Breaking News

Ελβετία και Διαφθορά όλη η Αλήθεια

Η Ελβετία έπεσε στην κατάταξη κατά της διαφθοράς

Το έθνος των Άλπεων είχε καλές επιδόσεις συνολικά στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2021 – αν και υποχώρησε από την τρίτη στην έβδομη θέση σημειώνοντας έναν βαθμό λιγότερο από το 2020. έχει ακόμη καλύτερη απόδοση από άλλες χώρες», λέει ο Martin Hilti, διευθυντής της Transparency International Switzerland.

Ο δείκτης, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1995, μετρά την «κρατική αντίληψη -επισήμανση της διαφθοράς σε μια Χώρα» και όχι τις πραγματικές υποθέσεις διαφθοράς βασιζόμενοι σε γνώσεις από την επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα. Φέτος οι κορυφαίες χώρες – που θεωρούνται ως οι λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά – είναι η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία. Η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία ξεπέρασαν επίσης την Ελβετία. Η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία  συμπλήρωσαν την πρώτη 10άδα.


Τα σπαρασσόμενα από τις συγκρούσεις κράτη του Νοτίου Σουδάν, της Συρίας και της Σομαλίας έλαβαν χαμηλότερους βαθμούς. Η Διεθνής Διαφάνεια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος της διαφθοράς έχει παραμείνει στάσιμος ή επιδεινώθηκε στο 86% των χωρών την τελευταία δεκαετία. Σημειώνει ότι 27 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας – έλαβαν τη χαμηλότερη βαθμολογία που είχαν επιτύχει από το πρώτο συγκρίσιμο έτος διαθέσιμων δεδομένων (2012).

Η Ελβετία είδε πολλά σκάνδαλα στον δημόσιο τομέα να κάνουν πάταγο τον περασμένο χρόνο. Μία από τις μεγαλύτερες αφορούσες υπερτιμημένες συμβάσεις πληροφορικής που κατέληξε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για έναν πρώην υπάλληλο της Κρατικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων.

Συγκρούσεις συμφερόντων

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τη Hilti είναι η ευπάθεια του κλάδου στον νεποτισμό(οικογενειοκρατία- ημέτεροι σε θέσεις κλειδιά) και οι συχνές αποτυχίες να αναγνωρίσουν σαφείς συγκρούσεις συμφερόντων. Κλασική περίπτωση είναι η κοινότητα Arosa, ένας δημοφιλής προορισμός για σκι στο καντόνι του Graubünden. Οι ντόπιοι πολιτικοί λαμβάνουν τακτικά δωρεάν κάρτα σκι αξίας 550 CHF – και υπερασπίζονται δημόσια την πρακτική, αν και τέτοιες ενέργειες είναι σαφώς προβληματικές και χωρίς λόγο, λέει.

«Το κύριο πρόβλημα που έχουμε είναι ο νεποτισμός», είπε στα Ελβετικά Μέσα Ενημέρωσης. «Η Ελβετία είναι μια μικρή χώρα, γνωριζόμαστε, πήγαμε σχολείο μαζί. Οι άνδρες πήγαν μαζί στη στρατιωτική θητεία, βρίσκονται στα ίδια αθλητικά σωματεία και μετά, ξαφνικά, βρίσκονται στο ίδιο επαγγελματικό πλαίσιο. Οι Ελβετοί πολύ συχνά στερούνται την ευαισθησία και τη γνώση για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις: συχνά αυτό συνεπάγεται σύγκρουση συμφερόντων».

Ακόμη και αν οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις, σημειώνει, δεν φθάνουν στο όριο της ποινικής ευθύνης, εξακολουθούν να είναι πολύ προβληματικές αφού συνεπάγονται κατάχρηση εξουσίας και βλάπτουν την ακεραιότητα των δημοσίων λειτουργών.

Τα δεινά του ιδιωτικού τομέα

Οι πιο σοβαρές ελλείψεις της Ελβετίας πέφτουν σε τομείς που δεν μετρά ο δείκτης, σύμφωνα με τη Hilti. Υπογραμμίζει την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη ρύθμιση και τη διαφάνεια του πολιτικού λόμπι και την προστασία των πληροφοριοδοτών ως τομείς, που χρειάζονται επείγουσα βελτίωση.

«Τα κύρια προβλήματα που έχουμε στην Ελβετία εντοπίζονται στον ιδιωτικό τομέα», λέει.

Η πρόκληση στον ιδιωτικό τομέα, όπου κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), είναι ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι η διαφθορά ή πώς να την αντιμετωπίσουν. Οι μεγάλες εταιρείες, εν τω μεταξύ, έχουν τους κώδικες συμπεριφοράς, αλλά αγωνίζονται να κλειδώσουν μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής σε ολόκληρη την εταιρεία.

«Έχουμε ορισμένους τομείς με υψηλότερο κίνδυνο, όπως ολόκληρος ο χρηματοοικονομικός τομέας», προσθέτει. «Υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά. Και δίπλα στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουμε ολόκληρη τη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών στην Ελβετία».

Ο κλάδος των ενεργειών αυτών, αναφέρεται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και κτηματομεσίτες που βοηθούν τους εγκληματίες να επενδύσουν τα παράνομα χρήματά τους ή να τα κρύψουν, δηλαδή τοποθετώντας τα σε εταιρείες κέλυφος. Η παροχή συμβουλών σε έναν πελάτη να τοποθετήσει χρήματα σε ένα συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή στη  χώρα,  δεν καλύπτεται από τον ελβετικό νόμο κατά του ξεπλύματος χρήματος, εφόσον το άτομο που παρέχει τις συμβουλές δεν έχει άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια, σημειώνει.

Η Ελβετία φιλοξενεί επίσης βασικούς παράγοντες της φαρμακευτικής και εξορυκτικής βιομηχανίας, καθώς και διεθνείς αθλητικές ενώσεις. «Όλα αυτά υπόκεινται σε αυξημένους κινδύνους διαφθοράς», λέει ο ειδικός.

Μερικά πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη Novartis που εδρεύει στη Βασιλεία που κατέβαλε 729 εκατομμύρια δολάρια (688 εκατομμύρια CHF) για τη διευθέτηση υποθέσεων δωροδοκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα το 2020 ή η τράπεζα Julius Baer με έδρα τη Ζυρίχη που παραδέχτηκε ότι ξέπλυνε δωροδοκίες άνω των 36 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπόθεση της FIFA πέρυσι.  Εμπλεκόμενη σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς «ομολόγων τόνου» της Μοζαμβίκης, η Credit Suisse συνήψε μια καθυστερημένη δίωξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2021.

Σκάνδαλα όπως τα Panama Papers και τα Pandora Papers, υποστηρίζει, έχουν δείξει ότι η Ελβετία χρειάζεται μια πιο ισχυρή στρατηγική κατά του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς. Ωστόσο, οι προσπάθειες να ενισχυθούν οι νόμοι συνάντησαν ισχυρότατες αντιδράσεις, πιέσεις και απειλές. Το ίδιο και όσον αφορά την καλύτερη νομική προστασία των πληροφοριοδοτών.

«Οι νόμοι μας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες βελτιώνονται μόνο εάν η διεθνής πίεση είναι τόσο υψηλή που πρέπει πραγματικά να δράσουμε, αλλά στη συνέχεια κάνουμε το ελάχιστο απαραίτητο», λέει.

 

Πηγή: swiss news paper review

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Deltacron και άλλες Ιστορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τεχνητό Ήλιο Δημιούργησαν οι Κινέζοι



                                                          Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ

                                     Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα ( 6 ώρα Ελλάδας)

                                                με τον Ναύαρχο ε.α. Αντώνη Παπαντωνίου

                                                     ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ