Breaking News

Ελβετία Χώρα της Πραγματικής Δημοκρατίας Δημοψήφισμα και Γάμος για Όλους


 «Ο γάμος για όλους δημιουργεί νέα είδη ανισότητας»

Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για το νομοσχέδιο "γάμος για όλους", το οποίο περιλαμβάνει μια πρόταση να επιτρέψει στα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η Ελβετική Προτεσταντική Εκκλησία τάχθηκε υπέρ, αλλά ορισμένα μέλη της αντιτίθενται. Ο συνταξιούχος πάστορας Ζεράρ Πέλλα είναι ένας από αυτούς.

Όσοι αντιτίθενται στον «γάμο για όλους» δεν έχουν ακουστεί πολύ, σε αντίθεση με τους υποστηρικτές, που ξεκίνησαν την εκστρατεία τους πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο Gérard Pella, ένας συνταξιούχος πάστορας που ζει στο καντόνι Vaud, διαφωνεί με τη δήλωση της Εκκλησίας του για γάμο για όλους. Είχε ήδη μιλήσει ενάντια στην απόφαση της Προτεσταντικής Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας στο καντόνι του Βο να υιοθετήσει μια νέα ιεροτελεστία για τον εορτασμό της ένωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών το 2012.

SWI : Ποιοι είναι οι λόγοι που είστε αντίθετος στον γάμο για όλους;

Gérard Pella: Προσωπικά, δεν έχω τίποτα ενάντια στους ομοφυλόφιλους. Αυτό λοιπόν δεν είναι θέμα ομοφοβίας. Ωστόσο, είμαι αντίθετος στο γάμο για όλους, για Βιβλικούς και ηθικούς λόγους. Στη Βίβλο, το ανθρώπινο ζευγάρι είναι σαφώς ετεροφυλόφιλο. Από ηθική άποψη, το νέο νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων, στοχεύει στη διόρθωση μιας ανισότητας, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί δύο ακόμη. Πρώτον, δεν θα υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, επειδή οι λεσβίες μπορούν να κάνουν παιδιά, αλλά όχι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες. Η πιο σοβαρή ανισότητα αφορά παιδιά γυναικών ζευγαριών που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επειδή δεν θα έχουν το δικαίωμα σε πατέρα και μητέρα όπως τα άλλα παιδιά.

SWI: Στην Ελβετία, χιλιάδες παιδιά ζουν ήδη σε οικογένειες με ομοφυλόφιλους γονείς. Με το γάμο για όλους, θα επωφελούνταν από το ίδιο νομικό πλαίσιο με τα παιδιά που ζουν με ετεροφυλόφιλους γονείς. Δεν προστατεύονται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο;

GP: Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα αυξήσει μόνο τον αριθμό των καταστάσεων που δημιουργούν προβλήματα. Είναι πολύ γνωστό πόσο δύσκολο είναι για τα υιοθετημένα παιδιά να βρουν την ταυτότητά τους. Συχνά βιώνουν μια κρίση όταν πρέπει να γνωρίζουν ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας ή η μητέρα τους. Αυτές οι δυσκολίες θα εμφανιστούν σε οικογένειες ομοφυλοφίλων ζευγαριών.

SWI: Δεδομένου ότι η ανώνυμη δωρεά σπέρματος δεν επιτρέπεται στην Ελβετία, τα παιδιά μπορούν να μάθουν την ταυτότητα του δότη όταν φτάσουν τα 18, εάν το επιθυμούν. Δεν είναι αυτό εγγύηση ότι ένα παιδί μπορεί να ανακαλύψει την καταγωγή του;

GP: Αυτή είναι μια τεχνική απάντηση στο ερώτημα της καταγωγής του παιδιού. Ωστόσο, ένας δότης σπέρματος δεν είναι πατέρας.

SWI: Προς το παρόν, πολλά παιδιά που γεννιούνται από ετεροφυλόφιλους γονείς μεγαλώνουν με έναν μόνο γονέα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι παρόμοια;

G.P. : Σε τέτοιου είδους οικογενειακή διαμόρφωση, συμμετείχαν περισσότερο από ένας δότης σπέρματος. Η κατάσταση δεν είναι πραγματικά η ίδια, αν και είναι επίσης πρόβλημα, και η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα αυξήσει τον αριθμό τέτοιων περιπτώσεων.

SWI: Η Προτεσταντική Εκκλησία τάχθηκε υπέρ του γάμου για όλους. Δηλαδή δεν συμμερίζεστε τη δική σας θέση της Εκκλησίας;

G.P.: Η Εκκλησία μου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ποικιλία απόψεων και πεποιθήσεων μέσα της. Η πλειοψηφία αποφάσισε να ταχθεί, υπέρ του γάμου για όλους. Είμαι λοιπόν σύμφωνος με την Προτεσταντική Εκκλησία, απλώς έχω διαφορετική άποψη.

SWI: Όταν ξεκίνησε η εκστρατεία υπέρ του ανοίγματος θέματος περί γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Keller-Sutter δήλωσε ότι «το κράτος δεν πρέπει να υπαγορεύει στους ανθρώπους πώς να διαχειρίζονται την ιδιωτική και οικογενειακή τους ζωή». Δεν το βρίσκετε λογικό;

GP: Πράγματι, το κράτος παρέχει ένα πλαίσιο που προστατεύει τους πάντες. Αυτό μου φαίνεται αρκετά λογικό. Ως πολίτης, μπορεί κανείς στη συνέχεια να δώσει την άποψή του για το τι είναι το πιο σωστό.

SWI: Το 80% των ανθρώπων στην Ελβετία προτιμούν το γάμο για όλους, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Pink Cross το 2020. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες, οι ''αντίπαλοι'' σας  έχουν πολλές πιθανότητες να επιτύχουν τα επιχειρήματά τους;

 GP: Νομίζω ότι ο Ελβετός μπορεί να πειστεί με την ενημέρωση. Νομίζω όμως ότι όσοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο τηρούν μια στάση σιγής και μη αντίδρασης αυτή τη στιγμή και αυτό με ανησυχεί. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να είσαι ενάντια στο γάμο για όλους. Να βγείς και να το δηλώσεις αυτό. Αυτό συνέβη και στην Εκκλησία μας. Μια τέτοια θέση δεν θεωρείται πολιτικά ορθή. Συνεπώς, μπορεί ακόμη να συμβεί μια σιωπηλή πλειοψηφία των ψηφοφόρων να καταλήξει να ελέγχει το «όχι» στο ψηφοδέλτιο.

SWI: Η Ελβετία είναι μία από τις τελευταίες χώρες στη Δυτική Ευρώπη που δεν έχει ανοίξει γάμο σε ομοφυλόφιλους. Μπορεί πραγματικά να αντέξει οικονομικά να παραμείνει απομονωμένος σε αυτό το θέμα;

G.P. Το πιστεύω αυτό. Δεν θα ήταν  ο μόνος τομέας όπου η Ελβετία ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα σε κάποιους τομείς, μάλλον η Ελβετία έχει δίκιο που ακολουθεί τον δικό της δρόμο.

SWI: Εάν γίνει αποδεκτός ο γάμος για όλους στην Ελβετία, μπορούμε να περιμένουμε να εμφανιστεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας, όπως το "Manif pour tous" στη Γαλλία;

G.P. Δεν νομίζω, γιατί οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα έχουν συμβουλευτεί και θα ασκήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους, κάτι που δεν συνέβη στη Γαλλία. Δεν έγινε δημοψήφισμα εκεί. Εγώ ο ίδιος πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτό το Δημοψήφισμα. Να αποφασίσει ο λαός. Μετά από αυτό, η βούληση των Ελβετών, θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Πηγή: swiss in

Εδώ σας παραθέτουμε πως ο νόμος που ήθελε να περάσει η Ελβετική κυβέρνηση τέθηκε τελικά σε Δημοψήφισμα για το αν θέλουν πραγματικά οι Ελβετοί να γίνει Νόμος του Κράτους αυτή η πρόταση της Κυβέρνησης.

12 Απριλίου 2021

 Οι αντίθετοι με το  «Γάμος για όλους» συλλέγουν υπογραφές για  δημοψήφισμα

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι θα έχουν τον τελευταίο λόγο για έναν ιστορικό νόμο περί γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αφού οι αντίθετοι με αυτό, κατέθεσαν τη Δευτέρα τις απαιτούμενες υπογραφές, απαιτώντας εθνικό δημοψήφισμα.

Περίπου 59.000 επαληθευμένες υπογραφές παραδόθηκαν από μια επιτροπή στη Βέρνη, δύο ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας συλλογής για να αμφισβητήσουν τον νόμο «γάμος για όλους» που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το ελβετικό σύστημα άμεσης δημοκρατίας, ένας νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο μπορεί να οδηγηθεί σε εθνικό δημοψήφισμα εάν συγκεντρωθούν 50.000 υπογραφές εντός  100 ημερών.

Η επιτροπή-αποτελούμενη κυρίως από μέλη της μικρής, ιδιαίτερα συντηρητικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Ένωσης και του μεγάλου δεξιού Λαϊκού Κόμματος-υποστηρίζει ότι ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν επιβάλλει απλώς έναν νέο νόμο αλλά μια συνταγματική αλλαγή.

Λένε επίσης ότι η πρόσβαση σε λεσβιακά ζευγάρια σε διαδικασίες δωρεάς σπέρματος είναι «νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμη» και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ευημερία των παιδιών.

Το σχέδιο «γάμος για όλους» έγινε δεκτό από τη μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από χρόνια συζήτησης και τροποποιήσεων - η αρχική ιδέα προτάθηκε ως κοινοβουλευτική πρωτοβουλία από τους Φιλελεύθερους Πράσινους το 2013.

Εκτός από το να επιτρέπεται γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο νόμος θα επιτρέπει στα ζευγάρια λεσβιών να αποκτήσουν παιδί μέσω δωρεάς σπέρματος, ενώ θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες υπηκοότητας-που προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες για συμπράξεις ομοφυλοφίλων-και τα δικαιώματα υιοθεσίας.

Η Ελβετία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου μέχρι τώρα δεν επιτρέπονταν οι γάμοι ομοφυλοφίλων. Τα ομόφυλα ζευγάρια μπόρεσαν να συνάψουν μια «εγγεγραμμένη συνεργασία», αλλά αυτό δεν συνεπάγεται τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον πλήρη γάμο, ειδικά όταν πρόκειται για την ιθαγένεια και την από κοινού υιοθεσία παιδιών.

Τη Δευτέρα, στην κατάθεση των υπογραφών στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βέρνη - η οποία ολοκληρώθηκε ήρεμα και χωρίς εντάσεις- με ομοιώματα που περιλάμβαναν ντυμένη νύφη και (άντρα) γαμπρό - συμμετείχε επίσης μια ομάδα ακτιβιστών ΛΟΑΤ που έφεραν τα δικά τους πανό και αντεπιχειρήματα, διαφωνώντας με την συλλογή υπογραφών και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.

Αυτή η τελευταία διαδήλωση διαλύθηκε από την αστυνομία, η οποία πήρε επίσης τα ονόματα 49 ατόμων για παραβίαση των κανονισμών Covid-19 σχετικά με τη συγκέντρωση στο κοινό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA.


Πηγή: Keystone-SDA.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Επιστήμονες Τώρα Ψάχνουν την Προέλευση του Κορονοϊού σε Νυχτερίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ιταλία Πράσινο Πάσο και Υποχρεωτικός Εμβολιασμός για Εργαζόμενους







                                  Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου

                                     Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα ( 6 ώρα Ελλάδας )