι δεν ήθελε να κρύψει τίποτα. «Φοβάται όμως ότι η Γερμανία θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να φορολογεί ξένα περιουσιακά στοιχεία ή συναλλαγές στο εξωτερικό. Θα ήθελε να προβλέψει αυτήν την εξέλιξη ». Για αυτό προτιμά την Ελβετία.

Οι πλούσιοι ιδιώτες θα εξακολουθούσαν να βλέπουν την Ελβετία ως ένα ασφαλές καταφύγιο και να τοποθετούν περισσότερο κεφάλαιο εκεί. «Προσωπικά, υποθέτω ότι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στην Ελβετία».

Σύμφωνα με τον Dürselen, ο προαναφερθείς επιχειρηματίας παίζει επίσης με την ιδέα να μεταφέρει αργότερα τα χρήματα στην Ελβετία. Προφανώς δεν είναι ο μόνος: Σύμφωνα με έναν τοπικό Ελβετό πολιτικό, δεκάδες πλούσιοι Γερμανοί επιχειρηματίες έχουν ρωτήσει για έναν τόπο διαμονής σε μία από τις κοινότητες χαμηλών φόρων στη λίμνη της Ζυρίχης τους τελευταίους μήνες. Ένα πολύ πιο ευχάριστο οικονομικό περιβάλλον τους  περιμένει εκεί: την ίδια μέρα με τις ομοσπονδιακές Γερμανικές εκλογές, οι παραδοσιακά φιλικοί προς τις επιχειρήσεις Ελβετοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και αυτοί  και πιθανότατα θα απορρίψουν την προσπάθεια των Νέων Σοσιαλιστών να φορολογήσουν πιο έντονα τους πλούσιους.

 

Πηγή: reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ελβετία Χώρα της Πραγματικής Δημοκρατίας Δημοψήφισμα και Γάμος για Όλους


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κορονοϊός Χωρίς Έλεγχο πλέον το Παγκόσμιο Χρέος Έσπασε τα Κοντέρ





ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ
Με τον Αντώνη Παπαντωνίου
Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)
στο www.ellinesradio.gr